Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferința internațională ,,Dreptul comparat – o nouă frontieră”

Joi, la Universitatea Agora, a avut loc

Conferința internațională ,,Dreptul comparat – o nouă frontieră”

Joi (10 noiembrie 2016), în Aula Albastră a Universității Agora din Oradea a avut loc Conferința internațională ,,Dreptul comparat - o nouă frontieră".

Acest eveniment a fost organizat cu scopul de a aduce o profundă înțelegere dreptului privat comparat în lumina noilor reglementări naționale și internaționale. Demersul comparativ vizează cu precădere uniformizarea structurală a doctrinelor dreptului continental și a sistemului de Commob Law în societatea contemporană europeană.
Evenimentul a fost deschis de către directorul Centrului de Studii și Cercetare de Drept Privat, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, în calitate de președinte al Conferinței, care a ținut să puncteze necesitatea și importanța studierii acestei științe.
Invitați de onoare au fost: prof. univ. dr. Valerius Ciucă, Facultatea de Drept a Universității ,,Al.I.Cuza" din Iași, professor asociat la ULCO, Lab.RII, Franța, profesor invitat la University of Ottawa, Canada, 2013, ex-judecător al Tribunalului Uniunii Europene, membru fondator al Fundației Academice ,,Petre Andrei" din Iași, al Centrului ,,Robertianum" de Drept Privat al Universității ,,Al. I. Cuza" din Iași, al Cercului de hermeneutică juridică ,,Școala dreptului organic", al Centrului de cercetări juridice ,,Școala exegetică după metoda postglosatorilor"; fost bursier al Guvernului Franței,  al American Bar Association și al Jagellonian University din Cracovia, al Consiliului Europei și al Academiei de Drept European din Florența, al Institutului de Drept Internațional, pendinte de Georgetown University, Washington etc. pentru diverse stagii de cercetare; membru în diverse societăți academice, de cercetare și filantropice din România și din străinătate; membru aderent al Asociației romane de drept si afaceri europene - ARDAE; av. Santiago Vallejo, Universitatea Pecs, Ungaria; dna Aimme Chriestie, Fundația  Hearts & Hearts International, Australia; conf. univ. dr. Nicolae Ploeșteanu, Universitatea „Petru Maior", Tîrgu Mureș, membru al Asociaţiei Române de Drept şi Afaceri Europene - ARDAE, autorul a numeroase lucrări ştiinţifice în domeniul juridic.
Evenimentul a avut și două secțiuni, conduse de către vicepreședinții Conferinței, respectiv Secțiunea I ,,Dreptul civil român", moderată de Laura Dumitrana Rath Boșca, directorul executiv al Centrului de Studii și Cercetare de Drept privat, și Secțiunea a II-a, ,,Sisteme de Drept comparat", moderată de către drd. Vlad Vasile Bărbat.
În cadrul celor două secțiuni au susținut lucrări și studenți din cadrul Universității Agora, dar și studenți din cadrul Universității de Vest din Timișoara.
Laura Dumitrana Rath Boșca a arătat că: ,,Apariția științei dreptului comparat este relativ recentă chiar și în anumite state cu vechi tradiții juridice, iar abordarea ei ca ramură juridică distinctă a apărut în Europa pe la 1900, dar și azi dă naștere unor discuții cu privire la multe aspecte legate de conținutul noțiunii de familie de drept, obiectul studiului etc.
În România, prof. univ dr. Victor Dan Zlătescu a publicat primul curs de Drept comparat în anul 1997.
,,Astfel de evenimente sunt imperativ necesare, susține conf. univ dr. Alina Angela Manolescu, deoarece dă studenților Universității Agora posibilitatea de a-și îmbogăți cultura juridică și de a se forma ca viitori profesioniști". (C.M.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conferința internațională ,,Dreptul comparat – o nouă frontieră”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:08 Ora de vară a Europei de Est