Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Patinoar, carusel şi căsuţă pentru Moş

Târg de Crăciun în Piaţa Unirii cu surprize

Patinoar, carusel şi căsuţă pentru Moş

Târgul de Crăciun 2016, organizat de Primăria Municipiului Oradea prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), își deschide porțile în acest an în Piața Unirii, în paralel cu Cetatea Oradea, în perioada 30 noiembrie - 31 decembrie.

Amănunte privind evenimentele pregătite în acest an de municipalitate pentru Târgul de Crăciun au fost oferite într-o conferinţă de presă de către Mihai Jurca, din partea Asociației de Promovare a Turismului din Oradea și Regiune și Angela Lupșea, director interimar al Muzeului Cetății și Orașului Oradea.
Conform detaliilor prezentate, pentru acest târg municipalitatea pune la dispoziţia orădenilor programe variate, care să atragă toți membrii familiei.
Piața Unirii va reprezenta în acest an punctul de atracție al sărbătorilor de iarnă, atât prin înfățișare cât și prin activități. Programul târgului va include o serie de activități și momente specifice sărbătorilor de iarnă, de la concerte de colinde, la ateliere pentru copii sau căsuțele cu cadouri pentru cei dragi. Vizitatorii vor putea admira bradul de Crăciun de 12 metri, ridicat în mijlocul celor 40 de căsuțe de lemn, la o cană de vin fiert sau la o gustare. Nu vor lipsi nici activitățile pentru cei mici, ei având parte de multe surprize: pe lângă activitățile tradiționale, se va realiza și atelierul Moșului, Căsuța lui Moș Crăciun, în Piața Unirii fiind montată și ieslea tradițională.
În piață va fi amenajată o scenă, pe care organizatorii invită colindătorii şi corurile din oraş care vor să încânte vizitatorii târgului cu cântece de sezon. Înscrierile se pot face la adresa: oradeaturism@gmail.com.
,,Pe lângă căsuțele pline de cadouri și produse de sezon, piața va oferi mâncarea specifică sărbătorilor de iarnă, cât și atelierul lui Moș Crăciun, o încăpere încălzită în care Moșul va fi prezent începând cu 5 decembrie, așteptând copiii. Luminată de sărbătoare, piața va aduce vizitatorilor un patinoar de 15x30 de m, localizat pe zona dintre fântâni, și un carusel. Programul târgului include o serie de concerte și momente artistice, astfel că în fiecare sfârșit de săptămână vor avea loc concerte cu specific orientat spre sărbătorile de iarnă. Astfel, târgul va fi gazda celor mai iubite nume ale muzicii: Paula Seling, Andra, Nicolae Furdui Iancu, Locomotiv GT - Zenevonat (Ungaria), Proconsul, Nicoleta Nucă, cât și cel mai important grup de colinde tradițional, Ansamblul Icoane, condus de maestrul Ioan Bocșa", a menționat Mihai Jurca.
Târgul de Crăciun va fi deschis în intervalul orar 14.00 - 20.00 (în zilele de luni până joi, inclusiv) şi 12.00 - 21.00 (în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică).
Având în vedere că tot în această perioadă se va sărbători și Ziua Națională a României, în data de 2 decembrie, în sala Teatrului ,,Regina Maria", municipalitatea organizează un concert folcloric extraordinar, începând cu ora 18.00, care va aduce pe scenă muzică și dansuri folclorice din regiunile istorice din România și doi dintre cei mai importați și iubiți interpreți, Nicolae Furdui Iancu și Grigore Leșe. Bilete la acest spectacol se vor putea achiziționa începând de săptămâna viitoare, la casa de bilete a Teatrului ,,Regina Maria", iar costul acestora va fi de 5 lei pentru locurile pe scaun și 10 lei pentru locurile din loje, a declarat Mihai Jurca.
La Cetate, tradiţii specifice sărbătorilor de iarnă
Detalii legate de evenimentele din Cetatea Oradea au fost prezentate de către dna Angela Lupșea, care a menționat că Cetatea Oradea s-a pregătit cu câteva acțiuni specifice împreună cu partenerii și ONG-urile din cetate. 
Astfel, Cetatea Oradea va fi locul în care orădenii și vizitatorii vor putea să vadă și să se bucure de tradițiile specifice sărbătorilor de iarnă. De la colinde și bucate tradiționale la povești citite copiilor într-o clădire veche de peste 900 de ani, evenimentele din Cetate se vor desfășura în perioada 2-24 decembrie și vor aduce în fața oamenilor tradiții de sezon: ignat, decorațiuni naturale, ateliere participative pentru meșteri, colinde și grupuri de colindători. În această perioadă, spațiile Cetății vor adăposti căsuța dulciurilor, unde se vor putea achiziționa produse de patiserie, brutăria de Crăciun  - produse de pâine, făbricuța spiridușilor, odaia cu povești unde se vor citi povești de iarnă pentru copii, casa cu bunătăți etc. Totodată, vor fi proiecții de filme de Crăciun/desene animate pentru copii, concurs de copt prăjituri sau concert de muzică sacră.
Angela Lupșea a menționat că evenimentele din Piața Unirii și cele din Cetatea Oradea vor fi complementare, astfel încât fiecare cetățean să aibă posibilitatea să participe în ambele locații la programele organizate.
Mihai Jurca a menționat că Moș Crăciun va avea în acest an ,,sediul central" în Piaţa Unirii, dar va poposi și în Cetatea Oradea, astfel încât fiecare copil să aibă posibilitatea să se întâlnească cu el. (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:42:11 Ora standard a Europei de Est