Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Drumul Basarabiei”, autori Nicolae Dabija și Teodor David

Sâmbătă, la Biserica Ortodoxă din Livada, a fost lansată cartea

,,Drumul Basarabiei”, autori Nicolae Dabija și Teodor David

Academicianul Nicolae Dabija, devenit vineri Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, a fost invitat sâmbătă (19 noiembrie 2016) la Biserica Ortodoxă din Livada, la lansarea cărții ,,Drumul Basarabiei".

Comemorarea a 76 de ani de la deportarea locuitorilor satului Livada
Evenimentul a avut loc în contextul comemorării a 76 de ani de la deportarea locuitorilor satului Livada, în urma Dictatului de la Viena, din 30 august 1940 și a trei sferturi de veac de la masacrul de la Fântâna Albă (din Bucovina), la 1 aprilie 1941, când au fost uciși 3.000 de români.
La Școala din Livada, cel mai bun frate din lume, academicianul Nicolae Dabija (ca să-l cităm pe gazda mare a evenimentului, Ioan Chivari) a fost primit cu plăcinte tradiționale, și cu flori de către grupul de elevi, îmbrăcați în costume populare tradiționale. S-a plecat la biserică, unde un sobor de preoți a înălțat un parastas întru cinstirea memoriei și pomenirea celor comemorați, ca semn al înaltei prețuirii pentru jertfa lor de sânge.
,,Trăim astăzi (sâmbătă – n.n.) un moment special în viața satului nostru; sunt clipe de aducere aminte a unor momente de frământată istorie a localității, de cinstire a celor mai vârstnici dintre noi, care au cunoscut nedreptățile istoriei, care au suferit doar pentru că erau români”, a spus dl Ioan Chivari, inițiatorul și sufletul manifestării, fiu al satului și membru al Filialei Bihor a ,,Vetrei Românești”.
Salutând distinșii invitați de la Chișinău, dl academician Nicolae Dabija și prietenul său Vlad Caragea, pe europarlamentarul Emilian Pavel, pe ministrul Ioan Mircea Pașcu și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, dl Ioan Mang, pe generalul Lazăr Cârjan, pe universitarii orădeni: dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, președintele Senatului universitar, prof. univ. dr. Gavril Cornuțiu, pe istoricii Gabriel Moisa și Mihai Drecin, pe universitarul Ioan Laza, președintele ,,Vetrei Românești”, pe protopopul Dorel Rusu și soborul de preoți, pe dl primar Teodor Baba și consilierii locali, pe ceilalți participanți la manifestare, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor (prof. Alina Chivari-Moțoc), cadre didactice de la Școala din Livada (în frunte cu directorul adjunct, dna prof. Maria Popa), elevi și cetățeni, dl Ioan Chivari a rememorat frânturi din istoria așezării întemeiate în 1922, în urma Reformei agrare; din 22 până în 48, localitatea s-a numit Regele Ferdinand, iar de-atunci, poartă numele de Livada (de Bihor). ,,Drama unică în felul ei a acestui sat trimite un strigăt spre istorici pentru cei 431 de cetățeni ai satului, care, în urma Dictatului de la Viena, au fost obligați de autoritățile maghiare să părăsească satul în 48 de ore, deși reglementările Dictatului prevedeau o durată mult mai mare: 15 zile și mai apoi șase luni; a rămas în sat doar un singur cetățean, care știa limba maghiară, el fiind util noii stăpâniri. Din aceștia, potrivit evidențelor noastre, astăzi mai trăiesc 60 de foști deportați. În 1969, satul figura pe lista localităților care trebuiau să dispară, nemaifiind acordate autorizații de construcție. Azi, populația localității este de patru ori mai mare ca în 1967”, a precizat dl Ioan Chivari, fost primar al comunei Nojorid, timp de 20 de ani, ctitor al frumoasei biserici din Livada și al școlii. Răspunzând unor întrebări, domnia sa a făcut cunoscute și două dintre proiectele sale: 1. ,,Din respect pentru soția mea care a lucrat 40 de ani ca profesor și director al școlii, am hotărât să donăm școlii întreaga ei bibliotecă. 2. Eu, directoarea școlii și preotul nostru vom gândi un muzeu al satului”.
