Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Romanul, purtând semnătura poetei, vine cu o viziune originală şi provocatoare asupra vieţii

Mihaela Dindelegan ne oferă „Preţul Adevărului”

Romanul, purtând semnătura poetei, vine cu o viziune originală şi provocatoare asupra vieţii

Romanul „Preţul Adevărului" este o apariţie editorială surprinzătoare în contextul în care autoarea lui, Mihaela Dindelegan, a publicat până în prezent volume cu poezii.

De data aceasta oferă publicului o carte complexă, inedită şi revoluţionară, care tratează principalele teme existenţialiste dintr-o perspectivă dualistă a simţirii şi a raţiunii, cu permanentul conflict dintre ele, pe care îl adânceşte până la nivel paroxistic, în scopul descoperirii Adevărului care izvorăşte din fiinţa lui Dumnezeu.
Volumul, conţinând aproape 300 de pagini, este însoţit în introducere de recomandări şi opinii aparţinând poetului şi scriitorului dr. Lucian Munteanu (Noru Silvan), protopopului ortodox Dorel Octavian Rusu şi episcopului greco-catolic Virgil Bercea. Dată fiind consistenţa informaţiilor oferite de aceştia, precum şi a celor cuprinse pe coperta a patra a cărţii, ne vom limita în cele de mai jos să prezentăm o succesiune de citate, începând cu prezentarea generală din finalul volumului:
„Descoperirile ştiinţifice de ultimă oră revoluţionează concepţia modernă despre viaţă, conferind inimii rolul dominant în structura fiinţei conştiente şi aducând creierul pe o poziţie subtilă de subordonare. Cercetările ştiinţifice atestă că inima este nu doar motorul vieţii şi sursa celei mai puternice energii, cu un câmp magnetic de 5.000 de ori mai mare decât al creierului, ci şi izvorul intuiţiei superioare, fiind înzestrată cu o înţelepciune proprie, cu „un creier" al său.
La fel de revoluţionară prin mod de abordare, cartea de faţă este o împletire de evenimente naturale şi fantastice, într-o succesiune de capitole care aduc sub coperţile aceluiaşi roman cer, pământ, şi iad, cu personajele specifice fiecăruia: Dumnezeu, îngeri, demoni şi oameni. Împăturind marginile veşniciei, autoarea apropie clipa Genezei biblice de existenţa telurică a contemporanilor ei şi pune într-o lumină inedită originea şi dezvoltarea vieţii, păcatul primordial şi experienţele trăite de umanitate sub imperiul dominaţiei Cuvântului. Permanentul conflict dintre cap şi inimă capătă în romanul „Preţul Adevărului" profunzimi şi valenţe cosmice în care este implicat întregul univers.
Ideea centrală se învârte în jurul Iubirii. Ajunsă într-o ipostază de aparentă vinovăţie, Iubirea  cade în dizgraţia fiinţelor „raţionale" care aşteaptă ca Dumnezeu să o extermine. Motivul este unul egoist: acela de a nu pierde dominarea şi controlul asupra vieţii. Asumându-şi rolul de vrăjmaş al Dragostei, Creatorul dă frâu liber pornirilor de ură şi mânie ale demonilor şi oamenilor, dar şi celor de revoltă ale îngerilor, lăsând tuturor impresia că El Însuşi doreşte moartea ei.
Din acest punct de vedere, cartea de faţă ar putea fi considerată o reiterare a temei centrale a Bibliei şi a vieţii lui Iisus, dintr-o perspectivă modernă, în care conflictul dintre credinţă şi ştiinţă, dintre simţire şi raţiune, pare a fi ajuns într-un punct de intensitate maximă. În funcţie de structura sa interioară, cititorul va găsi diferitele planuri care necesită o aprofundare temeinică şi nu doar o simplă lectură de suprafaţă".
Adevărul, dar cu ce preţ?
„Analiza stării de fapt, încă din primele pagini ale romanului, a ceea ce se întâmplă în mod real pe pământ şi în cer (!), nu doar că ne surprinde, dar ne şi înfricoşează, ca să nu spunem îngrozeşte. Referirile directe, nu aluzive, la volumul cu mii de faţete al poliedrului informaţional care ne subjugă, face ca analiza acestui preţ al adevărului să fie foarte dificil de statornicit.
