Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un regal artistic și un flashmob în cinstea partenerilor de proiect din India

Joi, la ,,Oltea Doamna”

Un regal artistic și un flashmob în cinstea partenerilor de proiect din India

În perioada 4 - 10 noiembrie 2016, Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" din Oradea a găzduit prima întâlnire oficială din cadrul proiectului cultural educațional internațional ,,De la fereastra noastră... ", prilejuită de vizita delegației de la Kulachi Hansraj Model School din New Delhi (India), formată din 15 elevi și doi profesori, Rashmi Kathuria și Anita Chadha.

Elevii și cadre didactice de la ,,Oltea Doamna" i-au primit cu mult drag, iar ei le-au răspuns cu aceeași monedă, arătându-se încântați, prietenoși și deschiși. Așa încât, de joi până joi, partenerii de proiect din India s-au bucurat de o excelentă tratație, atât în familiile la care au fost cazați, cât și  în cadrul instituțiilor pe care le-au vizitat în cele șapte zile de activități intense, bogate și variate. Joi, 10 noiembrie, în ultima zi de ședere în Oradea, partenerii lor de proiect de la ,,Oltea Doamna" s-au întrecut în a le prezenta sălile de clasă, activități demonstrative de matematică, educație și cultură civică, geografie și istorie națională și locală, tradiții, obiceiuri și mâncăruri tradiționale românești și ale altor etnii din Oradea și Bihor, într-un regal artistic, o reprezentație canină (dresură de câini) și un flashmob în curtea școlii.
Prof. Ramona Bireș și elevii din a II-a E i-au primit în sala de clasă cu o lecție de matematică (recapitulare, înmulțirea), cu un PowerPoint special, în care r. Donald le-a destăinuit (în chip ingenios) din tainele înmulțirii. Cântecul ,,Prieteni", în română și engleză, i-a bine dispus, iar ei i-au răsplătit pe micii artiști cu aplauze.
În clasa a II-a A, doamna prof. Gabriela Codorean și elevii săi i-au întâmpinat cu un purpuriu muzical, cântece în hindi și română: Chanbda mama door ke, Re mama re și Elefantul Cici.  Împlinind  joi 8 anișori, Cezar Munteanu a ținut să-i îndulcească și pe ei de ziua sa de naștere.
Păstrează-ți valorile pozitive pentru că ele vor deveni destinul tău
La lecția despre România, elevii clasei a III-a B, îndrumați de doamna profesor Romelia Ciarnău, le-au prezentat bogățiile și frumusețile țării printr-un montaj în PowerPoint (în limba engleză) și în chip ingenios prin intermediul imaginilor imprimate pe tricouri albe. ,,Tricourile personalizate, imprimate cu imagini reprezentând obiective turistice reprezentative și simboluri românești le-am dăruit în semn de prietenie, conform spiralei de la Cucuteni care înseamnă Punte între om și Univers, călăuziți de îndemnul lui Gandhi: Păstrează-ți valorile pozitive pentru că ele vor deveni destinul tău. Le-am dăruit tricourile cu simboluri care reprezintă România pentru colțul pe care ei îl vor amenaja în școala lor, ne-a spus doamna Romelia. La toate acestea mai vreau să adaug ceea ce a scris eleva mea, Tea Diaconu, despre această vizită: ,,Era o zi de joi, posomorâtă, cu nori cenușii și plini de tristețe, care prevestea ușor, ușor plecarea toamnei și venirea iernii. În ciuda timpului de afară, trăiam o emoție colosală, profundă și totodată eram extrem de nerăbdătoare să ajung în sala de clasă. Se anunța o zi colorată, plină de veselie, de evenimente netrăite până acum de mine. Ne așteptau două activități foarte interesante: vizita copiilor din India și asistarea la o reprezentație a unor câini dresați. Vizita m-a impresionat, deoarece am cunoscut niște prieteni noi, de altă naționalitate, și anume, din capitala Indiei, New Delhi. Timpul s-a scurs frumos alături de vizitatorii noștri, generându-le o serie de informații despre țara noastră, despre orașul Oradea și le-am dăruit tricouri personalizate special pentru ei, imprimate  cu cele mai importante puncte turistice din România. La sfârșitul orelor, am asistat la un exercițiu cu câini dresați, în curte. A fost o zi deosebit de palpitantă, care mi-aș dori să se repete".
În cadrul orei de educație și cultură civică, elevii din a IV-a A au prezentat tradiții și obiceiuri românești. Eleva Sasha Lascău i-a primit cu un salut de bun venit în engleză, iar doamna profesor Ilinca Tămășan i-a invitat să vizualizeze proiectele elevilor despre Oradea prezentate prin intermediul posterelor, afișelor, pe cutie și machete, arborele genealogic și instrumentele muzicale create de elevi din materiale refolosibile. ,,Ca amintire, elevilor le-am dăruit  câte un medalion (magnet cu harta României și imagini din Oradea), iar doamnelor câte o zgardă maramureșeană din mărgele cu motive tradiționale", ne-a explicat doamna profesor Ilinca Tămășan.
