Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Scriu cu alb pe alb, în zadar” (Ana Blandiana)

Joi, au fost înmânate premiile Revistei ,,Familia”

,,Scriu cu alb pe alb, în zadar” (Ana Blandiana)

Aula Magna a Universității din Oradea a găzduit, joi, 27 octombrie 2016, ,,un fel de lecție de literatură" (Ion Simuț), ,,un salon al Revistei ,,Familia" (Ioan Moldovan), cu prilejul înmânării premiilor Revistei de Cultură ,,Familia", ediția 2016.

Nici o exagerare în afirmațiile celor doi ,,familiști" orădeni, pentru simplul fapt că premianții, unul și unul, nu puteau fi primiți oriunde, iar premiile unei reviste care se respectă, cu nume și renume, sunt importante, bine primite și îi onorează pe cei merituoși, vezi afirmațiile Anei Blandiana sau ale celorlalți premianți de la ,,Viața Românească", ,,Orizont", ,,Hiperion" și ,,Convorbiri literare".
Așadar, pe covorul roșu al salonului Revistei ,,Familia" au pășit joi autori de literatură, prezentându-și cartea de vizită în fața studenților de la Litere (dar nu numai), liceenilor orădeni (de la ,,Iosif Vulcan", ,,Mihai Eminescu", ,,Emanuil Gojdu"...) gimnaziștilor din Oradea și Nojorid...
Lecția de literatură
La ,,lecția de literatură", cum spunea distinsul critic literar Ion Simuț în deschiderea evenimentului, am aflat (chiar de la domnia sa) că Revista ,,Familia" a împlinit anul trecut 150 de ani de la prima apariție, iar anul acesta, în primăvară, a sărbătorit 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în paginile sale. Am mai aflat că printre premianți avem reprezentanți de la alte reviste din țară (,,Viața Românească", ,,Orizont", ,,Hiperion" și ,,Convorbiri literare") și o poetă cu rădăcini adânc înfipte în pământul Oradiei, Ana Blandiana. ,,Aș vrea ca această întâlnire să fie și un fel de lecție de literatură. Nu vă speriați de cuvântul lecție, nu va fi nimic din ceea ce înseamnă o lecție aici, va fi o întâlnire cu literatura română contemporană în aspectele ei cele mai diverse. Aș vrea să o salut în mod deosebit pe poeta Ana Blandiana", a spus distinsul profesor universitar Ion Simuț. Iar Ioan Modovan, directorul Revistei ,,Familia" (moderatorul manifestării), văzând atâția cititori tineri în sală, nu putea să fie decât încântat, simțind ,,o mare bucurie și o bună stare sufletească".
Cel dintâi premiu a fost înmânat unui vrednic cercetător din Ungaria într-ale culturii și literaturii române, doamna Berény Mária, director al Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria. Doamnei Doina Cetea (bihoreancă la origini, care locuiește în Cluj-Napoca) i s-a înmânat premiul pentru literatura sa în proză și în versuri, dar și pentru 33 de ani în slujba breslei scriitoricești, premiul M.G. Samarineanu ex aequo. Același premiu (M.G. Samarineanu ex aequo) i s-a acordat doamnei profesor Maria Hulber (de la C.N. ,,Mihai Eminescu") pentru devoțiunea cercetării destinelor frânte... pentru cartea sa de debut - Memorialistica Detențiilor Postbelice Românești (2010),  cu ,,Fețele sistemului represiv", capitol cheie în cartea domniei sale. Redactorul-șef al Revistei ,,Convorbiri literare", dl Cassian Maria Spiridon, a obținut un premiu Octav Șuluțiu pentru poezie, eseu și construcție culturală. În cuvântul său, redactorul-șef a făcut legătura dintre cele două reviste (,,Familia" și ,,Convorbiri literare"), liantul fiind Luceafărul poeziei românești. Același premiu (premiul Octav Șuluțiu) l-a obținut Irina Petraș (eseist și critic literar, din Cluj-Napoca), absentă