Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Reprezentanții PNL Bihor susțin inițiativa Coaliției pentru familie

Întâlnire cu reprezentanții Coaliției pentru familie

Reprezentanții PNL Bihor susțin inițiativa Coaliției pentru familie

La invitația reprezentanților din Bihor ai Coaliției pentru familie, secretarul general al PNL și președintele PNL Bihor, domnul Ilie Bolojan, însoțit de trei dintre candidații PNL la alegerile parlamentare, respectiv, domnul Gavrilă Ghilea, doamna Cherecheș Florica și domnul Cupșa Ioan, au participat la o întâlnire cu episcopul ortodox de Oradea Sofronie Drincec, rectorul Universității Emanuel, Paul Negruț, episcopul greco-catolic de Oradea Virgil Bercea, un reprezentant al Episcopiei romano-catolice, președintele Comunității baptiste, Petru Vidu, reprezentantul comunității penticostale, Liviu Apolzan, doctorul Sorin Vesa, președintele Senatului Universității Oradea Sorin Curilă și directorul Radio Vocea Evangheliei, Daniel Burtic.

Scopul întâlnirii a fost susținerea demersului celor 3 milioane de cetățeni care au semnat pentru modificarea definiției familiei în Constituție, astfel încât să se menționat clar că aceasta rezultă din căsătoria dintre un bărbat și o femeie, și organizarea unui referendum în acest sens în luna aprilie 2017.
În cuvântul său, episcopul Sofronie a subliniat faptul că ,,noi nu suntem împotriva nimănui, ci pentru familie, iar Coaliția pentru familie s-a născut din necesitatea de a apăra familia tradițională pentru că nu se poate pune semnul egalității între aceasta și orice altă alternativă. Pe lângă cultele religioase recunoscute care susțin această coaliție,  s-au alăturat demersului și cultul iudaic și musulman, astfel încât acum suntem o coaliție multiconfesională, multilingvistică, toți împreună pentru sprijinirea familiei".
Episcopul Bercea a afirmat că ,,la ora actuală în lume, se încalcă dreptul fundamental natural. Noi, care am crescut într-o familie, nu ne-am gândit un moment că vom ajunge să fim nevoiți să protejăm familia".
Profesorul Sorin Curilă, din partea Asociației Părinți pentru Ora de Religie, a spus că cere parlamentarilor să se exprime public referitor la inițiativa Coaliției și să o susțină.
Domnul Daniel Burtic a afirmat de asemenea că își dorește ca parlamentarii care vor fi aleși în noul legislativ să susțină și să facă toate demersurile necesare pentru modificarea articolului 48 alin. 1 din Constituția României.
Președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a menționat faptul că PNL are trei valori fundamentale cuprinse în statut: valoarea conservatoare, valori creștine și tradiționale și valori liberale (economice). Drept urmare, PNL nu poate fi în altă parte, decât alături de Coaliția pentru familie. A amintit apoi faptul că Biroul județean al PNL a votat în unanimitate susținerea demersului Coaliției pentru familie, iar apoi, Biroul politic național al PNL a votat cu 145 de voturi pentru și 5 abțineri, susținerea organizării referendumului, după care, conducerea PNL a semnat un protocol în acest sens, cu Coaliția pentru familie.
Doamna Florica Cherecheș a spus că nu e nevoie să ne convingem unii pe alții de necesitatea acestui demers, trebuie doar să ne sprijinim reciproc, avem nevoie unii de alții pentru că aceasta e o problemă de interes național. „Problema pe care o văd eu la ora actuală, este lipsa reperelor. Oamenii sunt debusolați, astfel fiecare o ia într-o parte și alta și încearcă tot felul de lucruri", a afirmat doamna Cherecheș. Contează mult ce lăsăm în urma noastră copiilor noștri și nu trebuie să ne fie teamă să ne asumăm existența noastră creștină.
Atât doamna Cherecheș cât și deputatul Ioan Cupșa s-au referit la amendamentele depuse de ei în sensul modificării articolului 48 din Constituție încă de acum 3 ani, dar acum avem nevoie și de intervenție cetățenească, în condițiile întreruperii activității Comisiei de revizuire a Constituției. Domnul Cupșa a mai menționat că părinții Constituției, la momentul respectiv, nu s-au gândit că va fi nevoie de o modificare a definiției căsătoriei în Constituție, pentru că era evidentă.
Domnul Gavrilă Ghilea a menționat de asemenea că ,,nu avem nicio ezitare să susținem familia tradițională, cea formată dintr-un bărbat și o femeie pentru că românii sunt un popor credincios, care crede în Dumnezeu și în familia tradițională. În încheierea intervenției lui, a promis în numele tuturor candidaților că ceea ce promitem aici, vom susține și în Parlament".
În încheiere, domnul Paul Negruț a spus că în acest moment, familia este supusă unor atacuri și dacă nu se modifică alineatul respectiv din Constituție, vor apărea tot mai multe acte normative cu prevederi ciudate, cum ar fi unele prevederi din Statutul elevului, recent adoptat prin Ordin de ministru, prin eludarea Parlamentului. El a mai afirmat că cei 80.000 voluntari din toate părțile țării care s-au ocupat de adunarea semnăturilor, vor afla care este poziția PNL în această chestiune.
Reprezentanții PNL au menționat în final că ei își vor ține promisiunile și vor vota pentru organizarea referendumului de modificare a definiției familiei în Constituție, spre deosebire de reprezentanții altor partide care una spun, și alta fac, în momentul votului.
Anca Grama Sas

Trimite email
miercuri, 2 aprilie 2025, 13:57:49 Ora de vară a Europei de Est