Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ambasadorul SUA, Excelența Sa Hans Klemm, s-a întâlnit cu studenții orădeni

Vineri, în Aula Magna

Ambasadorul SUA, Excelența Sa Hans Klemm, s-a întâlnit cu studenții orădeni

După vizitarea Centrului NATO și lansarea Raftului american cu cărți, la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai”, ambasadorul SUA, Excelența Sa Hans Klemm, s-a întâlnit cu studenții orădeni în Aula Magna.

În prezidiu, alături de înaltul oaspete, au luat loc: rectorul Universității, dl prof. univ. dr. Constantin Bungău, dl prorector Eugen Macocian, președintele Senatului, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă  și dna Iulia Vasile, reprezentant al Ambasadei SUA la București.
Dl prorector Eugen Macocian a adresat salutul de bun venit Excelenței Sale și celorlalți reprezentanți ai Ambasadei SUA la București, a prezentat un istoric succint al parteneriatului româno-american, al relațiilor de peste 135 de ani dintre SUA și România, dar și câteva repere biografice ale activității domnului ambasador Hans Klemm, un diplomat de carieră, numit ambasador al României în 21 septembrie 2015.
În prelegerea susținută, Excelența Sa a făcut o radiografiere a relațiilor americano-române, care niciodată nu au fost mai puternice și mai bune ca acum, subliniind cooperarea pe care o au în domeniul militar și energetic pentru securitatea națională, dar și preocuparea unor investitori americani de a deschide afaceri în România.
În America, Legea e lege, iar viza e lege
Răspunzând întrebărilor venite din partea studenților, dl ambasador a precizat în programul vizelor că nefiind o problemă politică, ci una legislativă, nu poate fi negociată: legea americană nu permite ridicarea vizelor decât pentru țările în care cel puțin 97 la sută din solicitanți primesc viza (dreptul de a intra în SUA), iar în ceea ce-i privește pe români, procentul este în prezent doar de 90 la sută. În legătură cu politica Rusiei, vizavi de Ucraina și Siria, nu se poate intui adevăratele motive ale Rusiei, analiștii și observatorii ruși cred că președintele Putin încearcă să recreeze, puțin câte puțin, încet, dar sigur, structura fostei Uniuni Sovietice.
Cică noi (orădenii și bihorenii) avem ,,cel mai curat aer din Europa"
Unii au fost curioși să afle care este motivul vizitei sale în Oradea, iar diplomatul american le-a răspuns prietenește că a venit să găsească și să respire ,,cel mai curat aer din Europa", la îndemnul unui investitor american încântat de Oradea și Bihor.
La finalul întâlnirii, dl rector Constantin Bungău i-a amânat Excelenței Sale obiecte cu însemne ale instituției, precum și câteva cărți scrise de cadre universitare orădene, dar nu numai, pentru a cunoaște mai multe lucruri despre istoria și frumusețile meleagurilor noastre și ale României.
Apoi, ambasadorul american a fost condus la Biblioteca universitară pentru a se informa despre istoria și realizările instituției și a consemna primele impresii în cartea de onoare.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (103 poze), accesați Galeria foto: Ambasadorul SUA, Excelența Sa Hans Klemm, s-a întâlnit cu studenții orădeni.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:35:35 Ora standard a Europei de Est