Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Un regal artistic și un flashmob în cinstea partenerilor de proiect din India

Joi, la ,,Oltea Doamna”

Un regal artistic și un flashmob în cinstea partenerilor de proiect din India

În perioada 4 - 10 noiembrie 2016, Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" din Oradea a găzduit prima întâlnire oficială din cadrul proiectului cultural educațional internațional ,,De la fereastra noastră... ", prilejuită de vizita delegației de la Kulachi Hansraj Model School din New Delhi (India), formată din 15 elevi și doi profesori, Rashmi Kathuria și Anita Chadha.

Elevii și cadre didactice de la ,,Oltea Doamna" i-au primit cu mult drag, iar ei le-au răspuns cu aceeași monedă, arătându-se încântați, prietenoși și deschiși. Așa încât, de joi până joi, partenerii de proiect din India s-au bucurat de o excelentă tratație, atât în familiile la care au fost cazați, cât și  în cadrul instituțiilor pe care le-au vizitat în cele șapte zile de activități intense, bogate și variate. Joi, 10 noiembrie, în ultima zi de ședere în Oradea, partenerii lor de proiect de la ,,Oltea Doamna" s-au întrecut în a le prezenta sălile de clasă, activități demonstrative de matematică, educație și cultură civică, geografie și istorie națională și locală, tradiții, obiceiuri și mâncăruri tradiționale românești și ale altor etnii din Oradea și Bihor, într-un regal artistic, o reprezentație canină (dresură de câini) și un flashmob în curtea școlii.
Prof. Ramona Bireș și elevii din a II-a E i-au primit în sala de clasă cu o lecție de matematică (recapitulare, înmulțirea), cu un PowerPoint special, în care r. Donald le-a destăinuit (în chip ingenios) din tainele înmulțirii. Cântecul ,,Prieteni", în română și engleză, i-a bine dispus, iar ei i-au răsplătit pe micii artiști cu aplauze.
În clasa a II-a A, doamna prof. Gabriela Codorean și elevii săi i-au întâmpinat cu un purpuriu muzical, cântece în hindi și română: Chanbda mama door ke, Re mama re și Elefantul Cici.  Împlinind  joi 8 anișori, Cezar Munteanu a ținut să-i îndulcească și pe ei de ziua sa de naștere.
Păstrează-ți valorile pozitive pentru că ele vor deveni destinul tău
La lecția despre România, elevii clasei a III-a B, îndrumați de doamna profesor Romelia Ciarnău, le-au prezentat bogățiile și frumusețile țării printr-un montaj în PowerPoint (în limba engleză) și în chip ingenios prin intermediul imaginilor imprimate pe tricouri albe. ,,Tricourile personalizate, imprimate cu imagini reprezentând obiective turistice reprezentative și simboluri românești le-am dăruit în semn de prietenie, conform spiralei de la Cucuteni care înseamnă Punte între om și Univers, călăuziți de îndemnul lui Gandhi: Păstrează-ți valorile pozitive pentru că ele vor deveni destinul tău. Le-am dăruit tricourile cu simboluri care reprezintă România pentru colțul pe care ei îl vor amenaja în școala lor, ne-a spus doamna Romelia. La toate acestea mai vreau să adaug ceea ce a scris eleva mea, Tea Diaconu, despre această vizită: ,,Era o zi de joi, posomorâtă, cu nori cenușii și plini de tristețe, care prevestea ușor, ușor plecarea toamnei și venirea iernii. În ciuda timpului de afară, trăiam o emoție colosală, profundă și totodată eram extrem de nerăbdătoare să ajung în sala de clasă. Se anunța o zi colorată, plină de veselie, de evenimente netrăite până acum de mine. Ne așteptau două activități foarte interesante: vizita copiilor din India și asistarea la o reprezentație a unor câini dresați. Vizita m-a impresionat, deoarece am cunoscut niște prieteni noi, de altă naționalitate, și anume, din capitala Indiei, New Delhi. Timpul s-a scurs frumos alături de vizitatorii noștri, generându-le o serie de informații despre țara noastră, despre orașul Oradea și le-am dăruit tricouri personalizate special pentru ei, imprimate  cu cele mai importante puncte turistice din România. La sfârșitul orelor, am asistat la un exercițiu cu câini dresați, în curte. A fost o zi deosebit de palpitantă, care mi-aș dori să se repete".
În cadrul orei de educație și cultură civică, elevii din a IV-a A au prezentat tradiții și obiceiuri românești. Eleva Sasha Lascău i-a primit cu un salut de bun venit în engleză, iar doamna profesor Ilinca Tămășan i-a invitat să vizualizeze proiectele elevilor despre Oradea prezentate prin intermediul posterelor, afișelor, pe cutie și machete, arborele genealogic și instrumentele muzicale create de elevi din materiale refolosibile. ,,Ca amintire, elevilor le-am dăruit  câte un medalion (magnet cu harta României și imagini din Oradea), iar doamnelor câte o zgardă maramureșeană din mărgele cu motive tradiționale", ne-a explicat doamna profesor Ilinca Tămășan.
