Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Academicianul Nicolae Dabija a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea

Vineri, 18 nov. 2016, în Aula Magna

Academicianul Nicolae Dabija a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea

Asemenea evenimente, ceremonia de acordare a înaltului titlu de Doctor Honoris Causa, ,,sunt bucurii ale spiritului, o reverență a inimii și a gândului în fața unui spirit liber, creator și pragmatic, spunea în deschiderea manifestării președintele Senatului universitar, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă

,,Scriitorul Nicolae Dabija și-a măsurat viața în cărți"
Și a continuat: Scriitorul Nicolae Dabija și-a măsurat viața în cărți, este un constructor de solidarități intelectuale, un factor coagulant, un exemplu al celor care cred că țara este una dincolo de hotare nedrepte, vremelnice"...
,,Sărbătorim un mare om, un mare erou al neamului românesc, a adăugat prorectorul Eugen Macocian. Dl academician este o valoare academică a culturii, literaturii și civilizației române".
În cuvântul de întâmpinare, preasfinția sa episcopul Oradiei Sofronie Drincec s-a referit la Basarabia despre care nu auzise până în clasa a IV-a pentru că așa erau vremurile copilăriei sale, asta era politica. A vorbit despre Basarabia pe care a descoperit-o treptat de la bunicul său, de la doamna învățătoare, de la Mihai Eminescu din poezia interzisă ,,La arme" (din care a recitat) și mai cu seamă de la o măicuță călugăriță Iustiniana, refugiată în România, care, culmea, fusese chiar ruda (mătușa) lui N.D., după cum avea să recunoască distinsul academician. Povestea de dragoste, una rănită (pentru că Basarabia era și este ruptă din trupul țării) a stârnit sensibilități și a dislocat lacrimi. Lângă mine, președintele ,,Vetrei Românești" nu le-a putut stăvili. Celălalt episcop, preasfinția sa Virgil Bercea, vinovat de aceleași sentimente, a vorbit despre demnitatea unui destin, declarând sus și tare: ,,Vă salut și vă sunt cu inima și cu sufletul aproape, domnule academician".
Trei C: creație, credință și curaj
În Laudatio, dl decan Ioan Horga și-a structurat discursul și-a canalizat mesajul pe trei piloni de rezistență și greutate ai academicianului, prozatorului, publicistului și omului politic de la Chișinău : creație, credință și curaj.
,,Trei sunt pilonii prin care nădăjduim să ilustrăm anvergura personalităţii poetului, prozatorului, publicistului, omului politic Nicolae Dabija: creaţie, credinţă și curaj. Sunt repere definitorii pentru itinerarul său biografic, de la venirea pe lume în 15 iulie 1948, în satul Codreni, raionul Căinari din Republica Moldova, până la borna celor aproape şapte decenii de viaţă". Istoricul I. H. și-a început itinerarul reportericesc cu poetul, a continuat cu prozatorul, cu istoricul literar, cu carte și manuale pentru copii și cu publicistul de referință. În 1986, poetul Nicolae Dabija a fost ales de către Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta", care ,,va deveni în curând principalul artizan al schimbărilor din republică, simbol al mişcării de democratizare şi desovietizare a societăţii. În 1990 ajunge la un tiraj de 260.000 de exemplare, fiind socotită „publicaţia literară cu cel mai mare tiraj din Europa". Cotidianul francez „Le Figaro" nota, sub semnătura lui Victor Loupan, că „Literatura şi Arta" a jucat în Revoluţia de Renaştere Naţională a Basarabiei acelaşi rol pe care l-a jucat Televiziunea Română în cadrul Revoluţiei din decembrie 1989". Distinsul academician a fost privit apoi sub zodia credinței, ca om al cetății și în Agora academică.
