Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Arta din Banca întâi

Joi, două licitații

Arta din Banca întâi

Joi, 24 noiembrie 2016. Artmark - Palatul Cesianu-Racoviţă, ora 19.30. Licitația Colecției familiei Halfon-Elias.

Dinastie de bancheri, oameni de stat, mecena și caritabili, fondatori ai sistemului bancar românesc privat ne dezvăluie frânturi de istorie care vizează povestea sistemului bancar românesc.
Una dintre cele mai importante comunități ce avea să își pună amprenta asupra istoriei Bucureștiului era comunitatea evreiască spaniolă. Personalităţi care au definit totodată domeniul bancar românesc, cât și comunitatea sefardă își fac apariția în spațiul public românesc la începutul secolului al XIX-lea. Dintre aceste personalităţi s-a remarcat Solomon Halfon, care, alături de frații Elias, Manoach sau Marmorosch, avea să pună bazele primei instituții de creditare de tip bancar din România în 1828. Toţi au fost şi oameni de stat, mecena, filantropi, fondatori de spitale.
Colecţia istorică de artă europeană, pictură românească de patrimoniu, obiecte de epocă, de artă decorativă ori de mobilier ne istoriseşte trecutul românesc al familiei Halfon, pe parcursul a două secole de existență și serviciu bancar credincios, în și pentru România.
O mare parte din secția europeană ce alcătuiește colecția dinastiei Halfon se datorează pasiunii pentru artă a soților Nissim Rafael și Iuliana Halfon. Gustul eclectic şi rafinat pentru opere de artă dintre cele mai diverse îl veţi putea regăsi în lucrări precum: Visare, sculptură realizată de Alfred Boucher (30.000 - 45.000 euro), pictură chinezească reprezentând divinităţile taoiste, dinastia Qing, sec. XVII-XVIII. (3.000-4.000 euro), gravura Sf. Eustaţiu de Albrecht Dürer (1.000 -1.800 euro), Triumful lui Neptun de Carel van Savoy (5.000 - 8000 euro) sau Vânzătorul de elixir (6.000-9.000 euro).  
Din această colecţie nu pot lipsi însă nici prestigioşi artişti români de talia lui Gheorghe Petraşcu (Iarna pe uliţă, 8.000 - 12.000 euro), Theodor Aman (Cântecul cobzarului, 4.000 - 7.500 euro), Jean Al. Steriadi (Case la Mangalia, 8.000 - 12.000 euro), Nicolae Vermont, Adam Bălţatu etc.  Acestora li se alătură preţioase obiecte din argint sau cristal, piese de mobilier elegante precum: impunătoarea comodă secretaire (sfârșitul sec. XVIII), în stil Baroc regional (2.500 - 4.500 euro), garnitura de salon (cca. 1920) în stil Biedermeier, atelier transilvănean  (800 - 1.200 euro), monumentalul cabinet secretaire (sfârșitul sec. XIX) în stil Biedermeier transilvănean (1.500 - 2.000 euro).
Seara de joi, 24 noiembrie nu se încheie aici. Dacă sunteţi melancolici după epoci trecute şi doriţi să reînviaţi spiritul aristocratic, vă invităm să vă lăsaţi captivaţi de luxoasele piese de mobilier, lucrate în stil Renascentist, Art-deco, Bizantin ori Edwardian din selecția Licitației de Interior.
Puteţi opta pentru un superb ceas de birou, Jaeger LeCoultre (1.000 - 1.800), o garnitură pentru șemineu, manieră Boulle (cca. 1860, 3.000 - 4.000 euro), tabloul Judita și Holofern de Franz Anton Maulbertsch (4.000 - 6.000 euro), lucrarea Alaiul lui Bacchus (după Tițian), Școală italiană, sfârșit de sec. XVIII (2.500 - 3.500 euro) sau pentru un covor anatolian (1890-1915), piesă de colecție (1.500 - 2.500 euro).
Licitația Colecției familiei Halfon-Elias. Dinastie de bancheri, oameni de stat, mecena și caritabili, fondatori ai sistemului bancar românesc privat (sec. XIX-XX) - joi, 24 noiembrie, ora 19.30, Artmark - Palatul Cesianu-Racoviță.
Licitația de Interior - joi, 24 noiembrie, ora 20.30, Artmark - Palatul Cesianu-Racoviță.
Veronica Leca
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Arta din Banca întâi.
 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:36:33 Ora standard a Europei de Est