Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Care pe care. În război de acesta suntem!”

City-managerul Oradiei, Dacian Palladi:

,,Care pe care. În război de acesta suntem!”

Marți (8 noiembrie 2016), la Camera de Comerț și Industrie Bihor a avut loc o masă rotundă pusă la cale de Centrul pentru antreprenoriat și relația cu mediul de afaceri (DARMA), Universitatea Agora și Camera de Comerț și Industrie Bihor.

Dl Dacian Palladi, în calitate de city-manager al Oradiei, și-a spus ofurile, cu patos, scurt și concis, la obiect, supărat fiind pe situația actuală în care ,,agenții economici care stau la ușa Oradiei vor pleca și încep să plece pur și simplu" pentru că nu-și găsesc oamenii de care au nevoie, forța de muncă, specialiștii necesari. De aici, supărarea și năduful pe care l-a vărsat city-managerul asupra universitarilor orădeni; din păcate, erau prezenți doar reprezentanți ai Universității Agora.
,,Vă racordați greu la realitate, vorbesc în general. Apreciez Universitatea Agora. O știu de ani de zile, mă bucur de ceea ce face, îi știu zbaterile și reușitele. Vă treziți destul de greu și vorbesc în general, la nivel universitar orădean. Și, în același timp, o faceți cu o viteză extrem de redusă. Din punctul acesta de vedere se pune întrebarea (noi nu avem nici o competență de a interveni în managementul universităților): În ce măsură aveți de câștigat sau de pierdut? Vă spun sincer, ca și oraș, că pierdem deja. Al doilea lucru: dacă vă mișcați încet, agenții economici care stau la ușa Oradiei vor pleca și încep să plece pentru simplul fapt că pun o întrebare fatală: Credeți că putem găsi 500 de oameni, 200 de oameni, 50 de oameni? Nu. Noi trebuie să le spunem (adevărul - n.n.), nu putem să-i mințim. Dacă nu vă treziți repede, vom face noi ceva: învățământ informal. Dumneavoastră stați după minister, căutați licență, dar noi putem forma între două și șase luni diverse profesii pe care agenții le cer deja; au specialiști care să-i formeze. Nu au nimic de a face cu mediul universitar și noi suntem dispuși să-i susținem. Asta înseamnă că între două și șase luni poți să creezi o forță de muncă angajabilă. Dumneavoastră tot treziți-vă. Tot faceți cursuri, faceți programe...  niciun fel de problemă, e în regulă, dar nu o să rezolvați nimic. Acum avem nevoie de 1.200 de oameni în parcul industrial. Avem și salariile pe care le vrem și nu avem oameni... Vă transmit un mesaj: mișcați-vă mai rapid, deveniți mai aplicați, lăsați-o mai încet cu  mediul universitar, având toată reverența față de studii, având toată reverența față de curriculă, având toată reverența față de lege. Pentru că realitatea este mult înaintea vitezei cu care în general mediul universitar se mișcă.
Universitatea nu poate să facă cursuri de calificare...
Domnul președinte Mișu-Jan Manolescu i-a răspuns punctual, cu calm: ,,În ceea ce ați spus e perfect adevărat. Suntem conștienți și știm, noi însă nu putem înlocui Universitatea din Oradea, pentru că e misiunea lor, având partea de politehnică, să ofere acești studenți. Dar universitatea nu poate să facă cursuri de calificare pentru sudori, pentru lăcătuși, pentru frezori, pentru meseriile care se cer; asta trebuie să o facă eventual școlile profesionale, pe care, din păcate, guvernanții noștri le-au desființat de 15 ani și nu le mai înființează nimeni. Școlile de maiștri care s-au desființat și nu le mai înființează nimeni. Noi, la dimensiunile noastre, am făcut destul de mult, zic eu. Anul trecut, am fost dintre ONG-uri cel mai mare angajator. De 15 ani plătim peste un miliard, în bani vechi, pe lună impozite la administrația locală", a precizat dl președinte Mișu-Jan Manolescu.
,,Nu vă reproșez"
,,Săptămâna trecută, U.B.B. a lansat un program, cu toată faima sa. A spus: indiferent ce facultate ați terminat, veniți la noi și în opt luni, într-un an de zile, tot pe reflexe universitare, vă facem angajabili în domeniul IT. Un lucrător cu comandă numerică, computerizată câștigă 1.000 de euro net în Oradea. Nu vă reproșez. Asta mi se cere acum, a adăugat dl Dacian Palladi. În parcul industrial, trei sferturi din manageri sunt din afara Bihorului, din Oltenia, Moldova și Ucraina. Asta e realitatea: producția de management la noi este insuficientă sau nu știu bihorenii?"
,,Noi avem profil juridic și economic"
,,Noi nu avem aceste profile. Tocmai asta încercam să vă spun. Avem profil juridic și economic, a precizat dl președinte.
,,Certificați un curs la Universitatea Agora"
,,Băgați rapid! Vă dau o idee: certificați un curs la Universitatea Agora. Aduceți instructori IT, nu profesori, care costă între 500 și 1.000 de euro pe zi, dar în două-șase luni se scoate o generație de 50 de cursanți. Avem școală informală de IT care în fiecare lună are 50 de cursanți înscriși. Iau câte 900-1.000 de euro pe curs. Fac de doi ani. În luna a doua sunt toți angajabili. În domeniul IT avem în Oradea copii de 12 ani, cât IT știu pot fi angajabili mâine; problema e că au 12 ani! Lucrurile se mișcă cu o viteză teribilă, iar Oradea nu-i buricul Pământului... Care pe care. În război de acesta suntem, iar nouă nu ne convine să pierdem bani...", a conchis city-managerul Oradiei, dl Dacian Palladi.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:00 Ora de vară a Europei de Est