Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul Internațional de Teatru Clasic, ediția a XXII-a, Arad

12-20 noiembrie

Festivalul Internațional de Teatru Clasic, ediția a XXII-a, Arad

Câteva zile ne mai despart de Festivalul Internațional de Teatru Clasic de la Arad. Evenimentul, aflat la cea de-a XXII-a ediție, este organizat de Teatrul „Ioan Slavici", în parteneriat cu Consiliul Local al Municipiului Arad.

Regizori de marcă ai momentului - Gelu Colceag, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză, Tudor Lucanu, Ada Lupu Hausvater, Silviu Purcărete, Andrei Șerban - își expun noile creații publicului arădean. Acestea vor fi susținute de actorii unor importante instituții - teatrele Bulandra, Odeon, Metropolis și Teatrul de Comedie din București, teatrele naționale din Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, Teatrul „Regina Maria" din Oradea. Vom regăsi în program doze consistente din opera lui William Shakespeare, pe care îl comemorăm anul acesta, la împlinirea a 400 de ani de la trecerea sa în eternitate.
Festivalul propune arădenilor și două concerte susținute de Nicu Alifantis - Madame Mon Amour - și Cári Tibor - The Tango Orchestra Show. Muzica va diversifica și întregi imaginea unui festival pe gustul publicului arădean, mereu în cautare de inedit.
Totodată, ca parte a înfrățirii dintre orașele Pécs (Ungaria) și Arad, și continuând buna tradiție a colaborării artistice dintre cele două instituții teatrale, Festivalul include în program și prima producție 2016 a Teatrului Național din Pécs - „Metoda Grönholm", de Jordi Galceran, în regia lui Ádám Horgas.
Vă așteptăm la întâlnirea cu o nouă ediție a Festivalului Internațional de Teatru Clasic Arad, să ne bucurăm împreună de inepuizabilul teatru, iar și iară...
Mirela Sandu
Programul complet al acestei ediţii
Sâmbătă, 12 noiembrie | 19.00 | Sala Mare
ÎMBLÂNZIREA SCORPIEI
Un spectacol muzical după William Shakespeare
Direcţia de scenă: Gelu Colceag
Decorul: Puiu Antemir
Costumele: Ioana Pashca
Produs de: Teatrul de Comedie, Bucureşti
Duminică, 13 noiembrie | 17.00 | Sala Studio
SOLO GOYA
Un spectacol de teatru nonverbal
Scenariu colectiv, realizat în colaborare cu studenţii Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca
Regia: Miklós Bács, Irina Wintze, Camelia Curuţiu-Zoicaş
Produs de: Facultatea de Teatru şi Televiziune - Universitatea „Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca
Duminică, 13 noiembrie | 19.00 | Sala Mare
CAFENEAUA de Carlo Goldoni
Regia: Silviu Purcărete
Scenografie şi lighting design: Dragoş Buhagiar
Produs de: Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri", Iaşi
Luni, 14 noiembrie | 19.00 | Sala Mare
METODA GRÖNHOLM de Jordi Galceran
Regia: Ádám Horgas
Decorul: Péter Horgas
Costumele: Nóra Bujdosó
Produs de: Teatrul Naţional Pécs, Ungaria / SPECTACOL INVITAT
Marţi, 15 noiembrie | 19.00 | Sala Mare
SVEJK după Jaroslav Hašek
Regia: Alexandru Dabija
Decorul şi costumele: Andrada Chiriac
Produs de: Teatrul Odeon, Bucureşti
WORKSHOP
Marţi, 15 noiembrie - Duminică, 20 noiembrie
PRACTICA MONOLOGALĂ ÎN ARTA DRAMATICĂ