După intervenția părintelui protopop Dorel Rusu (al cărui mesaj a fost un cuvânt de învățătură și de adâncă simțire patriotică), președintele ,,Vetrei Românești”, dl Ioan Laza, a moderat momentul lansării cărții ,,Drumul Basarabiei”, evidențiind laturi importante ale activității și personalității distinsului academician Nicolae Dabija, despre care au mai făcut vorbire cancelarul Senatului universitar, dl Daniel Pașca, istoricii Gabriel Moisa și Mihai Drecin, iar președintele studenților din Senat, Ionuț Boldan, i-a mulțumit pentru ,,lecția de istorie autentică, vie”, oferită vineri în Aula Magna cu prilejul decernării înaltului titlu academic de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea. Mulțumiri au venit și din partea unui fiu al satului, dl inginer Ioan Sala…
În continuare, președintele ,,Vetrei Românești” a înmânat două diplome de excelență, jurnalistului din Chișinău Vlad Caragea și sculptorului Dumitru Paina (autorul statuii Reginei Maria din fața Teatrului ,,Regina Maria” din Oradea).
,,Drumul Basarabiei” l-am scris cu gândul de a aduce Basarabia acasă”
Despre cartea care a fost lansată sâmbătă la Livada -,,Drumul Basarabiei”- au vorbit istoricul Mihai Drecin și cei doi autori.
,,Ne-am adunat să comemorăm suferința sătenilor alungați din Livada și să lansăm ,,Drumul Basarabiei”. ,,Drumul Basarabiei” l-am scris cu gândul de a aduce Basarabia acasă, mărturisește dl profesor Teodor David. Am avut o mare șansă să-l cunosc pe academicianul Nicolae Dabija. L-am întrebat pe fratele Dabija cu ce pot ajuta Republica Moldova. Cu cărți în limba română, nu cu bani. Împreună cu Ioan Chivari, Ioan Laza și alți colegi de la ,,Vatra Românească”, am trimis peste patru vagoane de cărți și am înființat biblioteci în Republica Moldova. Tot la îndemnul fratelui meu Nicolae Dabija, am scris peste 40 de articole la săptămânalul ,,Literatura și Arta”. Cartea vorbește despre fratele meu Nicolae Dabija, cel mai bun frate al meu din lume. Drumul Basarabiei a început când mari oameni din Basarabia au trecut Prutul. Nu au venit după bani, au venit după cărți. Am scris această carte pentru respectul față de moșii și strămoșii noștri, care au suferit, care au fost arestați, bătuți, deportați și împușcați. Am scris această carte ca cerul Basarabiei să fie cer românesc. Am scris această carte pentru ca doina și cântecele să nu mai fie de jale în casele românilor de dincolo de Prut; cu gândul să scoatem românii din Basarabia din casa robiei, să-i aducem acasă. Da. Putem să-i aducem acasă, dar eu, David și ,,Vatra Românească”, doar noi nu putem. Avem nevoie de guvernanți care să-și iubească țara și atunci îi vom aduce. Avem un vis mare de îndeplinit: Moldova nu mai poate fi separată. S-o aducem acasă”, a conchis dl profesor Teodor David.
Basarabia, la ora actuală, este o lacrimă a României...
,,Basarabia, la ora actuală, este o lacrimă a României, independentă de ochiul care a plâns. Eu vă mulțumesc pentru cântecul cu care ne-ați primit; este cântecul copilăriei mele: Basarabie frumoasă/ De trei ori ai fost mireasă/ Și a patra ai fost arsă. Iar mama plângea și eu nu știam de ce. Toată lumea are neam/ Numai eu pe nimeni n-am/ Toată lumea are țară,/ Numai eu, un cer afară. E destinul Basarabiei. Noi, pentru vina de a fi români, am fost deportați la Polul Nord sau suprimați. După 89 s-au pierdut niște momente excepționale când puteam astăzi să fim împreună. Noi, la Chișinău, după cum ați văzut, am pierdut un război, dar nu am pierdut bătălia. Noi, această bătălie, revenirea Basarabiei acasă, o vom câștiga. De ce? Pentru că de partea noastră este Cel de Sus. Se spune că atunci când vorbești în biserică te aude Cel de Sus. Eu sunt ferm convins că Cel de Sus stă cu urechea pe noi și Cel de Sus va face o dreptate și pentru neamul românesc. Este o nedreptate ca să dispară granițele din toată Europa și să fie întărită o singură graniță, cea dintre români și români… Datoria noastră, a intelectualilor de-acolo, e să revenim cu tot cu țară acasă!
