Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic - la 20 de ani

În perioada 25 - 27 noiembrie, manifestări științifice

Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic - la 20 de ani

Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic din cadrul Universităţii din Oradea aniversează anul acesta două decenii de existenţă.

Au fost ani de căutări, de provocări şi reuşite, în care au fost implicaţi oameni cu vocaţie pedagogică, specialişti în educaţie şi formarea cadrelor didactice din Oradea, Bihor, dar şi din toate centrele scolare de învăţământ românesc.
Cu această ocazie, vă invităm vineri, 25 noiembrie 2016 să participaţi la Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice ,,Abordări inovative în teoria şi practica educaţională - 20 de ani de pregătire a personalului didactic la Universitatea din Oradea". Deschiderea festivă va avea loc de la ora 12.00, în Aula Magna a Universităţii din Oradea.
Timp de douăzeci de ani, colectivul DPPD, restrâns, (iniţial doar trei cadre didactice,  actualmente zece), a pregătit formatori în domeniul psihopedagogic pentru specializările automatizări şi calculatoare, biologie, canto, chimie, design, drept, educaţie fizică, educaţie tehnologică, electromecanică, electronică, electrotehnică, energetică, filozofie, fizică, geografie, informatică, interpretare instrumentală, istorie, kinetoterapie, limba engleză, limba franceză, limba germană, limba română, maşini unelte, matematică, mecanică fină, mecanică, pedagogia artei, pedagogie muzicală, pictură, profesor documentarist, psihologie, sculptură, știinţe economice, știinţe sociale, T.C.M., teologie baptistă, teologie ortodoxă, învăţători - lb. română, învăţători - lb. maghiară, educatoare - lb. română, educatoare - lb. maghiară.
Munca întregului colectiv al DPPD este recunoscută de absolvenţii Programului de formare psihopedagogică, prin calitatea procesului didactic, a practicii pedagogice şi cercetării ştiinţifice.
Beneficiarii noştri au fost tinerii care îşi consacră viaţa catedrei la toate nivelurile educaţiei şcolare şi pregătirii academice.
Pentru a marca aceste două decenii de activitate în slujba pedagogiei, DPPD-ul a întocmit un calendar de activităţi în care au fost antrenaţi studenţii Universităţii din Oradea, Universitatea „Emanuel" Oradea, cadrele didactice universitare, în perioada 16 - 30 mai 2016, și vor fi antrenați în perioada  25 - 27 noiembrie 2016.
Activităţile ştiinţifice omagiale, având o arie tematică diversă, şi-au propus să aducă în actualitate şi personalitatea unui mare pedagogog orădean, autor de cărţi de specialitate şi mentor pentru mai multe generaţii de dascăli - Ioan Comănescu.
Director DPPD,
prof. univ. dr. Florica Orţan
 
Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice cu participare internaţională
Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic al Universităţii din Oradea vă invită să participaţi la Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice ,,Abordări inovative în teoria şi practica educaţională - 20 de ani de pregătire a personalului didactic la Universitatea din Oradea". În cadrul simpozionului ne propunem discutarea unor subiecte actuale în contextul noii viziuni holistice asupra şcolii şi a importanţei inovării pentru creşterea calităţii educaţiei şi a formării iniţiale şi continue a personalului didactic. Sunt invitaţi specialişti ai Ştiinţelor Educaţiei din ţară şi străinătate, studenţi, profesori din învăţământul preuniversitar, universitar şi reprezentanţi ai comunităţii locale.
Secţiuni
1.Psihologia Educaţiei
2.Pedagogie
3.Didactica Specialităţii
4.Psihopedagogie Specială
5.Noile Educaţii
6.Management Educaţional
7.Consiliere şi orientare
8.Studenţi
9.Varia
Programul
Vineri, 25 noiembrie
10.00 - 12.00 - Primirea participanţilor
12.00 - 13.30 - Deschiderea festivă în Aula Magna a Universităţii din Oradea -
  Cuvântul rectorului
14.30 - 16.30 - Lucrări pe secţiuni
17.00 - 18.00 - Expoziţie cu materiale educaţionale
18.00 - 19.00 - Lucrări pe secţiuni
Sâmbătă, 26 noiembrie
10.00 - 12.00 - Lucrări pe secţiuni
12.30 - 14.00 - Lucrări pe secţiuni
14.00 - 15.00 - Concluzii
Duminică, 27 noiembrie
10.00 - 11.00 - Expoziţie cu materiale educaţionale
11.30 - 16.00 - Vizitarea oraşului Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:10:20 Ora standard a Europei de Est