Workshop susţinut de MIKLÓS BÁCS - actor al Teatrului Maghiar de Stat şi conferenţiar universitar doctor abilitat la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca
Miercuri, 16 noiembrie | 19.00 | Sala Mare
ROMEO ŞI JULIETA după William Shakespeare
Adaptarea şi regia: Tudor Lucanu
Scenografia: Alina Herescu
Produs de: Teatrul Naţional „Lucian Blaga" Cluj-Napoca
CONCERT
Miercuri, 16 noiembrie | 22.00 | Sala Mare
MADAME MON AMOUR
Concert Nicu Alifantis
Joi, 17 noiembrie | 19.00 | Sala Mare
HAMLET după William Shakespeare
Tradus şi remixat de: Peca Ştefan
Un spectacol de: Ada Lupu Hausvater
Scenografia: Iuliana Vîlsan
Produs de: Teatrul Naţional „Mihai Eminescu" Timişoara
Vineri, 18 noiembrie | 19.00 | Sala Mare
DOMNUL JURDAN
Rescriere dramatică de Victor Ioan Frunză
După „Burghezul Gentilom" de Molière şi „Jourdain cel scrântit" de Mihail Bulgakov
Direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză
Decorul şi costumele: Adriana Grand
Produs de: Teatrul „Regina Maria" Oradea
CONCERT & EXPOZIŢIE
Vineri, 18 noiembrie | 22.00 | Sala Studio
THE TANGO ORCHESTRA SHOW
Concert Cári Tibor
&
Expoziţie de pictură ANDREI MEDINSCHI
Sâmbătă, 19 noiembrie | 19.00 | Sala Mare
A DOUĂSPREZECEA NOAPTE de William Shakespeare
Direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză
Decorul şi costumele: Adriana Grand
Produs de: Teatrul Metropolis, Bucureşti
Duminică, 20 noiembrie | 19.00 | Sala Mare
OMUL CEL BUN DIN SECIUAN de Bertolt Brecht
Traducerea şi adaptarea: Andrei Şerban şi Daniela Dima
Coregrafia şi instructajul actoricesc: Andrei Şerban
Scenografia: Iuliana Vîlsan
Produs de: Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra" Bucureşti
EITCA 2016 RECOMANDĂ!
Joi, 10 noiembrie - Duminică, 13 noiembrie | Atrium Mall / Gara CFR / Teatrul Clasic „Ioan Slavici"
VREMEA PULCINEILOR
Spectacol Commedia dell'arte
Regia: prof.dr.habil Miklós Bács, lect.asoc. Irina Wintze, Tudor Lucanu
Scenariu colectiv realizat de studenţii Facultăţii de Teatru şi Televiziune a Univesităţii „Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca
Vineri, 11 noiembrie | 18.00 | Teatrul Clasic „Ioan Slavici"
Vernisajul expoziţiei AFIŞUL DE TEATRU
Lucrări realizate de studenţii Facultăţii de Design - Universitatea „Aurel Vlaicu" Arad
***
ORGANIZATORI ŞI PARTENERI
Un eveniment organizat de: Teatrul Clasic „Ioan Slavici" Arad, Consiliului Local al Municipiului Arad, Primăria Municipiului Arad
Parteneri: Zemix, Hotel Phoenix, Urbanna, GI Motor, Activ Club, Hueman Advertising, Handsome, Cafe Boéme
Parteneri media: TVR Timişoara, Radio România Cultural, Radio România Timişoara, Radio România Arad, Europa FM, TV Arad, INARAD.TV, Radio Arad, Pro FM, Arad Culture, Glasul Arad, Vestic.ro, www.aradon.ro, Jurnal Arădean, ARQ, Ziarul Metropolis, Yorick, LiterNet, Port.ro, News-AR, Ghidul Arădean, Party Arad
Biletele şi abonamentele se pot achiziţiona online, fie accesând platforma www.biletmaster.ro, fie direct de la agenţia teatrală, după următorul program: luni-vineri până vineri, în intervalul orar 10.00 - 14.00 şi 17.00 - 19.00, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 10.00 - 12.00 şi 17.00 - 19.00. (M.S.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:55 Ora de vară a Europei de Est