Într-o primă frază autoarea scrie cu o dezinvoltură dezarmantă despre renunţarea cetelor de îngeri în faţa omului. Care, în lupta lui nesăbuită pentru putere, ignoră adevărul: toată activitatea omului îndreptată spre cucerirea puterii pe pământ şi în cer se bazează pe ruină.
Totul se desfăşoară într-un ritm secvenţial alert quasi cinematografic. De aceea lectura romanului nu este destinată a fi efectuată în tramvai (!). Ci acasă, pe îndelete. Într-o atmosferă liniştită, calmă, specifică meditaţiei şi introspecţiei.
Dar iată că (încă!) nu este totul pierdut. La sfârşitul primului capitol din carte se aude glasul de tunet al Stăpânului Absolut (Tatăl Veşniciilor, în accepţiunea Mihaelei Maria Dindelegan), care prevesteşte/promite o nouă istorie. A cărei înţelegere şi acceptare se va decripta peste milenii.
După care se aşterne o tăcere hamletiană. Care nu semnifică tragedie, ci aşteptarea smerită a intervenţiei divine care să aşeze totul pe un făgaş firesc". (Noru Silvan)
„Roman de un dramatism clocotitor"
„Cu ce preţ biruie Adevărul? Cartea pe care o avem în faţă, purtând chiar titlul semnificativ „Preţul Adevărului" caută să ne dea un răspuns convingător, oferit cu discretă afecţiune de Mihaela-Maria Dindelegan, cunoscută până acum cititorilor şi publicului larg doar prin oglinda celor treizeci de volume de poezii diafane şi candide publicate în ultimii ani. Iată, de astă dată ne surprinde prin acest roman tumultuos, încărcat de un dramatism clocotitor, ca un extins poem în proză, de o veritabilă sorginte existenţialistă.
Romanul ne îmbie să ne fie călăuză ca să parcurgem un itinerariu pe două căi paralele, aşa cum se succed capitolele şi subcapitolele cărţii: una transcedentală, prin sfere cereşti, şi celalaltă, complementară, pe tărâm pământesc, însoţiţi de puţine dar foarte semnificative personaje contemporane.
Romanul încearcă ideatic să investigheze zonele inaccesibile ale Absolutului divin, spre a evidenţia tema centrală pe care o dezvoltă, marcând sforţările pline de atâtea confuzii şi rătăciri ale tuturor generaţiilor de oameni de a desluşi, a reliefa, a contura şi a scoate la lumină Adevărul asupra a tot ce există, ca o „rază salvatoare", cum se spune în carte, în teribila confruntare între Bine şi Rău, corespunzătoare Adevărului şi neadevărului, marea problemă a lumii dintotdeauna.
Aducându-l pe cititor pe făgaşul lumii contemporane, intră în scenă personajul principal, Mara, şi începe dramaticul ei destin de la un punct inert al stării ei de nepăsare şi indiferenţă a conştiinţei sale faţă de Dumnezeu, fapt care-l incită pe Diavolul să-şi concentreze atacurile tot mai consistente şi asupra acestei urmaşe a Evei"
(Pr. Dorel Octavian Rusu, protopop ortodox de Oradea).
„Filonul Adevărului adevărat"
Ideile domniei sale par a fi continuate de episcopul greco-catolic, Virgil Bercea:
„Acest periplu este cathartic și terapeutic și, în cele din urmă, în ciuda ambivalenței experiențelor vieții, lumina triumfă. Este lumina Adevărului. Este puterea Vieții. Pentru cei ce cunosc ADEVĂRUL și cred în Adevăr, raportarea la Dumnezeu este acea tărie care îi ajută pe calea vieții. Frământările și rătăcirile, căutările în locuri întunecate de lipsa lui Dumnezeu Cel Viu și experiența pasageră a răului, oricât de violentă ar fi,  nu pot să îi clintească din drumul lor.
Felicitări Doamnei Mihaela Dindelegan, autoarea mai multor volume de poezie pentru curajul și dăruirea cu care ne oferă acest volum în proză. Trecând peste imaginarul inspirat de Biblie și transpus pe calea ficțiunii, cititorul poate întrezări în cartea de față filonul Adevărului adevărat care nu are preț".
(ϯVirgil Bercea)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:13:08 Ora standard a Europei de Est