Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Reprezentanții PNL Bihor susțin inițiativa Coaliției pentru familie

Întâlnire cu reprezentanții Coaliției pentru familie

Reprezentanții PNL Bihor susțin inițiativa Coaliției pentru familie

La invitația reprezentanților din Bihor ai Coaliției pentru familie, secretarul general al PNL și președintele PNL Bihor, domnul Ilie Bolojan, însoțit de trei dintre candidații PNL la alegerile parlamentare, respectiv, domnul Gavrilă Ghilea, doamna Cherecheș Florica și domnul Cupșa Ioan, au participat la o întâlnire cu episcopul ortodox de Oradea Sofronie Drincec, rectorul Universității Emanuel, Paul Negruț, episcopul greco-catolic de Oradea Virgil Bercea, un reprezentant al Episcopiei romano-catolice, președintele Comunității baptiste, Petru Vidu, reprezentantul comunității penticostale, Liviu Apolzan, doctorul Sorin Vesa, președintele Senatului Universității Oradea Sorin Curilă și directorul Radio Vocea Evangheliei, Daniel Burtic.

Scopul întâlnirii a fost susținerea demersului celor 3 milioane de cetățeni care au semnat pentru modificarea definiției familiei în Constituție, astfel încât să se menționat clar că aceasta rezultă din căsătoria dintre un bărbat și o femeie, și organizarea unui referendum în acest sens în luna aprilie 2017.
În cuvântul său, episcopul Sofronie a subliniat faptul că ,,noi nu suntem împotriva nimănui, ci pentru familie, iar Coaliția pentru familie s-a născut din necesitatea de a apăra familia tradițională pentru că nu se poate pune semnul egalității între aceasta și orice altă alternativă. Pe lângă cultele religioase recunoscute care susțin această coaliție,  s-au alăturat demersului și cultul iudaic și musulman, astfel încât acum suntem o coaliție multiconfesională, multilingvistică, toți împreună pentru sprijinirea familiei".
Episcopul Bercea a afirmat că ,,la ora actuală în lume, se încalcă dreptul fundamental natural. Noi, care am crescut într-o familie, nu ne-am gândit un moment că vom ajunge să fim nevoiți să protejăm familia".
Profesorul Sorin Curilă, din partea Asociației Părinți pentru Ora de Religie, a spus că cere parlamentarilor să se exprime public referitor la inițiativa Coaliției și să o susțină.
Domnul Daniel Burtic a afirmat de asemenea că își dorește ca parlamentarii care vor fi aleși în noul legislativ să susțină și să facă toate demersurile necesare pentru modificarea articolului 48 alin. 1 din Constituția României.
Președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a menționat faptul că PNL are trei valori fundamentale cuprinse în statut: valoarea conservatoare, valori creștine și tradiționale și valori liberale (economice). Drept urmare, PNL nu poate fi în altă parte, decât alături de Coaliția pentru familie. A amintit apoi faptul că Biroul județean al PNL a votat în unanimitate susținerea demersului Coaliției pentru familie, iar apoi, Biroul politic național al PNL a votat cu 145 de voturi pentru și 5 abțineri, susținerea organizării referendumului, după care, conducerea PNL a semnat un protocol în acest sens, cu Coaliția pentru familie.
Doamna Florica Cherecheș a spus că nu e nevoie să ne convingem unii pe alții de necesitatea acestui demers, trebuie doar să ne sprijinim reciproc, avem nevoie unii de alții pentru că aceasta e o problemă de interes național. „Problema pe care o văd eu la ora actuală, este lipsa reperelor. Oamenii sunt debusolați, astfel fiecare o ia într-o parte și alta și încearcă tot felul de lucruri", a afirmat doamna Cherecheș. Contează mult ce lăsăm în urma noastră copiilor noștri și nu trebuie să ne fie teamă să ne asumăm existența noastră creștină.
Atât doamna Cherecheș cât și deputatul Ioan Cupșa s-au referit la amendamentele depuse de ei în sensul modificării articolului 48 din Constituție încă de acum 3 ani, dar acum avem nevoie și de intervenție cetățenească, în condițiile întreruperii activității Comisiei de revizuire a Constituției. Domnul Cupșa a mai menționat că părinții Constituției, la momentul respectiv, nu s-au gândit că va fi nevoie de o modificare a definiției căsătoriei în Constituție, pentru că era evidentă.
Domnul Gavrilă Ghilea a menționat de asemenea că ,,nu avem nicio ezitare să susținem familia tradițională, cea formată dintr-un bărbat și o femeie pentru că românii sunt un popor credincios, care crede în Dumnezeu și în familia tradițională. În încheierea intervenției lui, a promis în numele tuturor candidaților că ceea ce promitem aici, vom susține și în Parlament".
În încheiere, domnul Paul Negruț a spus că în acest moment, familia este supusă unor atacuri și dacă nu se modifică alineatul respectiv din Constituție, vor apărea tot mai multe acte normative cu prevederi ciudate, cum ar fi unele prevederi din Statutul elevului, recent adoptat prin Ordin de ministru, prin eludarea Parlamentului. El a mai afirmat că cei 80.000 voluntari din toate părțile țării care s-au ocupat de adunarea semnăturilor, vor afla care este poziția PNL în această chestiune.
Reprezentanții PNL au menționat în final că ei își vor ține promisiunile și vor vota pentru organizarea referendumului de modificare a definiției familiei în Constituție, spre deosebire de reprezentanții altor partide care una spun, și alta fac, în momentul votului.
Anca Grama Sas

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:16:11 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...