Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Alege să fii corect!”

Acțiuni stradale în cadrul campaniei M.A.I. de informare a cetățenilor

„Alege să fii corect!”

Polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră bihoreni desfășoară acțiuni pentru prevenirea fraudelor electorale, în cadrul campaniei naționale „Alege să fii corect".

Miercuri, 23 noiembrie 2016, în cadrul campaniei naționale „Alege să fii corect!", derulată de Ministerul Afacerilor Interne în contextul organizării alegerilor parlamentare din 11 decembrie a.c., polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au acționat alături de jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana al Județului Bihor și de polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, pentru informarea cetățenilor cu privire la principalele prevederi legale referitoare la exercitarea dreptului de vot.
Polițiștii de prevenire, alături de jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră bihoreni au fost prezenți în Parcul 1 Decembrie din municipiul Oradea, în zona adiacentă unor piețe orădene și în stațiile mijloacelor de transport în comun pentru a le oferi cetățenilor recomandări utile în raport cu procesul electoral: să dețină documente de identitate valabile, să nu accepte mita electorală, să respecte confidențialitatea votului și să sesizeze de îndată, la 112, orice încălcare a legii electorale.
În cadrul activităților informativ - preventive desfășurate, au fost distribuiți fluturașii tipăriți ca suport al campaniei naționale de informare  „Alege să fii
corect!"  în locuri publice cu aflux mare de cetățeni, pentru ca mesajul informativ - preventiv să ajungă la publicul țintă.
Acțiunile de informare desfășurate în cadrul campaniei naționale „Alege să fii corect!" continuă în județul Bihor în paralel cu derularea campaniei electorale.
Contravenţii electorale
Contravenţiile legate de procesul alegerilor locale sunt prevăzute la Capitolul XI din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.
Continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia (10.12.2016 ora 7.00) - se sancţionează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei
Sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediile secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un candidat sau o anumită listă de candidați - se sancţionează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei
Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite - se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei
Aplicarea a mai mult de două afişe electorale pe un panou electoral de către fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţiei a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri ori candidat independent - se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei
Organizarea acțiunilor de campanie electorală în unitățile militare, precum și în spațiile din școli în perioada de desfășurare a cursurilor - se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei.
Mai multe detalii aici ...
http://www.mai.gov.ro/popup/2016_dec/contraventii%20legea%20208.pdf
Infracțiuni electorale
Acestea sunt prevăzute în Codul Penal, Titlul IX. Infracţiuni electorale, la art. 385 - 393. Printre aceste infracțiuni, enumerăm:
Oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat - se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi.
 Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales - se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani
Utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals - se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Fapta persoanei care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător - se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani
Mai multe detalii aici ...
http://www.mai.gov.ro/popup/2016_dec/infractiuni%20cod%20penal.pdf
Centrul de Comunicare Județean Bihor
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Alege să fii corect!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:14:35 Ora de vară a Europei de Est