Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Suntem chemați, ca prin rațiune, voință și pasiune, să conturăm identitatea învățământului românesc”

Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic - la 20 de ani

,,Suntem chemați, ca prin rațiune, voință și pasiune, să conturăm identitatea învățământului românesc”

Timp de trei zile, în perioada 25-27 noiembrie 2016, la Universitatea din Oradea se desfășoară manifestări științifice prilejuite de marcarea a 20 de ani de la înființarea Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic (D.P.P.D.) la Universitatea Oradea, singurul Departament de sine stătător din țară.

Lucrările conferinței (cu participare internațională) au fost deschise ieri (vineri, 25 noiembrie) de directorul D.P.P.D., doamna prof. univ. dr. Florica Orțan.
În prezidiu au luat loc: rectorul Constantin Bungău, președintele Senatului universitar, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, primul director al D.P.P.D., dl prof. univ. dr. Vasile Marcu, inspectorul școlar general al I.S.J. Bihor, dl prof. Alin-Florin Novac-Iuhas și studenta (de 10 de la Facultatea de Medicină și Farmacie) Patricia Reștea.
Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic din cadrul Universităţii din Oradea aniversează anul acesta două decenii de existenţă.
Au fost ani de căutări, de provocări şi reuşite, în care au fost implicaţi oameni cu vocaţie pedagogică, specialişti în educaţie şi formarea cadrelor didactice din Oradea, Bihor, dar şi din toate centrele școlare de învăţământ românesc, a spus doamna director în deschiderea conferinței, precizând misiunea și obiectivele strategice ale Departamentului, mulțumind seniorilor instituției ,,care și-au pus amprenta în construcția umană a D.P.P.D... Noi, împreună, suntem chemați să conturăm identitatea învățământului românesc. Dumnezeu să ne ajute!"
,,Douăzeci de ani înseamnă 53 de ani de învățământ pedagogic la Oradea"
,,Douăzeci de ani înseamnă 53 de ani de învățământ pedagogic la Oradea, după cum avea să sublinieze rectorul Universității, dl prof. univ. dr. Constantin Bungău, din 1963, când s-a înființat învățământul pedagogic la Universitatea din Oradea. Avem o structură de sine stătătoare, și să știți că din acest punct de vedere suntem prima (și singura) universitate din țară. Suntem un exemplu pentru multe universități din punct de vedere al organizării pedagogice într-un astfel de departament. Această conferință are un țel de a prezenta noile tehnici, inovări în această frumoasă știință (a educației - n.n.)", a conchis dl rector Constantin Bungău.
,,Ne propunem să dezvoltăm la Oradea tradiția gândirii libere..."
,,Ne propunem să dezvoltăm la Oradea tradiția gândirii libere, de integrare în circuitul valorilor democratice a modernității, a spus președintele Senatului universitar, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, în deschiderea cuvântul rostit, evidențiind rolul pe care l-a avut dl prof. univ. dr. Vasile Marcu la înființarea acestui departament, adevăratul creator al acestui departament. Domnia sa a mulțumit din suflet creatorului de școală în pregătirea personalului didactic, dar și altor profesori: Elena Bonchiș, Floare Chipea, Teodor Jurcuț, Paul Magheru, Mihai Drecin și Florica Orțan ,,pentru eforturile și sacrificiile deosebite pe care le-au făcut și pentru sprijinul pe care îl acordă în continuare Universității pentru consolidarea prestigiului academic orădean".
,,Formarea continuă nu mai este percepută ca un remediu la carențele formării inițiale"
Pornind de la emblematicul citat  despre profesiunea de dascăl (...), dl inspector școlar general Alin-Florin Novac-Iuhas a arătat că ,,educatorul de azi instruiește, educă, dirijează și evaluează neîncetat procesul formării și desăvârșirii valorilor omului de mâine. Este bine că formarea continuă nu mai este percepută ca un remediu la carențele formării inițiale, ci este percepută ca și un proces de lungă durată și permanent. Scopul fiecărui dascăl este acela de a-și înmulți și a-și pune în valoare zestrea de început. E ca și în pilda biblică cu talanții de aur pe care unii au știut  să-i înmulțească, iar alții i-au îngropat fără să-i valorifice".
