Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Proiectul „All included” 0922/16 Yepro - Suedia

Parteneri din România, Germania, Franța și Suedia

Proiectul „All included” 0922/16 Yepro - Suedia

Între 31.10 și 5.11.2016 la școala Kaggeholms folkfolkhögskala (www.kaggeholm.se) situată pe mica și frumoasa insulă Helgo în Ekerö, din afara orașului Stockholm, se desfășoară proiectul Erasmus + „All included".

Sunt patru țări participante: România, Germania, Franța și gazda, care au fiecare câte zece reprezentanți. Din totalul de 40, fiecare stat are câte doi lideri de tineret.  
Echipa din România, formată din Secția de tineret a Uniunii Femeilor Bihor Oradea al cărei lider este Anna Georgies, a fost pregătită de psihologul Alin Crețu, atât la cabinetul personal al acestuia cât și la sediul Astroclubului „Meridian Zero" din Oradea. Prin intermediul psihodramei, tinerii au fost instruiți: cum să „spargă gheața", să identifice situațiile de excluziune socială, care sunt persoanele aflate în aceste categorii, cum să aducă în discuție problemele pe care le-au propus, cum să le facă cunoscute, cum să îi antreneze și pe ceilalți în asumarea rolurilor pe care urmează să le joace și cum să creeze impact asupra celorlalți, cum să își stăpânească emoțiile, ce expresii să folosească, ce să evite, cum să se încadreze în timpul afectat și cum să fie niște buni oratori. Echipa din Oradea / România a realizat și o prezentare în care au fost incluse printre altele interviuri cu: inginer Miorița Săteanu - Cetățean de onoare al Municipiului Oradea, comisar- șef Ioana Indrieș de la Inspectoratul de Poliție Județean Bihor - Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și psiholog Alin Crețu - psihodramatician și psihoterapeut.  
Limba în care se desfășoară lucrările este engleza, iar aplicantul a fost UngZon Huddinge din Suedia. Acest proiect este o continuare a unui altuia Erasmus +, desfășurat la Paris, JeJuSo (Les jeunes s'engagent pour la justitie sociale), care a avut loc în septembrie 2015, având ca temă justiția socială. Suedia a acceptat să aplice și să găzduiască următorul proiect, adică acesta, cu tema: Incluziunea Socială și Provocarea Normelor. Organizațiile partenere sunt, în moduri diferite implicate puternic în problemele sociale de justiție și incluziune astfel încât abilitățile comune, le oferă posibilitatea de a face schimb de experiență în ceea ce privește normele în vigoare din fiecare țară. Scopul este de a găsi în mod activ instrumente și metode, prin lucrul în comun, pentru incluziunea socială, în vederea descoperirii și conștientizării diferențelor sociale și culturale respectiv asemănărilor dintre normele existente. Organizația Make Equal a fost invitată pentru a-i ghida cu privire la metodele axate pe soluții.
O a doua parte a activităților constă în  a-i învăța pe participanți să scrie un proiect și să obțină finanțare, lucru materializat prin invitarea lui Staffan Lindqvist de la Fritidsforum.
Evaluarea va fi individuală pentru toți participanții. În vederea monitorizării progresului proiectelor, reuniunile viitoare se vor face prin intermediul social media. Documentația integrală va fi accesată de către toți partenerii, online. Un grup media va fi format pentru a discuta și a crea un spațiu social media partajat care să continue și după acest proiect.
Grija față de tineri s-a materializat prin faptul că aceștia au fost rugați să specifice dacă sunt alergici la anumite alimente sau dacă din motive medicale, au nevoie de o dieta specială.
Alin Crețu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiectul „All included” 0922/16 Yepro - Suedia.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:37:32 Ora standard a Europei de Est