La clasa a IV-a C, doamna profesor Rodica Foltuț a gândit o lecție de matematică: muncă diferențiată, pe grupe și individual, cu trimiteri interdisciplinare la literatură (la anul de naștere al lui Mihai Eminescu), cu exerciții și jocuri de perspicacitate, care au antrenat gândirea, spiritul de observație și imaginația creatoare.
În clasa I B a doamnei profesor Doina Sabău a fost mare veselie, încât cântecele antrenante i-au determinat pe oaspeți să se prindă în horă. La bucuria lor au participat și domnul director Mircea Mitran și doamna inspector școlar Felicia Ianța.
La clasa pregătitoare C, profesor Elena Pavel, au avut parte de o lecție specială de matematică, la nivelul celor mai mici prichindei, cu muncă frontală, diferențiată pe trei ateliere și trei grupe, folosind fișe individuale și mult material didactic, la tablă și în cadrul atelierelor. ,,Dacă indienii te primesc, potrivit tradiției, cu un pahar cu apă și fructe uscate, noi i-am primit cu un salut în indiană, cu Tom și Jerry, le-am cântat cântecelul ,,Toamna", iar la despărțire, le-am oferit drept amintire fructe uscate de-ale noastre", ne-a spus doamna prof. Elena Pavel.
Apa trece, pietrele rămân, ca și prietenia care s-a legat
Doamna profesor Cristiana Vidican, alături de doamna profesor Mirela Tanc, coordonatorul și inițiatorul acestui proiect, a dus greul în cele șapte zile de vizită, aflată mereu în priză, cu tot ce ține de comunicare (traducere în și din engleză), organizarea și desfășurarea activităților din afara școlii (vizitele la C.N.,,Emanuil Gojdu" și la Facultatea de Protecția Mediului, conferința internațională de la Hotel ,,Ramada"...), iar joi, în sala de clasă a prezentat un regal artistic româno-indian, cu cele două imnuri naționale, cu versuri și cântece patriotice, iar copiii toți (din clasa I A) au fost îmbrăcați în costume populare tradiționale. Cu ajutorul părinților, a prezentat (din nou) și a oferit oaspeților mâncăruri românești, bucate ovo-lactovegetariene, pe gustul musafirilor: salate de cartofi și de năut, platouri reci, sarmale cu soia, pâine integrală și cu semințe, cozonac, clătite, gogoși, plăcinte bihorene cu brânză, spanac și dovleac, plăcinte cu mere, limonadă, suc natural din mere, suc natural din sfeclă, măr, miere de albine și portocale, sau din spanac, mere, miere și portocale...  Gazdele și oaspeții au dansat pe muzică tradițională românească și indiană, împreună cu domnul director Mircea Mitran, doamna inspector școlar Felicia Ianța și doamna profesor Mirela Tanc. Surprizele regalului artistic au venit din partea elevilor clasei a VIII-a D (și doi din a VII-a D), îndrumați de doamna profesor de limba germană Veronica Tocaciu, care au prezentat un dans tradițional german, în costumele tradiționale oferite de Forumul German; elevii clasei I D, coordonați de doamna prof. Luciana Morlocan au colorat atmosfera cu superbele culori ale toamnei în cadrul unui număr de carnaval al fructelor și legumelor autumnale, iar elevii clasei pregătitoare E și doamna lor, Daniela Oros, le-au pregătit partenerilor și prietenilor indieni drept amintiri o hartă a României, înflorită, în culorile tradiționale, cu aranjamente florale din hârtie glasată.
Tot pentru prietenii indieni, în curte, au avut loc o o reprezentație canină (dresură de câini), sub coordonarea profesorilor Emil Bondar și Marius Omuț, și un flashmob, la care au răspuns cu entuziasm și cei 15 elevii indieni, însoțiți de distinșii lor profesori de top internațional Rashmi Kathuria și Anita Chadha.
Felicitări colectivului de profesori și elevi de la ,,Oltea Doamna" și părinților acestora, partenerilor lor de proiect, care, cu toții, s-au dovedit vrednici ambasadori ai imaginii României în îndepărtata Indie, admirabil reprezentată prin mesagerii școlii Kulachi Hansraj Model School din New Delhi - India, director, prof. Sneh Verma.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (192 de poze), accesați Galeria foto: Un regal artistic și un flashmob în cinstea partenerilor de proiect din India.
 

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:16:56 Ora standard a Europei de Est