Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Academicianul Nicolae Dabija a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea

Vineri, 18 nov. 2016, în Aula Magna

Academicianul Nicolae Dabija a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea

Asemenea evenimente, ceremonia de acordare a înaltului titlu de Doctor Honoris Causa, ,,sunt bucurii ale spiritului, o reverență a inimii și a gândului în fața unui spirit liber, creator și pragmatic, spunea în deschiderea manifestării președintele Senatului universitar, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă

,,Scriitorul Nicolae Dabija și-a măsurat viața în cărți"
Și a continuat: Scriitorul Nicolae Dabija și-a măsurat viața în cărți, este un constructor de solidarități intelectuale, un factor coagulant, un exemplu al celor care cred că țara este una dincolo de hotare nedrepte, vremelnice"...
,,Sărbătorim un mare om, un mare erou al neamului românesc, a adăugat prorectorul Eugen Macocian. Dl academician este o valoare academică a culturii, literaturii și civilizației române".
În cuvântul de întâmpinare, preasfinția sa episcopul Oradiei Sofronie Drincec s-a referit la Basarabia despre care nu auzise până în clasa a IV-a pentru că așa erau vremurile copilăriei sale, asta era politica. A vorbit despre Basarabia pe care a descoperit-o treptat de la bunicul său, de la doamna învățătoare, de la Mihai Eminescu din poezia interzisă ,,La arme" (din care a recitat) și mai cu seamă de la o măicuță călugăriță Iustiniana, refugiată în România, care, culmea, fusese chiar ruda (mătușa) lui N.D., după cum avea să recunoască distinsul academician. Povestea de dragoste, una rănită (pentru că Basarabia era și este ruptă din trupul țării) a stârnit sensibilități și a dislocat lacrimi. Lângă mine, președintele ,,Vetrei Românești" nu le-a putut stăvili. Celălalt episcop, preasfinția sa Virgil Bercea, vinovat de aceleași sentimente, a vorbit despre demnitatea unui destin, declarând sus și tare: ,,Vă salut și vă sunt cu inima și cu sufletul aproape, domnule academician".
Trei C: creație, credință și curaj
În Laudatio, dl decan Ioan Horga și-a structurat discursul și-a canalizat mesajul pe trei piloni de rezistență și greutate ai academicianului, prozatorului, publicistului și omului politic de la Chișinău : creație, credință și curaj.
,,Trei sunt pilonii prin care nădăjduim să ilustrăm anvergura personalităţii poetului, prozatorului, publicistului, omului politic Nicolae Dabija: creaţie, credinţă și curaj. Sunt repere definitorii pentru itinerarul său biografic, de la venirea pe lume în 15 iulie 1948, în satul Codreni, raionul Căinari din Republica Moldova, până la borna celor aproape şapte decenii de viaţă". Istoricul I. H. și-a început itinerarul reportericesc cu poetul, a continuat cu prozatorul, cu istoricul literar, cu carte și manuale pentru copii și cu publicistul de referință. În 1986, poetul Nicolae Dabija a fost ales de către Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta", care ,,va deveni în curând principalul artizan al schimbărilor din republică, simbol al mişcării de democratizare şi desovietizare a societăţii. În 1990 ajunge la un tiraj de 260.000 de exemplare, fiind socotită „publicaţia literară cu cel mai mare tiraj din Europa". Cotidianul francez „Le Figaro" nota, sub semnătura lui Victor Loupan, că „Literatura şi Arta" a jucat în Revoluţia de Renaştere Naţională a Basarabiei acelaşi rol pe care l-a jucat Televiziunea Română în cadrul Revoluţiei din decembrie 1989". Distinsul academician a fost privit apoi sub zodia credinței, ca om al cetății și în Agora academică.
