Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Agenţia Bihor a Băncii Naţionale a României, la patru pași de centenar

Pe 10 noiembrie

Agenţia Bihor a Băncii Naţionale a României, la patru pași de centenar

Banca Națională a României participă direct la viața economică și social-culturală a Oradiei, ca cetățean instituțional, de acum 96 de ani! „Agenţia Oradea Mare" a Băncii Naţionale a României a luat ființă la data de 10 noiembrie 1920, după 40 de ani de la publicarea, în Monitorul Oficial nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, obiectivele Băncii Naţionale a României reuşind astfel să pătrundă şi în Transilvania şi Banat.

Împrejurările istorice au făcut ca instituţiile statului român să fie aşezate la loc de cinste în teritoriile ocupate de Imperiul Austro - Ungar abia după realizarea Marii Uniri din 1 Decembrie 1918. Dar, Banca Naţională a României s-a preocupat încă de la înfiinţare (17/29 aprilie 1880) de extinderea activităţii sale pe întreg teritoriul ţării.       
Semnificativ este și faptul că Agenția Bihor își desfășoară activitatea în aceeași clădire din 1920. Cu o excepție -  pentru o scurtă perioadă de timp (1940-1945) funcţionarii au fost mutați la Beiuș (între 1944 - 1945) şi la Brad (între 14.09 - 09.10.1944), până la eliberarea Oradiei care fusese cedată Ungariei prin Dictatul de la Viena.
Imobilul în care Agenția Bihor a Băncii Naționale a României își desfășoară activitatea a fost construit între anii 1911 - 1913, cu destinaţia de sediu de bancă, după concepţia arhitectului Hubert Ioszef. În acest imobil, până în 1919  a funcţionat o filială a Băncii Austro-Ungare. Contractul de vânzare-cumpărare a fost perfectat între reprezentanţii statului român şi Comisiunea de lichidare a Băncii Austro-Ungare. Din punct de vedere arhitectural şi funcțional, imobilul reflectă concepţia anilor construcţiei - fiind proiectat cu dublă funcţionalitate - sediu de bancă şi locuinţe pentru conducere. Faţadele clădirii conţin elemente arhitecturale decorative specifice stilului neoclasic şi secession, cele principale fiind mai bogat ornamentate.
Încă din perioada devalorizării accelerate a argintului, Banca Națională a României a jucat un rol important prin dezvoltarea şi introducerea unui climat de ordine în circulaţia bănească, prin alimentarea permanentă cu monedă naţională, ieftinirea şi stabilizarea creditului, sprijinirea construirii pieței de capital, susținerea creării sistemului bancar modern, contribuția adusă la dezvoltarea capitalul autohton, astfel spus, a susținut și dezvoltat un climat de încredere pe piaţa banilor - factor vital în economia de piaţă - , limitând astfel practicile cămătăreşti în zona afacerilor mici şi mijlocii. Un scop principal al activităţii Băncii Naţionale a României a fost și sprijinirea economică şi culturală a românilor din Transilvania, a celor din Crişana în special.
Principalele atribuţii ale agenţiei după înfiinţarea în 1920 au fost retragerea din circulație a coroanelor austro - ungare și convertirea acestora în lei, contribuind intens la unificarea monetară a țării. De-a lungul timpului, activitățile și atribuțiile agenției au fost adaptate permanent astfel încât obiectivele Băncii Naționale a României și rolul acesteia să fie atinse și îndeplinite. La această dată, obiectivul fundamental al acestei instituții publice independente este asigurarea și menținerea stabilității prețurilor (conform Statutului). Totodată, Banca Națională a României sprijină politica economică generală a statului, fără a prejudicia îndeplinirea obiectivului său fundamental.
Ancuța Foghiș

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:55 Ora de vară a Europei de Est