Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Carnavalul Matematicii la Școala Gimnazialǎ ,,Nicolae Bǎlcescu” din Oradea

Carnavalul special din Caietul cu idei

Carnavalul Matematicii la Școala Gimnazialǎ ,,Nicolae Bǎlcescu” din Oradea

Ne-am fi dorit să asistăm la un carnaval special - Carnavalul Matematicii - organizat vineri, 18 noiembrie 2016, de catedra de matematicǎ a Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bǎlcescu", dar s-a derulat la aceeași oră cu ceremonialul de la Universitatea din Oradea.

,,Ideea acestui carnaval o aveam notatǎ  de mulţi ani în ,,Caietul cu idei". Anul acesta, cu clasa a V-a D, copii deosebit de isteţi şi creativi, am simţit cǎ e momentul sǎ fie pusǎ în aplicare. Dorim ca acest carnaval sǎ devinǎ o tradiţie, sǎ fie organizat în şcoala noastrǎ în fiecare an şi sǎ înlocuiascǎ manifestǎrile de Halloween. Vom da astfel posibilitate copiilor sǎ se mascheze şi sǎ se distreze, dar într-un mod mai plǎcut, mai util şi mai frumos.", susține d-na prof. Szatmari Dorina, profesor de matematicǎ.
Dirigintele clasei a V-a D, d-na prof. Deliman Alina, profesor de religie şi consilier educativ al scolii, a fost încântatǎ de idee, i-a încurajat pe copii şi a sponsorizat activitatea cu diplome colorate atractiv.
În juriu au fost prezenţi profesori de diferite specializǎri: d-l director prof. Troie Gheorghe, d-na director adjunct, prof. Racz Beata, d-na consilier educativ,  prof. Deliman Alina, d-na prof. Zaha Alina, d-l prof. Prodan Emil, d-l prof. Drugaş Șerban şi bineînţeles profesorii de matematicǎ d-l prof. Pîrja Radu, d-na prof. Onofrei Anca, d-na prof. Szatmari Dorina.
Cei mai numeroşi au fost cei din clasa a V-a D,  27 de elevi costumaţi, coordonaţi de d-na prof. Szatmari Dorina, pe al cǎrei costum era vizibil simbolul infinitului. Li s-au alǎturat trei copii din clasa a V-a A,  coordonaţi de d-na prof. Onofrei Anca  şi cinci copii din clasa a V-a C, coordonaţi de d-l profesor Pîrja Radu (și dânsul a intrat ,,în rol", lipindu-şi  pe ţinutǎ simboluri matematice). Elevii şi-au prezentat costumul folosind  informaţii interesante pentru spectatori, citate (unele imprimate pe tricouri), glume sau chiar scenete.
Iatǎ câteva prezentǎri interesante: Dulǎu Rareş - cifra 7, Turcuţ Mihnea şi Criste Daria - cub,  Kiss Vivien - zar, Bǎcuş Antonio - suprafaţǎ,  Oaie Arianna - suma Gauss, Nistor Alisia - putere, Balmoş Victor - cilindru, Bîrlea Ștefania - punct, Egri Robert şi Szabo Alexia - fraţii plus, Oros Denis - triunghiul lui Pascal, Jurcuţ Teodora - parantezǎ, Paşcalǎ Enia - x şi y, Onaca Iulia - creion, Drǎgan Daria - caiet de matematicǎ. Grupul format din Filip Oana, Mateaş Casian şi Mateaş Cristian a prezentat în variantǎ modernǎ povestea sumei Gauss. Grupul cu sceneta de Crǎciun a adus  prin Stoica Patricia sfera - glob ca podoabǎ esenţialǎ a pomului de Crǎciun,  fulgul cu forma sa de hexagon regulat prin Bârlǎu Maria, cubul- cadou surprizǎ prin Chiş Anamaria şi surpriza din cub - prin balerina Bot-Pop Carina. Eleva Boroş Iulia ne-a dovedit reale calitǎţi actoriceşti interpretând o scenetǎ amuzantǎ cu trimitere la forme din matematicǎ.
Ne-au onorat cu prezenţa însuşi Einstein - interpretat de Raţ Lucia şi matematicianul Grigore Gheba - interpretat de Herman Mara.
Bineînţeles, carnaval fiind, n-au lipsit zâne ale matematicii care aduc note bune - Laza Carina, Petroi Mara, apoi vrǎjitoare care pot face sǎ disparǎ temele - Motoca Larisa, Lucaci Diana, Gurge Bianca, Szilaghi Rareş, prinţese ale matematicii - Croitoru Sara, Baciu Vanessa. Am aflat cǎ existǎ şi o bucǎtǎrie a matematicii - cum altfel? - care a trimis la carnaval pe Miclea Giulia.
,,Am avut emoţii pentru aceastǎ primǎ ediţie, nu ştiam cum va ieşi, dar copiii ne-au întrecut aşteptǎrile. Avem  nişte copii excepţionali, cu pǎrinţi care înţeleg importanţa activitǎţilor educative şi a metodelor complementare de învǎţare", spune prof. Szatmari Dorina.
D-l director prof. Troie Gheorghe a felicitat iniţiativa şi reuşita carnavalului şi s-a declarat încǎ o datǎ adeptul unor cât mai variate forme de învǎţare şi manifestǎri de bucurie pe care le putem oferi copiilor în şcoalǎ.
Finalul a fost  în tonul temei carnavalului şi pe placul parcipanţilor: covrigi în formǎ de infinit, care din pǎcate, au fost în numǎr finit ...
Diplomele şi notele de 10 la matematicǎ le vor primi la clasǎ, sǎptǎmâna urmǎtoare.
Deja şi-au exprimat interesul pentru ediţia de anul viitor şi alte clase.
Sperăm ca în 2017, să fie maaare, carnaval mare (de matematică) la Școala ,,Nicolae Bǎlcescu"! (D.S.)
Și noi sperăm, doamnă profesor Dorina Szatmari. Și mai sperăm să ajungem să-l și vedem!
Felicitări!
Care va fi următoarea acțiune (provocare)?
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Carnavalul Matematicii la Școala Gimnazialǎ ,,Nicolae Bǎlcescu” din Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:55 Ora de vară a Europei de Est