Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Manifestări științifice dedicate științelor aplicate și cărții universitare

La Universitatea AGORA

Manifestări științifice dedicate științelor aplicate și cărții universitare

În perioada 9 - 11 octombrie 2008, comunitatea academică a Universității AGORA a marcat debutul anului academic 2008-2009 și acreditarea specializărilor prin două evenimente științifice de înaltă ținută: a XVI-a ediție a Conferinței de matematică aplicată și industrială, CAIM 2008 (9 – 11 octombrie) și Zilele cărții AGORA (9 – 10 octombrie).

Conferința de matematică aplicată și industrială, CAIM 2008 a fost organizată în parteneriat cu Societatea Română de Matematică Aplicată și Industrială – ROMAI și Colegiul Tehnic „Transilvania” din Oradea. Realizarea acestui eveniment se datorează efortului susținut depus de către șeful catedrei de Științe economice a Universității AGORA – conf. univ. dr. Ioan Dzițac,  de prof. univ. dr. Adelina Georgescu (președintele ROMAI) și de prof. dr. Mariana Ruge (directorul Colegiului Tehnic „Transilvania”). La ediția din acest an au participat peste 100 de specialiști din Canada, Italia, Iran, Japonia, Republica Moldova și România.
Conferința a fost cofinanțată de Autoritatea Națională pentru Cercetarea Științifică și Primăria municipiului Oradea.
În prima zi a conferinței (9 octombrie) au prezentat lucrări în plen: acad. Mitrofan Ciobanu de la Universitatea de Stat din Tiraspol, refugiat la Chișinău; prof. univ. dr. Vledilen Trenogin de la Institutul de Oțel și Aliaje din Moscova, prof. univ. dr. Mirela Ștefănescu de la Universitatea „Ovidius” din Constanța și Boris Loginov de la Universitatea Tehnică Ulianovsk, Rusia.
Lucrările conferinței s-au desfășurat în cadrul a șase secțiuni paralele (1- algebră, logică, topologie, 2 - ecuații diferențiale ordinare, sisteme dinamice finit dimensionale, 3 - analiză funcțională, ecuații diferențiale cu derivate parțiale, 4  - metode numerice, matematică industrială, 5 - informatică, 6 - educație matematică). La secțiunea a șasea, dedicată educației matematice, au participat și profesori de matematică de gimnaziu și liceu. De asemenea, profesorii de matematică din Oradea și din județul Bihor au dezbătut sâmbătă, 11 octombrie tema „Starea învățământului matematic românesc”.
În cadrul Zilelor cărții AGORA au fost lansate 22 de cărți din domeniul Dreptului și al Științelor economice publicate la Editura Universității AGORA, semnate de 14 cadre didactice ale Universității” a declarat directorul Editurii AGORA, lector univ.drd. Radu Florian.
Cărțile prezentate publicului orădean, s-au bucurat de recenzia unor specialiști de marcă dintre care menționăm: col. prof. univ. dr. Andronic Benone - decanul Facultății de Comandă și Stat Major, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, prof. univ. dr. Ilie Băbăiță - cadru didactic la Universitatea de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Aurel Chiriac – director al Muzeului Þării Crișurilor ș.a.
Editura Universității AGORA a fost înființată în anul 2000, sub egida sa fiind deja publicate un număr de peste 40 de titluri în domeniile dreptului și științelor economice, precum și trei reviste (revista  AGORA STUDII, apariție anuală, fondată încă din anul 2000, fiind deja la al optulea an de existență; International Journal of Computers, Communications & Control, fondată în anul 2006, ce apare de patru ori pe an. Menționăm că această revistă a dobândit recent o recunoaștere internațională o dată cu indexarea în ISI Thomson Scientific,  SCOPUS, EBSCO și în alte peste 20 baze de date internaționale, prin efortul extraordinar al colectivului redacțional condus de conf. univ. I. Dzițac; AGORA International Journal of Juridical Sciences, înființată în anul 2007 cu sprijinul ANCS, de asemenea o apariție anuală. 
Editura se bucură de recunoaștere națională, fiind acreditată de către Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior. (Delia FLORIAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:18 Ora de vară a Europei de Est