Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Care pe care. În război de acesta suntem!”

City-managerul Oradiei, Dacian Palladi:

,,Care pe care. În război de acesta suntem!”

Marți (8 noiembrie 2016), la Camera de Comerț și Industrie Bihor a avut loc o masă rotundă pusă la cale de Centrul pentru antreprenoriat și relația cu mediul de afaceri (DARMA), Universitatea Agora și Camera de Comerț și Industrie Bihor.

Dl Dacian Palladi, în calitate de city-manager al Oradiei, și-a spus ofurile, cu patos, scurt și concis, la obiect, supărat fiind pe situația actuală în care ,,agenții economici care stau la ușa Oradiei vor pleca și încep să plece pur și simplu" pentru că nu-și găsesc oamenii de care au nevoie, forța de muncă, specialiștii necesari. De aici, supărarea și năduful pe care l-a vărsat city-managerul asupra universitarilor orădeni; din păcate, erau prezenți doar reprezentanți ai Universității Agora.
,,Vă racordați greu la realitate, vorbesc în general. Apreciez Universitatea Agora. O știu de ani de zile, mă bucur de ceea ce face, îi știu zbaterile și reușitele. Vă treziți destul de greu și vorbesc în general, la nivel universitar orădean. Și, în același timp, o faceți cu o viteză extrem de redusă. Din punctul acesta de vedere se pune întrebarea (noi nu avem nici o competență de a interveni în managementul universităților): În ce măsură aveți de câștigat sau de pierdut? Vă spun sincer, ca și oraș, că pierdem deja. Al doilea lucru: dacă vă mișcați încet, agenții economici care stau la ușa Oradiei vor pleca și încep să plece pentru simplul fapt că pun o întrebare fatală: Credeți că putem găsi 500 de oameni, 200 de oameni, 50 de oameni? Nu. Noi trebuie să le spunem (adevărul - n.n.), nu putem să-i mințim. Dacă nu vă treziți repede, vom face noi ceva: învățământ informal. Dumneavoastră stați după minister, căutați licență, dar noi putem forma între două și șase luni diverse profesii pe care agenții le cer deja; au specialiști care să-i formeze. Nu au nimic de a face cu mediul universitar și noi suntem dispuși să-i susținem. Asta înseamnă că între două și șase luni poți să creezi o forță de muncă angajabilă. Dumneavoastră tot treziți-vă. Tot faceți cursuri, faceți programe...  niciun fel de problemă, e în regulă, dar nu o să rezolvați nimic. Acum avem nevoie de 1.200 de oameni în parcul industrial. Avem și salariile pe care le vrem și nu avem oameni... Vă transmit un mesaj: mișcați-vă mai rapid, deveniți mai aplicați, lăsați-o mai încet cu  mediul universitar, având toată reverența față de studii, având toată reverența față de curriculă, având toată reverența față de lege. Pentru că realitatea este mult înaintea vitezei cu care în general mediul universitar se mișcă.
Universitatea nu poate să facă cursuri de calificare...
Domnul președinte Mișu-Jan Manolescu i-a răspuns punctual, cu calm: ,,În ceea ce ați spus e perfect adevărat. Suntem conștienți și știm, noi însă nu putem înlocui Universitatea din Oradea, pentru că e misiunea lor, având partea de politehnică, să ofere acești studenți. Dar universitatea nu poate să facă cursuri de calificare pentru sudori, pentru lăcătuși, pentru frezori, pentru meseriile care se cer; asta trebuie să o facă eventual școlile profesionale, pe care, din păcate, guvernanții noștri le-au desființat de 15 ani și nu le mai înființează nimeni. Școlile de maiștri care s-au desființat și nu le mai înființează nimeni. Noi, la dimensiunile noastre, am făcut destul de mult, zic eu. Anul trecut, am fost dintre ONG-uri cel mai mare angajator. De 15 ani plătim peste un miliard, în bani vechi, pe lună impozite la administrația locală", a precizat dl președinte Mișu-Jan Manolescu.
,,Nu vă reproșez"
,,Săptămâna trecută, U.B.B. a lansat un program, cu toată faima sa. A spus: indiferent ce facultate ați terminat, veniți la noi și în opt luni, într-un an de zile, tot pe reflexe universitare, vă facem angajabili în domeniul IT. Un lucrător cu comandă numerică, computerizată câștigă 1.000 de euro net în Oradea. Nu vă reproșez. Asta mi se cere acum, a adăugat dl Dacian Palladi. În parcul industrial, trei sferturi din manageri sunt din afara Bihorului, din Oltenia, Moldova și Ucraina. Asta e realitatea: producția de management la noi este insuficientă sau nu știu bihorenii?"
,,Noi avem profil juridic și economic"
,,Noi nu avem aceste profile. Tocmai asta încercam să vă spun. Avem profil juridic și economic, a precizat dl președinte.
,,Certificați un curs la Universitatea Agora"
,,Băgați rapid! Vă dau o idee: certificați un curs la Universitatea Agora. Aduceți instructori IT, nu profesori, care costă între 500 și 1.000 de euro pe zi, dar în două-șase luni se scoate o generație de 50 de cursanți. Avem școală informală de IT care în fiecare lună are 50 de cursanți înscriși. Iau câte 900-1.000 de euro pe curs. Fac de doi ani. În luna a doua sunt toți angajabili. În domeniul IT avem în Oradea copii de 12 ani, cât IT știu pot fi angajabili mâine; problema e că au 12 ani! Lucrurile se mișcă cu o viteză teribilă, iar Oradea nu-i buricul Pământului... Care pe care. În război de acesta suntem, iar nouă nu ne convine să pierdem bani...", a conchis city-managerul Oradiei, dl Dacian Palladi.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:35:27 Ora standard a Europei de Est