Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Scriu cu alb pe alb, în zadar” (Ana Blandiana)

Joi, au fost înmânate premiile Revistei ,,Familia”

,,Scriu cu alb pe alb, în zadar” (Ana Blandiana)

Aula Magna a Universității din Oradea a găzduit, joi, 27 octombrie 2016, ,,un fel de lecție de literatură" (Ion Simuț), ,,un salon al Revistei ,,Familia" (Ioan Moldovan), cu prilejul înmânării premiilor Revistei de Cultură ,,Familia", ediția 2016.

Nici o exagerare în afirmațiile celor doi ,,familiști" orădeni, pentru simplul fapt că premianții, unul și unul, nu puteau fi primiți oriunde, iar premiile unei reviste care se respectă, cu nume și renume, sunt importante, bine primite și îi onorează pe cei merituoși, vezi afirmațiile Anei Blandiana sau ale celorlalți premianți de la ,,Viața Românească", ,,Orizont", ,,Hiperion" și ,,Convorbiri literare".
Așadar, pe covorul roșu al salonului Revistei ,,Familia" au pășit joi autori de literatură, prezentându-și cartea de vizită în fața studenților de la Litere (dar nu numai), liceenilor orădeni (de la ,,Iosif Vulcan", ,,Mihai Eminescu", ,,Emanuil Gojdu"...) gimnaziștilor din Oradea și Nojorid...
Lecția de literatură
La ,,lecția de literatură", cum spunea distinsul critic literar Ion Simuț în deschiderea evenimentului, am aflat (chiar de la domnia sa) că Revista ,,Familia" a împlinit anul trecut 150 de ani de la prima apariție, iar anul acesta, în primăvară, a sărbătorit 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în paginile sale. Am mai aflat că printre premianți avem reprezentanți de la alte reviste din țară (,,Viața Românească", ,,Orizont", ,,Hiperion" și ,,Convorbiri literare") și o poetă cu rădăcini adânc înfipte în pământul Oradiei, Ana Blandiana. ,,Aș vrea ca această întâlnire să fie și un fel de lecție de literatură. Nu vă speriați de cuvântul lecție, nu va fi nimic din ceea ce înseamnă o lecție aici, va fi o întâlnire cu literatura română contemporană în aspectele ei cele mai diverse. Aș vrea să o salut în mod deosebit pe poeta Ana Blandiana", a spus distinsul profesor universitar Ion Simuț. Iar Ioan Modovan, directorul Revistei ,,Familia" (moderatorul manifestării), văzând atâția cititori tineri în sală, nu putea să fie decât încântat, simțind ,,o mare bucurie și o bună stare sufletească".
Cel dintâi premiu a fost înmânat unui vrednic cercetător din Ungaria într-ale culturii și literaturii române, doamna Berény Mária, director al Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria. Doamnei Doina Cetea (bihoreancă la origini, care locuiește în Cluj-Napoca) i s-a înmânat premiul pentru literatura sa în proză și în versuri, dar și pentru 33 de ani în slujba breslei scriitoricești, premiul M.G. Samarineanu ex aequo. Același premiu (M.G. Samarineanu ex aequo) i s-a acordat doamnei profesor Maria Hulber (de la C.N. ,,Mihai Eminescu") pentru devoțiunea cercetării destinelor frânte... pentru cartea sa de debut - Memorialistica Detențiilor Postbelice Românești (2010),  cu ,,Fețele sistemului represiv", capitol cheie în cartea domniei sale. Redactorul-șef al Revistei ,,Convorbiri literare", dl Cassian Maria Spiridon, a obținut un premiu Octav Șuluțiu pentru poezie, eseu și construcție culturală. În cuvântul său, redactorul-șef a făcut legătura dintre cele două reviste (,,Familia" și ,,Convorbiri literare"), liantul fiind Luceafărul poeziei românești. Același premiu (premiul Octav Șuluțiu) l-a obținut Irina Petraș (eseist și critic literar, din Cluj-Napoca), absentă de