Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Bucătăria veselă”, la grupa ciupercuțelor

Joi, la Grădinița Nr. 31

,,Bucătăria veselă”, la grupa ciupercuțelor

Sub genericul ,,Trăiește, cultivă și promovează bucuria unui timp de calitate ca bucurie a creșterii personale" (îndemn adresat de către d-na inspector general Viorica Preda prin Scrisoarea metodică), preșcolarii din grupa mijlocie au demonstrat joi (27 octombrie 2016) că ,,viața are prioritate".

Și că pentru aceasta trebuie să fim veseli, harnici, să facem mișcare și să ne bucurăm din plin de bogățiile toamnei (legume de tot felul); în prezența unei asistențe numeroase (părinți, bunici, bucătărese, îngrijitoare, asistentă medicală...) copiii, coordonați de prof. Petrica Lidia și edu. Nistor Ioana, au pus murături asortate în borcane după o rețetă adusă de bunica Olimpia, moștenită de la mama ei. Motivul? Trebuie să păstrăm tradiția, să învățăm că timpul are valoare și că trebuie să acordăm atenție fiecărei activități.
Prin aceste activități cu porțile deschise părinților, aceștia au posibilitatea să-și cunoască mai bine copilul, să observe un mod de organizare a timpului și a spațiului pentru copil, să desfășoare activități comune într-un mediu cald și primitor, îndrăgit de copii.
Acum, borcanele cu murături stau frumos orânduite pe raft în cămara grădiniței până la început de decembrie, când vom desfășura centre de creație pentru cei mari și cei mici, când vom picta suport de lumânare pentru Seara de Crăciun și când vom organiza o tombolă și o mini licitație pentru borcanele cu murături spre a valoriza activitatea de joi, intitulată ,,Bucătăria veselă". Banii adunați (dezvoltarea antreprenoriatului) îi vom investi într-o altă activitate. Tot prin acea Scrisoare metodică, dna inspector general Viorica Preda ne-a mai adresat un îndemn: ,,Nu pierde nimic din frumusețea unui nor, doar pentru faptul că ploaia îți pare rece și tocmai ți-a stricat pantofii noi!"
Ieri chiar mi-am amintit acest lucru când am mers să cumpăr legumele pentru murături și când ploua mi-a ,,botezat" cizmele noi; asta nu m-a împiedicat să zâmbesc și să le spun vânzătorilor din piață despre activitatea noastră. Consecința? Ne-au sponsorizat cu toate gogonelele pentru murături. Ce gest, câtă mărinimie! În numele copiilor, vă mulțumim pentru generozitate! Am pus murăturile sub privirea și cu ajutorul părinților, care ne-au sponsorizat cu condimente și borcane.
Vă mulțumim, copii frumoși și părinți minunați! Mulțumim colectivului grădiniței (profesor coordonator Fărăianu Nicoleta, administrator Popa Floare, bucătărese Petricău Ileana și Bar Elena, îngrijitoare Moțiu Maria, asist. medicală Chirilă Dorina).
Prof. Lidia Petrica
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Bucătăria veselă”, la grupa ciupercuțelor.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:49:37 Ora standard a Europei de Est