Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Săptămâna educaţiei globale și marșul păcii

La Ștei,

Săptămâna educaţiei globale și marșul păcii

,,Fericiţi făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema". (Matei 5 per 9)

La Şcoala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ştei, în cadrul Centrului de Documentare şi Informare, s-au desfăşurat în  perioda 14-18 noiembrie 2016, activităţi diverse, pe tema  educaţiei globale, sub emblema ,, Împreună pentru pace".
Săptămâna a debutat cu activitatea intitulată ,,Educaţia globală, toleranţă, responsabilitate şi respect", susţinută la clasele a VIII-a, coordonatori, Andrea Dumbravă, psiholog şi d-na Mihuţa Ştefana prof. de istorie. În cadrul activităţii s-a prezentat un material PowerPoint cu referire la relaţiile interumane cooperante şi respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Lecţia a avut un caracter formativ, fiind urmată de discuţii pe tema propusă.
Următoarea activitate a fost ,,Personalităţi ce au luptat pentru pace", susţinută de profesorii de religie: Merce Sanda, Muşet Georgeta şi George Drăgan, la clasele a III-a și a V-a. Lecția s-a conturat în jurul unor citate biblice pe tema păcii. Elevii au fost grupaţi în echipe şi au realizat afişe ce promovau pacea.
O altă temă alesă pentru dezbatere a fost ,,Pacea, un ideal al umanităţii", propusă de consilierul educativ, prof. Panici Mangra Adelina, prof. Toth Ioana și Văgâi Alina. Activitatea a fost prezentată şi coordonată de prof. docum. Andru Cristina, cu sprijinul profesorilor de la catedra de limba română şi al d-nei bibl. inst.Tomescu Ileana. Elevii au suţinut referate, au recitat poezii despre pace, au vizionat un material PowerPoint despre toleranţă. În cea de-a doua parte a activităţii elevii au trebuit să descopere concepte despre temele propuse: Copacul păcii, Copacul toleranţei, Copacul libertăţii şi Copacul responsabilităţii.
În cadrul activităților derulate în Săptămâna educației globale s-au mai implicat prof. Daniela Rada, Luminița Andru, Olga Popa și Angela Vlas.
La ciclul primar, învăţătorii au desfăşurat activităţi de creaţie plastică, lecţii demonstrative de promovare a păcii, respectului și toleranţei.
La finalul activităţilor, elevii au primit diplome de participare din partea conducerii unităţii, prof. Pantea Simona - director şi prof. Moruţ Liana - director adjunct.
Săptămâna educaţiei globale s-a încheiat printr-un marş al păcii, elevii şi cadrele didactice au defilat pe străzile urbei cu opriri la Primărie şi Casa de Cultură. Elevii au fost invitaţi în sala de festivități a Primăriei, unde dl primar, ing. Balaj Iulian, a susţinut o alocuţiune pe tema păcii şi a cerut copiilor să formuleze soluţii pentru menţinerea păcii. La Casa de Cultură, copiii au fost primiți de referent Marius Duşe. Demonstranții au fost ,,înarmaţi" cu pancarde inscripţionate cu mesaje pacifiste şi baloane albe.
Ileana Tomescu & Cristina Andru
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Săptămâna educaţiei globale și marșul păcii.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:55 Ora de vară a Europei de Est