 În semn de prețuire, generalul Inspectoratului Școlar Județean Bihor a oferit Departamentului orădean o diplomă de excelență.
,,Am învățat să trăiesc și să lucrez cu iubire, cu credință și cu nădejde"
,,De la primul director al Departamentului de pregătire a personalului didactic am învățat și am furat meserie, arta managerială, talentul, vocația, căldura și dragostea pentru frumos". Astfel l-a prezentat actualul director al D.P.P.D. pe întemeietorul Departamentului, dl prof. univ. dr. Vasile Marcu.
,,Sunt oameni la care  și dacă le spui de o mie de ori cuvinte nu înțeleg nimic, dar sunt oameni la care nu trebuie  să le spui nimic și înțeleg totul. Aceștia sunteți voi cei prezenți aici. Vă mulțumesc. Universitatea noastră este cotată la trei stele între primele 15 universități din România de azi. De la părinții mei și de la bunica mea, am învățat să trăiesc și să lucrez cu iubire, cu credință și cu nădejde", a recunoscut dl prof. univ. dr. Vasile Marcu și a detaliat. De la domnia sa am aflat apoi cum s-a născut Departamentul și cum a ajuns să fie de sine stătător; faptul că ,,Departamentul este cel mai mare angajator din Universitate"; cum a ajuns să mai câștige un P (în plus în denumire), adică trei P și nu doi: D.P.P.P.D., în traducere liberă: Departamentul pentru pregătirea și perfecționarea personalului didactic.
Fără lipsă de modestie, pentru că aceasta este realitatea și e bine să se știe: ,,Eu am introdus în România noțiunea de kinetoterapie și am înființat prima specializare de kinetoterapie la Universitatea din Oradea. Săptămâna trecută a fost promulgată legea kinetoterapiei". Și a mai subliniat domnia sa două lucruri la care ține să reflecteze colegii universitari: ,,1.Cred că este o mare greșeală pedagogică învățământul centrat pe copil; învățământul se centrează pe cadrul didactic, un cadru didactic de vocație, cu măiestrie pedagogică, cu tact educațional, cu empatie, să se comporte față de copii cum ar vrea se comporte ei față de el; cu dragoste pentru ceea ce face, cu umor, cu zâmbetul pe buze, cu o gândire pozitivă; un profesor care își asumă responsabilitatea. 2. O constatare: Acolo unde se predă foarte bine religia în școli, nu sunt probleme educative în școala respectivă". Iar la final a înmânat trofeul câștigat în 2005, să rămână în cadrul Departamentului. ,,În 2005, am fost distins cu Premiul de excelență pentru învățământul superior. Am scris pe el 1996-2016, 20 de ani. Îl transfer acum colegei mele. Și încă ceva: Scrieți cărți, participați la comunicări științifice și promovați imaginea Universității că de acolo vă luați banii!"
După cuvântul emoționant al studentei mediciniste Patricia Reștea, care a mulțumit profesorilor la sărbătoarea formării (sale) pedagogice, președintele Senatului universitar, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, a înmânat diplome meritul academic, mai întâi seniorilor: Marcu Vasile, Bonchiș Elena, Chipea Floare, Matei Maria, Catarig Lucia, Morgovan Mariana, Danciu Magdalena, Alexandrescu Maria, Hanțiu Ecaterina, Pitic Zorica, Magheru Paul, Derșidan Ioan, Chelemen Ioan, Sabău Ioan, Josan Nicolae, Drecin Mihai, Bențe Florian, Filip Florian, Cuc Octavian, Mărcuț Petru, Burcă Sabin, Dragoș Petru, Durgheu Cornel, Jurcuț Teodor, Copil Dumitru (de la Universitatea Ecologică din București), Zdrehuș Cristina și Abrudan Casandra, colegilor din cadrul Departamentului, precum și cadrelor didactice asociate, decanilor unor facultăți, precum și metodiștilor din Universitate.
Potrivit agendei, sâmbătă și duminică sunt programate lucrări pe secțiuni și expoziție cu materiale educaționale.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Suntem chemați, ca prin rațiune, voință și pasiune, să conturăm identitatea învățământului românesc”. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:20 Ora de vară a Europei de Est