Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cea mai bună selecţie de artă contemporană din ultimii ani, urmată de rarităţi de colecţie din istoria românilor

,,Toate-s vechi şi nouă toate”

Cea mai bună selecţie de artă contemporană din ultimii ani, urmată de rarităţi de colecţie din istoria românilor

Licitaţia Postmodernism şi Artă Contemporană alătură nume importante din arta plastică de la începutul şi mijlocul secolului XX: de la Marcel Iancu la Dumitru Gorzo, de la Corneliu Baba la Mircea Suciu, precum şi alte nume sonore pe care le veţi descoperi singuri.

Dintre piesele ,,cu greutate" ale licitaţiei, lucrarea Edgerunner („Alergătorul pe muchie") a lui Paul Neagu ne demonstrează cum oţelul sudat, topit de sensibilitatea unui artist, poate valora 50-60.000 de euro. Sculptura a participat în 1987 la expoziția Paul Neagu din Londra, organizată de prestigioasa Serpentine Gallery, dar și la expoziția retrospectivă a artistului dedicată de Muzeul Național de Artă al României în 1996-1997.
O operă cu totul inedită, pânza lui Ion Ţuculescu intitulată Jurământ (Amprente pe covor) (40.000 - 75.000 euro) poartă în sine amprentele pictorului însuşi. Tabloul a făcut parte din expoziţia retrospectivă Ion Țuculescu, București, 1967, încadrându-se în faza totemică a picturii ţuculesciene.
Nu veţi putea rămâne insensibili la tainele lucrării La pyramide rouge (10.000 - 15.000 de euro) a lui Horia Damian. În 1965, pe când artistul inaugura la Galeria Stadler din Paris seria Piramidelor, Michel Tapie nota pe marginea acesteia: ,,În mod tradiţional, piramida este un mormânt monumental ale cărei dimensiuni exterioare şi interioare ascund taine."
Şi peste toate cele 159 de opere contemporane, în aceeaşi zi, se aşterne istoria românilor.
Marţi seara (22.11.2016), veţi afla că ceasul lui Eminescu încă dă măsura timpului. În cadrul Licitaţiei ,,Istoria Românilor" va fi prezentă această piesă unicat, ceasul de buzunar ce a aparţinut lui Mihai Eminescu, cu dedicaţia ,,Maestrului slovei", din partea Junimiştilor. Preţul de pornire este de 5.000 de euro.
Licitaţia ,,Istoria Românilor" vă mai oferă însă o surpriză. Cea mai cunoscută reprezentare a lui Mihai Viteazul realizată în timpul vieţii sale de către Aegidus Sadeler II în 1601. Celebrul portret al lui Mihai Viteazul, pe cât de cunoscut este astăzi românilor, pe atât de ascuns a fost timp de aproape 250 de ani, descoperit de Nicolae Bălcescu împreună cu Alexandru Golescu în Biblioteca Regală din Paris. Gravura, de o valoare excepţională, are ca preț de pornire 2.500 de euro.
O şansă rarisimă este şi ,,Istoria revoluțiilor moderne din Valahia" (preţ de pornire: 8.000 de euro), de Anton-Maria del Chiaro, celebrul învățat italian ce a servit lui Constantin Brâncoveanu de sfetnic și secretar (Veneţia, 1718). Aceasta conține, între altele, gravura originală a portretului lui Constantin Brâncoveanu și al copiilor săi, realizată de Alexander a'Via.
Licitaţia se va încheia cu o piesă extrem de rară de colecție filatelică: Timbrul Cap de Bour 108 de parale (1858). Însoțit de două certificate de autenticitate, timbrul are un preţ de pornire de 9.000 de euro.
Licitaţia Postmodernism şi Artă Contemporană - marţi, 22 noiembrie, ora 19.30, Athénée Palace Hilton București.
Licitația ,,Istoria Românilor" - marţi, 22 noiembrie, ora 20.30, Athénée Palace Hilton București.
Veronica Leca
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cea mai bună selecţie de artă contemporană din ultimii ani, urmată de rarităţi de colecţie din istoria românilor.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:23:13 Ora standard a Europei de Est