Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prăjituri cosmice și rachete dulci

În cadrul proiectului “Pământul – planeta vie”

Prăjituri cosmice și rachete dulci

Avem o planetă grozavă și un sistem solar nemapomenit de dulce (dulce-dulce!), dar și niște constructori și piloți extraordinari. Toate acestea aveam să le aflăm astăzi (vineri, 10 octombrie 2008), în “Săptămâna mondială a spațiului cosmic”, la Grădinița nr. 43 din Oradea, de la copiii educatoarei institutoare Ioana Klein.

 Nu vă grăbiți să trageți concluzii pentru că nu v-am spus încă nimic. Ei știu tot ce se întâmplă pe cer. Acolo sus, foarte departe de noi, există corpuri mari și rotunde. Ele se numesc planete, și sunt nouă (Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun și Pluto) într-un loc anume numit spațiu. Ele se învârtesc în jurul Soarelui. Pe planeta Pământ trăiesc oameni. Câteodată, unele planete pot fi văzute cu ochiul liber, dar, de cele mai multe ori, nu le putem vedea decât în timpul nopții cu telescopul. Cel mai ușor de văzut sunt Venus și Jupiter. Ele strălucesc ca niște stele. Luna este foarte departe, dar nu atât de departe ca Soarele...
Din aproape în aproape, de la un joc la altul, în cadrul activităților artistico-plastice, ale celor de matematică și știință, în jocurile de rol și de mișcare, de educare a limbajului, de construcții, prin activități frontale, pe grupuri și individuale, în fel și chip, pe parcursul întregii săptămâni, de luni până vineri, inclusiv, preșcolarii grupei mari pregătitoare au aflat o sumedenie de lucruri, traduse pe limba lor, la nivelul lor de înțelegere, despre Soare și Lună, constelații, Carul Mare, Carul Mic, Calea Lactee, galaxie, astronomi, sateliți și roboți. Ce face Soarele ziua, ce se întâmplă noaptea, ce fac plantele și animalele, cum se explică anumite fenomene...
Pornind de la povestea „Micul prinț”, s-a ajuns la concursul de rachete și prăjituri, astfel încât întreaga familie a fost pusă pe jar și la treabă în „Săptămâna mondială a spațiului cosmic”.
Dimineață, nu reușeam să-i surprind cum despachetau rachetele și prăjiturile („cosmice”) pregătite acasă pentru marele concurs. Mai mult, educatoarea lor, Ioana Klein, i-a înscris la concursul internațional „World Space Week”. A făcut toate acestea pentru ca prichindeii de azi, școlarii de mâine să știe mai multe și să-și poată explica de ce avem zi și noapte, patru anotimpuri, ce rol are Soarele, ce face Regina-nopții, bufnița, cum trăiesc liliecii și licuricii...
Concursul de rachete și prăjituri „cosmice” au reliefat munca în echipă a familiei și imaginația constructorilor și cofetarilor casei, care au creat opere nebănuite, premiate cu diplome, iar la final, cu toții s-au înfruptat din prăjiturile alese, deosebit de gustoase.
Directoarea grădiniței, inst. Rodica Ciocan, s-a arătat încântată de reușita activității de evaluare.
„De fapt, eu am urmărit cu interes toate activitățile desfășurate pe întreaga săptămână, activități de cunoaștere a mediului, activități artistico-plastice, matematice, de educare a limbajului, jocurile de rol, de mișcare, distractive, și pot spune că toate au informat și educat, copiii și-au îmbogățit vocabularul, dar, mai mult decât atât, și-au putut explica anumite fenomene care se petrec în natură și la care ei sunt părtași, vrând-nevrând. O sumedenie de activități reușite, iar astăzi am văzut cu toții roadele unei bune colaborări în sânul familiei. Rachetele confecționate și prăjiturile pregătite acasă, în familie, nu cumpărate de la cofetărie, sunt produse ale imaginației bogate și științei colective. Cu siguranță că toată familia a știut că aceasta a fost „Săptămâna mondială a spațiului cosmic”.
La cele spuse de doamna directoare, noi nu o să mai adăugăm decât felicitări copiilor, părinților și institutoarei Ioana Klein, pentru idei și produsele realizate, pentru reușita activității la care am participat! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prăjituri cosmice și rachete dulci.  

Trimite email
marți, 29 aprilie 2025, 10:34:41 Ora de vară a Europei de Est