Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Prăjituri cosmice și rachete dulci

În cadrul proiectului “Pământul – planeta vie”

Prăjituri cosmice și rachete dulci

Avem o planetă grozavă și un sistem solar nemapomenit de dulce (dulce-dulce!), dar și niște constructori și piloți extraordinari. Toate acestea aveam să le aflăm astăzi (vineri, 10 octombrie 2008), în “Săptămâna mondială a spațiului cosmic”, la Grădinița nr. 43 din Oradea, de la copiii educatoarei institutoare Ioana Klein.

 Nu vă grăbiți să trageți concluzii pentru că nu v-am spus încă nimic. Ei știu tot ce se întâmplă pe cer. Acolo sus, foarte departe de noi, există corpuri mari și rotunde. Ele se numesc planete, și sunt nouă (Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun și Pluto) într-un loc anume numit spațiu. Ele se învârtesc în jurul Soarelui. Pe planeta Pământ trăiesc oameni. Câteodată, unele planete pot fi văzute cu ochiul liber, dar, de cele mai multe ori, nu le putem vedea decât în timpul nopții cu telescopul. Cel mai ușor de văzut sunt Venus și Jupiter. Ele strălucesc ca niște stele. Luna este foarte departe, dar nu atât de departe ca Soarele...
Din aproape în aproape, de la un joc la altul, în cadrul activităților artistico-plastice, ale celor de matematică și știință, în jocurile de rol și de mișcare, de educare a limbajului, de construcții, prin activități frontale, pe grupuri și individuale, în fel și chip, pe parcursul întregii săptămâni, de luni până vineri, inclusiv, preșcolarii grupei mari pregătitoare au aflat o sumedenie de lucruri, traduse pe limba lor, la nivelul lor de înțelegere, despre Soare și Lună, constelații, Carul Mare, Carul Mic, Calea Lactee, galaxie, astronomi, sateliți și roboți. Ce face Soarele ziua, ce se întâmplă noaptea, ce fac plantele și animalele, cum se explică anumite fenomene...
Pornind de la povestea „Micul prinț”, s-a ajuns la concursul de rachete și prăjituri, astfel încât întreaga familie a fost pusă pe jar și la treabă în „Săptămâna mondială a spațiului cosmic”.
Dimineață, nu reușeam să-i surprind cum despachetau rachetele și prăjiturile („cosmice”) pregătite acasă pentru marele concurs. Mai mult, educatoarea lor, Ioana Klein, i-a înscris la concursul internațional „World Space Week”. A făcut toate acestea pentru ca prichindeii de azi, școlarii de mâine să știe mai multe și să-și poată explica de ce avem zi și noapte, patru anotimpuri, ce rol are Soarele, ce face Regina-nopții, bufnița, cum trăiesc liliecii și licuricii...
Concursul de rachete și prăjituri „cosmice” au reliefat munca în echipă a familiei și imaginația constructorilor și cofetarilor casei, care au creat opere nebănuite, premiate cu diplome, iar la final, cu toții s-au înfruptat din prăjiturile alese, deosebit de gustoase.
Directoarea grădiniței, inst. Rodica Ciocan, s-a arătat încântată de reușita activității de evaluare.
„De fapt, eu am urmărit cu interes toate activitățile desfășurate pe întreaga săptămână, activități de cunoaștere a mediului, activități artistico-plastice, matematice, de educare a limbajului, jocurile de rol, de mișcare, distractive, și pot spune că toate au informat și educat, copiii și-au îmbogățit vocabularul, dar, mai mult decât atât, și-au putut explica anumite fenomene care se petrec în natură și la care ei sunt părtași, vrând-nevrând. O sumedenie de activități reușite, iar astăzi am văzut cu toții roadele unei bune colaborări în sânul familiei. Rachetele confecționate și prăjiturile pregătite acasă, în familie, nu cumpărate de la cofetărie, sunt produse ale imaginației bogate și științei colective. Cu siguranță că toată familia a știut că aceasta a fost „Săptămâna mondială a spațiului cosmic”.
La cele spuse de doamna directoare, noi nu o să mai adăugăm decât felicitări copiilor, părinților și institutoarei Ioana Klein, pentru idei și produsele realizate, pentru reușita activității la care am participat! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prăjituri cosmice și rachete dulci.  

Trimite email
duminică, 22 decembrie 2024, 08:29:34 Ora standard a Europei de Est