Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Săptămâna prieteniei pentru pace”

Retrospectiva proiectului

„Săptămâna prieteniei pentru pace”

În data de 19.10.2016 s-a încheiat proiectul „Săptămâna prieteniei pentru pace", demarat în 21.09.2016, care s-a extins pe o perioadă mai îndelungată datorită solicitărilor de a participa ale instituțiilor de învățământ.

Proiectul a fost coordonat și implementat de inginer Miorița Săteanu (cetățean de onoare al Municipiului Oradea, care în data de 14.10.2016 a împlinit 80 de ani) și de psiholog Alin Crețu - specialist în psihodramă.
Participanții la activitățile proiectului au fost cadrele didactice și elevi din unitățile de învățământ, care s-au implicat activ: Liceul cu Program Sportiv „Bihorul" (colaborator, prof. consilier Crina Crețu, participant, prof. Rodica Ardealean), Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 din Tileagd, Școala Gimnazială Nr. 1 din Brusturi (colaborator, prof. Florin Rus) și Liceul Tehnologic Szalárdi János.
În 2001, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluţia 55/282 declarând data de 21 Septembrie a fiecărui an „Ziua Internaţională a Păcii". „Ziua Internaţională a Păcii va deveni ziua de încetare a focului şi ziua nonviolenţei, o invitaţie către toate naţiunile şi popoarele să onoreze o întrerupere a ostilităţilor pentru toată durata acestei zile..." Rezoluţia „invită toate statele membre, organizaţiile sistemului ONU şi organizaţiilor non-guvernamentale şi indivizii să comemoreze, într-o manieră acceptabilă, Ziua internaţională a păcii, participând la educaţie şi conştientizarea publicului şi să coopereze cu ONU pentru instaurarea unei încetări globale a focului". Ziua a fost sărbătorită pentru prima oară în 1982, iar de atunci tradiția este continuată anual.
Pacea nu este absenţa războiului. Este o virtute, o dispoziţie spre bunăvoinţă, încredere, dreptate. Fiecare din noi este de dorit să promovăm pacea cu dragoste, cu bună înțelegere, respect unul față de celălalt indiferent cine este, ce limbă, ce confesiune, ce vârstă și ce stare socială are.
„PACEA este cel mai preţios cadou. Generaţia mea niciodată n-a trebuit să lupte pentru această PACE, ea ne-a fost oferită pe o tavă de argint, de către oamenii care au luptat pentru ea cu viaţa lor. Pe tot cuprinsul Europei, cimitirele ne amintesc de băieţi tineri care niciodată n-au ajuns acasă şi a căror amintire noi o preţuim. Generaţia mea nu este proprietara acestei PĂCI; noi suntem numai păstrătorii, paznicii ei. Noi putem doar preda această PACE greu obţinută, copiilor noștri, în aceeaşi stare în care ne-a fost oferită nouă. Generaţiile viitoare nu ne vor ierta niciodată. Noi nu  putem risipi PACEA. Pur şi simplu nu avem dreptul să facem asta. Trebuie să facem tot ce este posibil acum pentru a păstra PACEA și a opri orice tentativă de a distruge PACEA", a spus  dna ing. Miorița Săteanu.
Ziua Internațională a Păcii este considerată una cu semnificații deosebit de importante în viața tuturor popoarelor, mai ales în zonele în care conflictul armat este declanșat și continuă, face victime, distruge vieți, oprește activitatea instituțiilor, a școlilor și a întregului aparat de stat.
Același lucru se întâmplă și în zonele în care grupuri masive de emigranți sosesc din toate părțile, sufocă starea de normalitate a zonelor în care au intrat. Dar este deosebit de dureros faptul că aceștia își părăsesc bruma de agoniseală adunată pe parcursul vieții, părăsindu-și casa, familia, rudele, locul de muncă și bineînțeles și țara natală; vor astfel să uite de suferințele, lipsurile și atrocitățile în care au trăit și se îndreaptă cu speranțe mari, spre alte meleaguri pentru a-i asigura familiei o viață liniștită și decentă, în respectul umanității.
Suntem îngrijorați pentru că acest fenomen nu este departe de noi, suntem îngrijorați pentru acești oameni sărmani, lipsiți de toate condițiile normale de viață.
Noi ne bucurăm că am uitat demult ce înseamnă a trăi sub bubuitul armelor, al exploziilor datorate bombelor, al șuieratului provocat de avioanele bombardiere.
Mai sunt multe persoane în viață care au trăit ororile Războiului al II-lea Mondial, în urma căruia, LIBERTATEA și PACEA obținute au fost un cadou prețios.
Fiind conștienți că trăim vremuri destul de împovărătoare, că sunt unele disfuncții în bunul mers al vieții societății, al familiilor, al sistemului de învățământ și de sănătate și poate și în alte compartimente, totuși noi trebuie și în aceste condiții să conviețuim pașnic, să ne respectăm reciproc și să nu uităm că PACEA nu este absența CONFLICTULUI, ci prezența ALTERNATIVELOR CREATIVE, pentru a răspunde la conflict.
De asemenea, trebuie să nu uităm să punem preț pe cuvântul rostit, să nu uităm să iubim, să iertăm, să tolerăm și aceste sentimente să fie susținute prin dialog, negocieri și multă înțelepciune cu tendințe de diplomație.
Să nu promovăm cinismul, atitudinea ostilă, lăcomia, lipsa de omenie, insensibilitatea, aroganța, ignoranța, aceste stări, sentimente sunt de cealaltă parte a baricadei. Opusul violenței este comunicarea, dar aceasta cere timp, efort, strădanie și răbdare.
De astăzi sau poate de mâine, fiecare din noi să promovăm pacea cu dragoste, cu bună înțelegere, respect unul față de celălalt, indiferent cine este, ce limbă, ce confesiune, ce vârstă și ce stare socială are.
Să ne educăm copiii în spiritul respectului, să fim adevărate modele pentru copiii noștri, să deschidem capitolele educației prin buna cuviință - „cei 7 ani de-acasă".
Pentru că acești copii, tineretul de azi ne vor asigura o viață pașnică, libertatea în sensul corect al cuvântului și vor ști să ne apere drepturile, vor veghea ca bătrânețile noastre să fie fericite. Pacea este cel mai important obiectiv pentru familie și pentru stabilitatea, integritatea și bunăstarea întregii țări.
Sunt  mesaje care au fost rostite în „Săptămâna prieteniei pentru pace".
Alin Crețu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Săptămâna prieteniei pentru pace”.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:40:38 Ora standard a Europei de Est