Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Orașul meu ieri, azi și mâine”

Proiectul educațional „Chemarea străbunilor”

„Orașul meu ieri, azi și mâine”

Elevii din clasele a III-a B, a V-a B și a VIII-a A, de la Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” din Oradea, în calitate de parteneri în cadrul proiectului educațional „Chemarea străbunilor”, au avut ieri (vineri, 10 octombrie 2008), o activitate comună la Biblioteca județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea, intitulată „Orașul meu ieri, azi și mâine”.

12 octombrie – Ziua municipiului Oradea
Așadar, elevii și îndrumătorii lor (înv. Maria Bughiu și profesoarele Alina Deliman și Alina Zaha - coordonatoare de proiect) s-au adunat în cadrul secției pentru copii a bibliotecii județene pentru venisajul expoziției cuprinzând produsele proiectului realizate de elevi (desene, picturi, colaje și ilustrații reprezentative în susținerea temei: Cum a arătat Oradea ieri, cum se prezintă astăzi, și cum ar putea deveni mâine), prilej cu care au susținut și un moment artistic, închinat evenimentului - „Ziua de 12 octombrie în istoria orașului Oradea”.
În deschiderea manifestării, înv. Maria Bughiu a prezentat semnificația evenimentului, Andreea Cristina Sava (din clasa a V-a B) a citit minunatul său eseu, intitulat „Orașul meu – orașul viitorului”, Denisa Ifrim (din clasa a V-a B) și Ana-Maria Mihăieș (clasa a III-a B) au cântat și încântat, iar Diana Birta (din clasa a VIII-a A) ne-a reținut atenția cu câteva repere din municipiul de pe Crișul Repede, cam ceea ce ar prezenta unui turist care ar dori să cunoască principalele monumente cultural-turistice ale municipiului Oradea. Tot în cadrul secției pentru copii a fost organizată o expoziție de carte, dedicată aceluiași eveniment.
Doamna Mariana Barna, șef de birou în cadrul secției, s-a arătat încântată de expoziție și colaborare, i-a felicitat pe elevi pentru inițiativă și lucrările realizate, dar și pentru emoționantul moment artistic prezentat, invitându-i să viziteze secțiile bibliotecii, să împrumute cărți și să se înscrie la concurs.
Concursul „Maratonul lecturii”
În cadrul secției de împrumut, Adelina Boga și Simona Popa le-au prezentat copiilor condițiile  de concurs, precum și cărțile cu care pot să participe la „Maratonul lecturii”. Mulți dintre elevii prezenți se numără printre cititorii bibliotecii, deținând permis în acest sens, și fiind deja înscriși la concurs. Profitând de ocazie, câțiva și-au mai luat două-trei cărți, tot pentru concurs, poate-poate dau lovitura, și devin „regele” sau „regina lecturii”.
Concursul „Maratonul lecturii” a debutat în luna martie și se desfășoară până în luna decembrie (2008); se adresează copiilor (cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani) care doresc că citească basme și povești pentru vârsta lor, cel puțin 20, dintr-o listă de o sută pusă la dispoziție de organizatori. În urma lecturii, ei trebuie să răspundă la câteva întrebări și să întocmească un rezumat al celor citite. În luna decembrie, va avea loc marea premiere, prilej cu care vor fi desemnați „regele” și „regina lecturii”.
Două noutăți
Dna Mariana Barna a ținut să le comunice copiilor faptul că, mai nou, biblioteca este deschisă și sâmbăta (între orele 9.00 și 13.00); lunea, biblioteca are program cu publicul între orele 12.00 și 19.00, iar marțea, miercurea, joia și vinerea, între orele 8.00 și 19.00.
Cea de-a doua noutate se referă la faptul că prelungirea termenului de împrumut se poate face și prin telefon, apelând la 0359/ 800.363 (interior 119).
Gazdele sunt bucuroase văzând că tot mai mulți copii trec pragul bibliotecii, singuri, însoțiți de părinți sau frați ori în grup organizat, cu colegii de clasă, împreună cu învățătoarea, dirigintele sau profesorul de română.
Vineri, biblioteca a fost vizitată, în mod organizat, pe grupuri de clase, de circa 200 de copii, de la Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” și Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan”. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Orașul meu ieri, azi și mâine”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:05 Ora de vară a Europei de Est