Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Elevii și profesorii din India au vizitat Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu”

În vizită la prima Academie Microsoft din țară

Elevii și profesorii din India au vizitat Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu”

Luni, 7 noiembrie 2016, aveam să mai aflăm că Kulachi Hansraj Model School din New Delhi (India, director, prof. Sneh Verma), școală parteneră cu Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" în cadrul proiectului cultural educațional ,,De la fereastra noastră", este Academie Microsoft, ca și Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu".

Cei 15 elevi indieni, însoțiți de profesorii lor Rashmi Kathuria și Anita Chadha și de profesorii coordonatori Mirela Tanc și Cristiana Vidican, de la ,,Oltea Doamna", au vizitat, ieri, Academia Microsoft a Oradiei (și României). Trebuie să precizăm faptul că în anul școlar 2014 - 2015, ,,Gojdu" a devenit prima și singura Academie Microsoft din România!
Doamna director, prof. Liana Papagiannis și doamna profesor Anca Mile, director adjunct, i-au primit în sala festivă, unde le-au prezentat școala (un scurt istoric), școala ca și clădire și ca și instituție reprezentativă cu tradiție și greutate în peisajul învățământului bihorean, dar nu numai, vorbindu-le despre patronul spiritual și despre academicienii care s-au ridicat de pe băncile acestei școli de renume (ca foști elevi gojdiști), expuși cu poze pe coridorul care duce la ..Cartea de Aur" (muzeul colegiului). Discutând și despre sistemul de educație din România și din India, oaspeții aveau să afle că gojdiștii sunt, din 2014, Academie Microsoft ca și Kulachi Hansraj Model School din New Delhi (India).
Calculele lor mintale o iau chiar înaintea calculatorului!
,,În cadrul întrevederii noastre, elevii și profesorii oaspeți au reușit să ne impresioneze cu metodele lor de calcul mintal, care o iau chiar înaintea calculatorului, capitol la care ne-am simțit depășiți cu mult! Chiar ne-am gândit la un proiect comun în care un profesor de la ei să vină o lună în Oradea să ne învețe matematică, un astfel de calcul mintal rapid, în cadrul unor activități extracurriculare. Oaspeții noștri au fost interesați de ce în învățământul din România, elevii noștri învață în clasa a VI-a ceea ce ei învață în clasa a III-a. Și noi, românii, până mai ieri, ne credeam grozavi, considerându-ne înaintea celor din vestul Europei, dar uite că nu suntem înaintea celor din estul lumii. Și ei sunt Academie Microsoft, au 6.000 de elevi, în trei corpuri de clădire, câte 50 de elevi într-o clasă, iar doamna profesor Rashmi Kathuria este profesor de top internațional, în top 50 mondial. Prin urmare, vedem foarte multe posibilități de colaborare cu ei, oportunități pe care nu trebuie să le ratăm", a spus directorul adjunct, prof. Anca Mile.
Au vizitat laboratorul de chimie, sala de sport și un cabinet de info
În scurta lor vizită prin ,,Gojdu", elevii indieni au trecut pe la laboratorul de chimie, unde, sub bagheta magică a doamnei profesor Anița Luncan, s-au format în timp zeci de olimpici naționali, unii ajungând studenți în SUA ( precum Ioana Moga, o fostă elevă a Școlii ,,Oltea Doamna", ca să dăm doar un exemplu, vizavi de proiectul ,,oltenilor" orădeni cu indienii - nimic nu e întâmplător: dl director Mircea Mitran fiind chiar oltean-oltean).
În sala de sport, dl profesor nu s-a mulțumit să-i aibă doar ca oaspeți și spectatori, ci i-a invitat să facă sport alături de gojdiști, iar ei au executat întocmai, cu plăcere, fără absenți. În primul cabinet de informatică unde au intrat, nu s-au mulțumit doar să asculte explicațiile domnilor profesori Adrian și Maria Niță, pentru că imediat au socializat cu gojdiștii din a XII-a, s-au pozat și s-au împrietenit cu ei, așa cum au făcut și vineri la ,,Oltea Doamna", la chimie și la info; fapt remarcat și de doamna prof. Anca Mile. ,,Realizez că sunt niște copii deosebiți, deschiși la minte, prietenoși, cu o inițiativă fantastică; imediat se lipesc de ai noștri, îi provoacă, îi îndeamnă la comunicare. Ei la școală studiază toate materiile în engleză. Curios lucru: nu se învață în hindusă, ci în engleză, iar sanscrita o învață ca limbă veche. Studiază în engleză și germană (în germană sau în franceză) ".
Revenind în sala festivă, gazdele le-au povestit oaspeților despre sistemul de educație românesc, despre oferta școlară gojdistă: despre secțiile de mate-info, științele naturii și științele sociale, despre clasele bilingve, capitol care i-a interesat foarte tare pe profesorii indieni...
A urmat schimbul de atenții (suveniruri); fiind luați prin surprindere, gojdiștii le-au oferit doar câteva reviste, din ultimul număr al revistei școlii - ,,Țara visurilor noastre", unde vor putea citi inclusiv articole în limba engleză. ,,Marele nostru cadou de astăzi este faptul că s-au arătat dornici să colaboreze cu noi", a conchis directorul adjunct, prof. Anca Mile, profesor de engleză, conducătorul și moderatorul întâlnirii.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (99 de poze), accesați Galeria foto: Elevii și profesorii din India au vizitat Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu”.    

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:26:05 Ora standard a Europei de Est