la eveniment pe motiv de boală. Un premiu Ovidiu Cotruș pentru excelență în studierea marilor scriitori a primit Mircea Mihăieș (din Timișoara), redactor-șef al revistei ,,Orizont", încântat de premiu, încântat de a fi slujit un an școlar la Vârciorog și mai cu seamă de debutul la Revista ,,Familia" (mediul prielnic și locul unde a avut să crească). Domnia sa avea să se întâlnească mai târziu (de la ora 14.00) cu studenții de la Litere spre a le prezenta volumele despre Faulkner și Joyce. Un premiu Alexandru Andrițoiu ex aequo a fost înmânat poetului și editorului Mircea Petean (din Cluj-Napoca) - ,,un ins locuit și îmboldit de foarte multe personaje" (după cum singur a recunoscut). Domnia sa ne-a citit din (pseudo)balada dedicată poetului Ioan Moldovan. Premiul Alexandru Andrițoiu s-a acordat lui Gelu Dorian, cel care a inițiat la Botoșani (în 1991) Festivalul de poezie ,,Mihai Eminescu", instituind premiul Mihai Eminescu, premiu cucerit de Ana Blandiana și Nicolae Prelipceanu (doi dintre premianții prezenți la eveniment). Gelu ne-a citit poezia dedicată lui Ioan Moldovan, intitulată ,,În Familie". Premiul Radu Enescu (premiul pentru poezie, critică de teatru și construcție culturală) a mers spre redactorul-șef al Revistei ,,Viața Românească", poetul Nicolae Prelipceanu; domnia sa ne-a dezvăluit ,,Ce-ai făcut în noaptea Sfântului Bartolomeu". Premiul Iosif Vulcan pentru poezie, proză și construcție culturală a fost acordat anul acesta poetei Ana Blandiana.
,,Recunoștința mea pentru Revista ,,Familia" este nesfârșită"
,,Cu riscul de a părea sentimentală sau exagerată, vreau să vă spun că pentru mine un premiu obținut la Oradea este un premiu mai important decât orice premiu luat în orice parte a lumii. Am foarte multe argumente pentru asta. Aici am învățat să scriu; aici m-am format; aici am început să scriu; aici am mers la primul cenaclu literar... Aici am trăit primul scandal literar...pentru poezioara mea ,,Cântec haiducesc" (pentru ,,Hai să mergem, murgule, departe"), care a dus la desființarea cenaclului pentru că... (cică) s-a citit (aflat) despre rezistența din munți. De la Revista ,,Familia" am primit multe alte premii, care au fost mult mai importante pentru mine la ora respectivă. Era mama aici și eu, bineînțeles, doream să vin cât de des puteam la mama, dar nu aveam bani să plătesc trenul atât de des și de câte ori Revista ,,Familia" făcea ceva mă invita și pe mine și-mi plătea drumul... Ca să nu mai vorbesc despre faptul că în ultima mea intervenție, în 88-89, R.F. era condusă de Andrițoiu și Dumitru Chirilă, a fost singura revistă care mi-a propus să continui să scriu sub pseudonim. Deci nu ,,România literară", unde scriam de 20 de ani, cel puțin, săptămână de săptămână, ci Revista ,,Familia"...
Recunoștința mea pentru Revista ,,Familia" este nesfârșită", a conchis poeta Ana Blandiana.
,,Orologiu fără ore"
Am ascultat apoi poezii de Ana Blandiana, citite de domnia sa, din volumul ,,Orologiu fără ore", apărut în primăvară la Editura Humanitas, volum care putea fi cumpărat cu dedicație la sfârșitul întâlnirii.
,,Scriu cu alb pe alb, Deși știu că nimeni nu va putea să citească. Nici chiar eu, după ce voi fi uitat ce am scris. Binele este întotdeauna greu de înțeles...
Și scriu cu alb pe alb, în zadar".
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (80 de poze), accesați ,,Scriu cu alb pe alb, în zadar” (Ana Blandiana).

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:45:35 Ora standard a Europei de Est