Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Agenţia Bihor a Băncii Naţionale a României, la patru pași de centenar

Pe 10 noiembrie

Agenţia Bihor a Băncii Naţionale a României, la patru pași de centenar

Banca Națională a României participă direct la viața economică și social-culturală a Oradiei, ca cetățean instituțional, de acum 96 de ani! „Agenţia Oradea Mare" a Băncii Naţionale a României a luat ființă la data de 10 noiembrie 1920, după 40 de ani de la publicarea, în Monitorul Oficial nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, obiectivele Băncii Naţionale a României reuşind astfel să pătrundă şi în Transilvania şi Banat.

Împrejurările istorice au făcut ca instituţiile statului român să fie aşezate la loc de cinste în teritoriile ocupate de Imperiul Austro - Ungar abia după realizarea Marii Uniri din 1 Decembrie 1918. Dar, Banca Naţională a României s-a preocupat încă de la înfiinţare (17/29 aprilie 1880) de extinderea activităţii sale pe întreg teritoriul ţării.       
Semnificativ este și faptul că Agenția Bihor își desfășoară activitatea în aceeași clădire din 1920. Cu o excepție -  pentru o scurtă perioadă de timp (1940-1945) funcţionarii au fost mutați la Beiuș (între 1944 - 1945) şi la Brad (între 14.09 - 09.10.1944), până la eliberarea Oradiei care fusese cedată Ungariei prin Dictatul de la Viena.
Imobilul în care Agenția Bihor a Băncii Naționale a României își desfășoară activitatea a fost construit între anii 1911 - 1913, cu destinaţia de sediu de bancă, după concepţia arhitectului Hubert Ioszef. În acest imobil, până în 1919  a funcţionat o filială a Băncii Austro-Ungare. Contractul de vânzare-cumpărare a fost perfectat între reprezentanţii statului român şi Comisiunea de lichidare a Băncii Austro-Ungare. Din punct de vedere arhitectural şi funcțional, imobilul reflectă concepţia anilor construcţiei - fiind proiectat cu dublă funcţionalitate - sediu de bancă şi locuinţe pentru conducere. Faţadele clădirii conţin elemente arhitecturale decorative specifice stilului neoclasic şi secession, cele principale fiind mai bogat ornamentate.
Încă din perioada devalorizării accelerate a argintului, Banca Națională a României a jucat un rol important prin dezvoltarea şi introducerea unui climat de ordine în circulaţia bănească, prin alimentarea permanentă cu monedă naţională, ieftinirea şi stabilizarea creditului, sprijinirea construirii pieței de capital, susținerea creării sistemului bancar modern, contribuția adusă la dezvoltarea capitalul autohton, astfel spus, a susținut și dezvoltat un climat de încredere pe piaţa banilor - factor vital în economia de piaţă - , limitând astfel practicile cămătăreşti în zona afacerilor mici şi mijlocii. Un scop principal al activităţii Băncii Naţionale a României a fost și sprijinirea economică şi culturală a românilor din Transilvania, a celor din Crişana în special.
Principalele atribuţii ale agenţiei după înfiinţarea în 1920 au fost retragerea din circulație a coroanelor austro - ungare și convertirea acestora în lei, contribuind intens la unificarea monetară a țării. De-a lungul timpului, activitățile și atribuțiile agenției au fost adaptate permanent astfel încât obiectivele Băncii Naționale a României și rolul acesteia să fie atinse și îndeplinite. La această dată, obiectivul fundamental al acestei instituții publice independente este asigurarea și menținerea stabilității prețurilor (conform Statutului). Totodată, Banca Națională a României sprijină politica economică generală a statului, fără a prejudicia îndeplinirea obiectivului său fundamental.
Ancuța Foghiș

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:14:30 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...