Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul „All included” 0922/16 Yepro - Suedia

Parteneri din România, Germania, Franța și Suedia

Proiectul „All included” 0922/16 Yepro - Suedia

Între 31.10 și 5.11.2016 la școala Kaggeholms folkfolkhögskala (www.kaggeholm.se) situată pe mica și frumoasa insulă Helgo în Ekerö, din afara orașului Stockholm, se desfășoară proiectul Erasmus + „All included".

Sunt patru țări participante: România, Germania, Franța și gazda, care au fiecare câte zece reprezentanți. Din totalul de 40, fiecare stat are câte doi lideri de tineret.  
Echipa din România, formată din Secția de tineret a Uniunii Femeilor Bihor Oradea al cărei lider este Anna Georgies, a fost pregătită de psihologul Alin Crețu, atât la cabinetul personal al acestuia cât și la sediul Astroclubului „Meridian Zero" din Oradea. Prin intermediul psihodramei, tinerii au fost instruiți: cum să „spargă gheața", să identifice situațiile de excluziune socială, care sunt persoanele aflate în aceste categorii, cum să aducă în discuție problemele pe care le-au propus, cum să le facă cunoscute, cum să îi antreneze și pe ceilalți în asumarea rolurilor pe care urmează să le joace și cum să creeze impact asupra celorlalți, cum să își stăpânească emoțiile, ce expresii să folosească, ce să evite, cum să se încadreze în timpul afectat și cum să fie niște buni oratori. Echipa din Oradea / România a realizat și o prezentare în care au fost incluse printre altele interviuri cu: inginer Miorița Săteanu - Cetățean de onoare al Municipiului Oradea, comisar- șef Ioana Indrieș de la Inspectoratul de Poliție Județean Bihor - Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și psiholog Alin Crețu - psihodramatician și psihoterapeut.  
Limba în care se desfășoară lucrările este engleza, iar aplicantul a fost UngZon Huddinge din Suedia. Acest proiect este o continuare a unui altuia Erasmus +, desfășurat la Paris, JeJuSo (Les jeunes s'engagent pour la justitie sociale), care a avut loc în septembrie 2015, având ca temă justiția socială. Suedia a acceptat să aplice și să găzduiască următorul proiect, adică acesta, cu tema: Incluziunea Socială și Provocarea Normelor. Organizațiile partenere sunt, în moduri diferite implicate puternic în problemele sociale de justiție și incluziune astfel încât abilitățile comune, le oferă posibilitatea de a face schimb de experiență în ceea ce privește normele în vigoare din fiecare țară. Scopul este de a găsi în mod activ instrumente și metode, prin lucrul în comun, pentru incluziunea socială, în vederea descoperirii și conștientizării diferențelor sociale și culturale respectiv asemănărilor dintre normele existente. Organizația Make Equal a fost invitată pentru a-i ghida cu privire la metodele axate pe soluții.
O a doua parte a activităților constă în  a-i învăța pe participanți să scrie un proiect și să obțină finanțare, lucru materializat prin invitarea lui Staffan Lindqvist de la Fritidsforum.
Evaluarea va fi individuală pentru toți participanții. În vederea monitorizării progresului proiectelor, reuniunile viitoare se vor face prin intermediul social media. Documentația integrală va fi accesată de către toți partenerii, online. Un grup media va fi format pentru a discuta și a crea un spațiu social media partajat care să continue și după acest proiect.
Grija față de tineri s-a materializat prin faptul că aceștia au fost rugați să specifice dacă sunt alergici la anumite alimente sau dacă din motive medicale, au nevoie de o dieta specială.
Alin Crețu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiectul „All included” 0922/16 Yepro - Suedia.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:13 Ora de vară a Europei de Est