Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Responsabilitatea socială vindecă!

Dăruind, vei dobândi

Responsabilitatea socială vindecă!

Soluții terapeutice moderne pentru pacienții grav bolnavi internați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, oferite de Clubul Rotary Oradea 1113 și compania Euriteh.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea are în dotare, începând de joi, 17 noiembrie 2016, câteva zeci de saltele de pat antiescară, cu efecte terapeutice benefice pentru pacienții grav bolnavi internați aici și imobilizați la pat, cu ajutorul Rotary Club Oradea 1113 și al companiei Euriteh Oradea, care au sponsorizat și coordonat achiziționarea acestora.
,,Pacienții care suferă de diverse forme de paralizie trebuie întorși la un interval de trei ore pentru a evita complicațiile și formarea de escare. Saltelele speciale primite azi ca și donație vor ușura în primul rând suferința lor, dar în același timp și efortul personalului medical", a declarat domnul dr. Miron Clement, medic primar neurochirurg, șef al secției clinice de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Oradea.
Echipamentele medicale moderne, compuse din pompă cu presiune reglabilă și saltea antidecubit, realizează un masaj blând pacienților suferind de diverse afecțiuni grave care i-au imobilizat la pat, masaj care are rolul de a optimiza circulația sângelui și de a îmbunătăți oxigenarea țesuturilor pacienților, prevenind astfel formarea leziunilor. Acestea vor deservi cel puțin trei secții din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, precum cea de Neurochirurgie, ATI și Ortopedie.
A servi mai presus de sine!
,,Astăzi ne aflăm alături de pacienții tratați de Spitalul Județean din Oradea, cărora încercăm să le aducem o șansă în plus în procesul de vindecare. Produsul pe care îl punem la dispoziția spitalului aduce un plus de calitate în actul medical de tratare al semenilor noștri aflați în gravă suferință. O comunitate sănătoasă este o comunitate prosperă! Iar societatea Euriteh și-a asumat angajamentul de a contribui la sănătatea comunității în care a crescut și s-a dezvoltat ca și companie", a concluzionat dna. Viorica Gherdan, proprietar al companiei Euriteh Oradea.
Colaborarea dintre Rotary Club Oradea 1113 și compania Euriteh este una firească, apărută natural prin împărtășirea acelorași valori: a servi mai presus de sine! Este principiul după care se ghidează cluburile Rotary și care a reunit cele două organizații în proiecte trecute, în inițiativa de azi și, cu siguranță, pe viitor, în cadrul altor acțiuni cu impact social.
Nu în ultimul rând, la reușita acțiunii de azi și-a adus contribuția în mod semnificativ compania Neomed SRL, furnizor autorizat de aparatură medicală. (B.C.)
Despre Euriteh
Compania Euriteh din Oradea este lider de piață pe segmentul întreprinderilor mici și mijlocii în anul 2016, titlu conferit de Camera de Comerț și Industrie a României după o analiză economico-financiară a activității tuturor societăților din România, în perioada 2015-2016.
Cu peste 11 ani de experiență în activități de proiectare, construcție și montaj a unor echipamente necesare în managementul deșeurilor, Euriteh Oradea a furnizat soluții tehnologice moderne pentru un mediu înconjurător sănătos, pentru creșterea calității vieții în comunitățile urbane din România.
Platformele subterane de colectare a deșeurilor, stațiile de tratare a deșeurilor, soluțiile de tratare a apelor uzate sau soluțiile tehnologice de transformare a deșeurilor în resurse pentru comunități sunt câteva din exemplele pe care Euriteh le-a implementat deja în peste jumătate din județele României.

 

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:02:48 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...