Un luptător neobosit pentru adevăr și dreptate
Simțindu-se onorat pentru înaltul titlu academic, scriitorul Nicolae Dabija a mulțumit universitarilor orădeni, și dând frâu liber sentimentelor curate, s-a destăinuit ca în fața unui altar: ,,Eu vin din străinătate. Am venit în Țara lui Mihai Eminescu, din Țara lui Mihai Eminescu. Am venit din Țara lui Iosif Vulcan în Țara lui Iosif Vulcan. Am venit din Țara lui Grigore Vieru în Țara lui Grigore Vieru. Am venit din Patria Limbii Române în Patria Limbii Române". Citându-l și apoi parafrazându-l pe Nichita Stănescu a spus: ,,Am venit și eu și prietenul meu Vlad Caragea un foarte lung drum pentru a ajunge acasă. Am venit acasă. Sunt acasă". Vorbind despre crezul său și mai cu seamă despre lipsa de curaj, a reușit să ne convingă și să ne impresioneze: ,,Nu sunt prea curajos, dar am citit în Sfânta Scriptură care m-a făcut curajos... M-a făcut să mă culc sub tancuri. ,,Cei care luptă pentru adevăr și dreptate îi sunt plăcuți  Domnului". Și eu vreau să fiu plăcut Domnului.
,,Cărțile ajută la deșteptarea Basarabiei"
Cea de-a doua mărturisire a fost legată de cărți și bibliotecă. ,,Eu m-am născut într-o bibliotecă. Când am deschis ochii i-am deschis pe niște cărți, cărți pe sub pat, pe sub masă, prin pod..." Ne-a impresionat cu povestea (istoria vorbită a) săptămânalului ,,Literatura și Arta". Revenind la cărți și biblioteci a mulțumit truditorilor de la ,,Vatra Românească" din Oradea (profesorului, prietenului și fratelui Teodor David, președintelui Ioan Laza și de ce nu, sufletistului Ioan Chivari, zicem noi), care ,,au trimis la Chișinău câteva sute de mii de cărți. La graniță cartea se măsoară în litri și kilograme. Noi avem biblioteci fără cărți, care la ora actuală sunt depozite de maculatură, carte rusească sau română cu grafie chirilică. Sunt convins: Cărțile ajută deșteptarea Basarabiei". În aceeași idee, domnia sa avea să sublinieze că mai puternică este țara care are multe biblioteci, mai mulți cărturari și mai mulți cititori. Vorbind cu mare durere despre milioanele de moldoveni deportați în Siberia și de cei ajunși carne de tun, domnia sa avea să mai evidențieze un adevăr crud: ,,În Basarabia, suferința este parcă un simbol al neamului românesc. Dacă s-ar da Premiul Nobel pentru suferință, ar trebui să se dea Basarabiei; mă iertați că ați suferit mult și dumneavoastră în Ardeal".
Iar încheierea a fost antologică, precum întreg discursul. Mătușa despre care făcea vorbire episcopul ortodox al Oradiei, măicuța călugăriță Iustiniana i-a lăsat cu limbă de moarte: ,, Dragă Niculăeș, ajută Basarabia să vină în țară!"
Apoi, Niculăeș ne redă un dialog magistral avut cu mama sa (în copilărie): ,,Care este cea mai mare sărbătoare a noastră? Cea mai mare sărbătoare a noastră este Paștele. Și când e Paștele? Mâine. Dimineața, numai ce aud: Nicușor, scoală că azi este mâine". Și ca un arc peste timp, distinsul academician Nicolae Dabija revine în actualitate și încheie: ,,Eu am impresia că mâine, noi vom fi împreună. Dumnezeu trebuie să ne facă dreptate. Pentru mine, ziua de mâine a început azi aici, la Oradea..."
Astăzi, la Livada
Să mai spunem că astăzi (sâmbătă, 19 noiembrie 2016, ora 12.00), distinsul academician Nicolae Dabija va participa la o întâlnire de suflet la Biserica Ortodoxă din Livada (comuna Nojorid), după cum ne-a spus dl Ioan Chivari.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Academicianul Nicolae Dabija a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea. 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:42:37 Ora standard a Europei de Est