La clasa a IV-a C, doamna profesor Rodica Foltuț a gândit o lecție de matematică: muncă diferențiată, pe grupe și individual, cu trimiteri interdisciplinare la literatură (la anul de naștere al lui Mihai Eminescu), cu exerciții și jocuri de perspicacitate, care au antrenat gândirea, spiritul de observație și imaginația creatoare.
În clasa I B a doamnei profesor Doina Sabău a fost mare veselie, încât cântecele antrenante i-au determinat pe oaspeți să se prindă în horă. La bucuria lor au participat și domnul director Mircea Mitran și doamna inspector școlar Felicia Ianța.
La clasa pregătitoare C, profesor Elena Pavel, au avut parte de o lecție specială de matematică, la nivelul celor mai mici prichindei, cu muncă frontală, diferențiată pe trei ateliere și trei grupe, folosind fișe individuale și mult material didactic, la tablă și în cadrul atelierelor. ,,Dacă indienii te primesc, potrivit tradiției, cu un pahar cu apă și fructe uscate, noi i-am primit cu un salut în indiană, cu Tom și Jerry, le-am cântat cântecelul ,,Toamna", iar la despărțire, le-am oferit drept amintire fructe uscate de-ale noastre", ne-a spus doamna prof. Elena Pavel.
Apa trece, pietrele rămân, ca și prietenia care s-a legat
Doamna profesor Cristiana Vidican, alături de doamna profesor Mirela Tanc, coordonatorul și inițiatorul acestui proiect, a dus greul în cele șapte zile de vizită, aflată mereu în priză, cu tot ce ține de comunicare (traducere în și din engleză), organizarea și desfășurarea activităților din afara școlii (vizitele la C.N.,,Emanuil Gojdu" și la Facultatea de Protecția Mediului, conferința internațională de la Hotel ,,Ramada"...), iar joi, în sala de clasă a prezentat un regal artistic româno-indian, cu cele două imnuri naționale, cu versuri și cântece patriotice, iar copiii toți (din clasa I A) au fost îmbrăcați în costume populare tradiționale. Cu ajutorul părinților, a prezentat (din nou) și a oferit oaspeților mâncăruri românești, bucate ovo-lactovegetariene, pe gustul musafirilor: salate de cartofi și de năut, platouri reci, sarmale cu soia, pâine integrală și cu semințe, cozonac, clătite, gogoși, plăcinte bihorene cu brânză, spanac și dovleac, plăcinte cu mere, limonadă, suc natural din mere, suc natural din sfeclă, măr, miere de albine și portocale, sau din spanac, mere, miere și portocale...  Gazdele și oaspeții au dansat pe muzică tradițională românească și indiană, împreună cu domnul director Mircea Mitran, doamna inspector școlar Felicia Ianța și doamna profesor Mirela Tanc. Surprizele regalului artistic au venit din partea elevilor clasei a VIII-a D (și doi din a VII-a D), îndrumați de doamna profesor de limba germană Veronica Tocaciu, care au prezentat un dans tradițional german, în costumele tradiționale oferite de Forumul German; elevii clasei I D, coordonați de doamna prof. Luciana Morlocan au colorat atmosfera cu superbele culori ale toamnei în cadrul unui număr de carnaval al fructelor și legumelor autumnale, iar elevii clasei pregătitoare E și doamna lor, Daniela Oros, le-au pregătit partenerilor și prietenilor indieni drept amintiri o hartă a României, înflorită, în culorile tradiționale, cu aranjamente florale din hârtie glasată.
Tot pentru prietenii indieni, în curte, au avut loc o o reprezentație canină (dresură de câini), sub coordonarea profesorilor Emil Bondar și Marius Omuț, și un flashmob, la care au răspuns cu entuziasm și cei 15 elevii indieni, însoțiți de distinșii lor profesori de top internațional Rashmi Kathuria și Anita Chadha.
Felicitări colectivului de profesori și elevi de la ,,Oltea Doamna" și părinților acestora, partenerilor lor de proiect, care, cu toții, s-au dovedit vrednici ambasadori ai imaginii României în îndepărtata Indie, admirabil reprezentată prin mesagerii școlii Kulachi Hansraj Model School din New Delhi - India, director, prof. Sneh Verma.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (192 de poze), accesați Galeria foto: Un regal artistic și un flashmob în cinstea partenerilor de proiect din India.
 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:15 Ora de vară a Europei de Est