Un luptător neobosit pentru adevăr și dreptate
Simțindu-se onorat pentru înaltul titlu academic, scriitorul Nicolae Dabija a mulțumit universitarilor orădeni, și dând frâu liber sentimentelor curate, s-a destăinuit ca în fața unui altar: ,,Eu vin din străinătate. Am venit în Țara lui Mihai Eminescu, din Țara lui Mihai Eminescu. Am venit din Țara lui Iosif Vulcan în Țara lui Iosif Vulcan. Am venit din Țara lui Grigore Vieru în Țara lui Grigore Vieru. Am venit din Patria Limbii Române în Patria Limbii Române". Citându-l și apoi parafrazându-l pe Nichita Stănescu a spus: ,,Am venit și eu și prietenul meu Vlad Caragea un foarte lung drum pentru a ajunge acasă. Am venit acasă. Sunt acasă". Vorbind despre crezul său și mai cu seamă despre lipsa de curaj, a reușit să ne convingă și să ne impresioneze: ,,Nu sunt prea curajos, dar am citit în Sfânta Scriptură care m-a făcut curajos... M-a făcut să mă culc sub tancuri. ,,Cei care luptă pentru adevăr și dreptate îi sunt plăcuți  Domnului". Și eu vreau să fiu plăcut Domnului.
,,Cărțile ajută la deșteptarea Basarabiei"
Cea de-a doua mărturisire a fost legată de cărți și bibliotecă. ,,Eu m-am născut într-o bibliotecă. Când am deschis ochii i-am deschis pe niște cărți, cărți pe sub pat, pe sub masă, prin pod..." Ne-a impresionat cu povestea (istoria vorbită a) săptămânalului ,,Literatura și Arta". Revenind la cărți și biblioteci a mulțumit truditorilor de la ,,Vatra Românească" din Oradea (profesorului, prietenului și fratelui Teodor David, președintelui Ioan Laza și de ce nu, sufletistului Ioan Chivari, zicem noi), care ,,au trimis la Chișinău câteva sute de mii de cărți. La graniță cartea se măsoară în litri și kilograme. Noi avem biblioteci fără cărți, care la ora actuală sunt depozite de maculatură, carte rusească sau română cu grafie chirilică. Sunt convins: Cărțile ajută deșteptarea Basarabiei". În aceeași idee, domnia sa avea să sublinieze că mai puternică este țara care are multe biblioteci, mai mulți cărturari și mai mulți cititori. Vorbind cu mare durere despre milioanele de moldoveni deportați în Siberia și de cei ajunși carne de tun, domnia sa avea să mai evidențieze un adevăr crud: ,,În Basarabia, suferința este parcă un simbol al neamului românesc. Dacă s-ar da Premiul Nobel pentru suferință, ar trebui să se dea Basarabiei; mă iertați că ați suferit mult și dumneavoastră în Ardeal".
Iar încheierea a fost antologică, precum întreg discursul. Mătușa despre care făcea vorbire episcopul ortodox al Oradiei, măicuța călugăriță Iustiniana i-a lăsat cu limbă de moarte: ,, Dragă Niculăeș, ajută Basarabia să vină în țară!"
Apoi, Niculăeș ne redă un dialog magistral avut cu mama sa (în copilărie): ,,Care este cea mai mare sărbătoare a noastră? Cea mai mare sărbătoare a noastră este Paștele. Și când e Paștele? Mâine. Dimineața, numai ce aud: Nicușor, scoală că azi este mâine". Și ca un arc peste timp, distinsul academician Nicolae Dabija revine în actualitate și încheie: ,,Eu am impresia că mâine, noi vom fi împreună. Dumnezeu trebuie să ne facă dreptate. Pentru mine, ziua de mâine a început azi aici, la Oradea..."
Astăzi, la Livada
Să mai spunem că astăzi (sâmbătă, 19 noiembrie 2016, ora 12.00), distinsul academician Nicolae Dabija va participa la o întâlnire de suflet la Biserica Ortodoxă din Livada (comuna Nojorid), după cum ne-a spus dl Ioan Chivari.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Academicianul Nicolae Dabija a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:18 Ora de vară a Europei de Est