de la eveniment pe motiv de boală. Un premiu Ovidiu Cotruș pentru excelență în studierea marilor scriitori a primit Mircea Mihăieș (din Timișoara), redactor-șef al revistei ,,Orizont", încântat de premiu, încântat de a fi slujit un an școlar la Vârciorog și mai cu seamă de debutul la Revista ,,Familia" (mediul prielnic și locul unde a avut să crească). Domnia sa avea să se întâlnească mai târziu (de la ora 14.00) cu studenții de la Litere spre a le prezenta volumele despre Faulkner și Joyce. Un premiu Alexandru Andrițoiu ex aequo a fost înmânat poetului și editorului Mircea Petean (din Cluj-Napoca) - ,,un ins locuit și îmboldit de foarte multe personaje" (după cum singur a recunoscut). Domnia sa ne-a citit din (pseudo)balada dedicată poetului Ioan Moldovan. Premiul Alexandru Andrițoiu s-a acordat lui Gelu Dorian, cel care a inițiat la Botoșani (în 1991) Festivalul de poezie ,,Mihai Eminescu", instituind premiul Mihai Eminescu, premiu cucerit de Ana Blandiana și Nicolae Prelipceanu (doi dintre premianții prezenți la eveniment). Gelu ne-a citit poezia dedicată lui Ioan Moldovan, intitulată ,,În Familie". Premiul Radu Enescu (premiul pentru poezie, critică de teatru și construcție culturală) a mers spre redactorul-șef al Revistei ,,Viața Românească", poetul Nicolae Prelipceanu; domnia sa ne-a dezvăluit ,,Ce-ai făcut în noaptea Sfântului Bartolomeu". Premiul Iosif Vulcan pentru poezie, proză și construcție culturală a fost acordat anul acesta poetei Ana Blandiana.
,,Recunoștința mea pentru Revista ,,Familia" este nesfârșită"
,,Cu riscul de a părea sentimentală sau exagerată, vreau să vă spun că pentru mine un premiu obținut la Oradea este un premiu mai important decât orice premiu luat în orice parte a lumii. Am foarte multe argumente pentru asta. Aici am învățat să scriu; aici m-am format; aici am început să scriu; aici am mers la primul cenaclu literar... Aici am trăit primul scandal literar...pentru poezioara mea ,,Cântec haiducesc" (pentru ,,Hai să mergem, murgule, departe"), care a dus la desființarea cenaclului pentru că... (cică) s-a citit (aflat) despre rezistența din munți. De la Revista ,,Familia" am primit multe alte premii, care au fost mult mai importante pentru mine la ora respectivă. Era mama aici și eu, bineînțeles, doream să vin cât de des puteam la mama, dar nu aveam bani să plătesc trenul atât de des și de câte ori Revista ,,Familia" făcea ceva mă invita și pe mine și-mi plătea drumul... Ca să nu mai vorbesc despre faptul că în ultima mea intervenție, în 88-89, R.F. era condusă de Andrițoiu și Dumitru Chirilă, a fost singura revistă care mi-a propus să continui să scriu sub pseudonim. Deci nu ,,România literară", unde scriam de 20 de ani, cel puțin, săptămână de săptămână, ci Revista ,,Familia"...
Recunoștința mea pentru Revista ,,Familia" este nesfârșită", a conchis poeta Ana Blandiana.
,,Orologiu fără ore"
Am ascultat apoi poezii de Ana Blandiana, citite de domnia sa, din volumul ,,Orologiu fără ore", apărut în primăvară la Editura Humanitas, volum care putea fi cumpărat cu dedicație la sfârșitul întâlnirii.
,,Scriu cu alb pe alb, Deși știu că nimeni nu va putea să citească. Nici chiar eu, după ce voi fi uitat ce am scris. Binele este întotdeauna greu de înțeles...
Și scriu cu alb pe alb, în zadar".
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (80 de poze), accesați ,,Scriu cu alb pe alb, în zadar” (Ana Blandiana).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:27 Ora de vară a Europei de Est