La Oradea și la Livada mă simt mai acasă ca acasă
Acum vreau să vă spun un sentiment pe care îl am acum. Cu tristețe, vă spun acest sentiment: la Oradea și la Livada mă simt mai acasă ca acasă, ca dincolo de Prut, unde suntem amenințați… Este foarte important să simțim țara alături de noi. Basarabia se află într-o dureroasă căutare de sine, cu durere o spun. Îi mulțumesc fratelui David pentru această carte. El a făcut această carte. E inițiativa lui. A luat articole de-ale mele publicate în presa românească și de la Chișinău. E pulsul Basarabiei din clipa aceasta. Domnule David, e un lucru titanic. Eu v-am citit aseară. Articolele mele sunt puse în contextul articolelor dumneavoastră, sunt ca o carte întreagă. Un articol curge din alt articol… Și aș vrea să-i mulțumesc și celuilalt frate, Ioan Chivari. L-am descoperit și mă bucur că neamul nostru românesc are oameni deștepți ca Ioan Chivari. De câte ori vorbesc cu el mă umplu și eu de înțelepciune… Ieri, Universitatea Oradea m-a înfiat, într-un fel. Domnul Sorin Curilă este fratele meu, Ioan Laza și ceilalți care au fost alături de mine ieri și m-am simțit acasă, între frați, între ai mei.
Doamne, fă să fim împreună!  
Trebuie să lucrăm cu politicienii, ei trebuie convinși că Basarabia trebuie adusă acasă. Cu câțiva ani în urmă, a venit un mare demnitar la Chișinău și a spus o frază: ,,Salut pe sora României, Republica Moldova”. Am luat cuvântul și am spus: Domnule ministru, spuneți-mi, vă rog, cum poate fi cineva soră cu mama ei? Noi nici frați nu suntem. ,,Cum nu suntem frați?” Noi suntem frați cu rușii, găgăuzii, cu bulgarii, cu ucrainienii; cu românii suntem aceiași… Noi vom fi împreună în măsura în care vom rosti aceleași rugăminți Celui de Sus: Doamne, fă să fim împreună! I-am scris fratelui David: Fratelui David, dă-i, Doamne, o șansă/ Multă să-i fie bucuria/ Și să-și vadă Basarabia acasă/ Reunită în text cu România”. I-am scris și celuilalt frate, Ioan Chivari: ,,Chivari Ioan e domn și gospodar/ Cavaler cum nu-s prea mulți, al Omeniei/ Care-i bun de finanțist și de primar/ Dar și mai bun – de președinte al României”.
,,Suntem onorați, suntem bucuroși, suntem fericiți!”
Ultimul cuvânt l-a avut slujitorul sfântului altar, părintele Floricel Daina, care, cu o voce caldă și blândă, a mulțumit bunului Dumnezeu pentru momentele de înălțare sufletească, pentru cea mai frumoasă activitate culturală din satul Livada, pentru vremea frumoasă și pentru oamenii deosebiți prezenți la manifestarea de suflet. ,,Suntem onorați, suntem bucuroși, suntem fericiți pentru că, iată, pentru prima dată s-a lansat o carte în locul acesta sacru; am venit să ne închinăm lui Dumnezeu, am venit să cunoaștem inițiativa domnului Chivari, care, iată, a zidit o biserică, este ctitor de onoare. A zidit o biserică lui Dumnezeu și cine face casă lui Dumnezeu nu va cere milă în cer. A făcut o școală. Și Victor Hugo spunea atât de frumos: ,,Cine deschide o școală închide o temniță”. Dumnezeu să ne ajute și să ne vedem numai la bucurie”!
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (96 de poze), accesați Galeria foto: ,,Drumul Basarabiei”, autori Nicolae Dabija și Teodor David.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:15:54 Ora standard a Europei de Est