Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Regina și prințesele Toamnei, în regalul legumelor și fructelor de la ,,Nicolae Bălcescu”

Toamnă după toamnă, la cea de-a XVII-a ediție

Regina și prințesele Toamnei, în regalul legumelor și fructelor de la ,,Nicolae Bălcescu”

De 17 ani, toamnă după toamnă, doamna prof. Stela Tăut și membrii echipei de proiect, colegi profesori de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu" și de la alte școli din municipiu, derulează un proiect național, un festival dedicat Toamnei, cuprins în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale pe anul 2016.

Regalul Toamnei la ,,Nicolae Bălcescu" a devenit un fenomen de masă, care antrenează, deopotrivă, alături de copii de toate vârstele, părinți și bunici, alți membri ai comunității locale, așa încât nu mai poți delimita, unde începe și cu cine se sfârșește lanțul protagoniștilor. Toată bogăția și frumusețea toamnei, filtrată prin lentila de suflet, a copiilor, a poposit joi (20 octombrie 2016) în sala de sport a școlii gazde (Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu"), iar cele peste 650 de lucrări (picturi, colaje și desene) primite din țară (din 36 de județe și patru sectoare ale Capitalei) au acoperit pereții holului principal de la parter; acestea au fost completate în chip fericit de cele peste 300 de ,,sculpturi" originale în legume și fructe, rod al imaginației fără margini a copiilor, părinților și bunicilor. Cum am putea cântări (evalua) ceea ce este mai important, mai valoros în acest demers didactic educativ? Bogăția de idei exprimate prin lucrări, mobilizarea exemplară a părinților și bunicilor în jurul copiilor, amploarea fenomenului, frumusețea muncii în colectiv, implicarea și dăruirea celor mici, impactul festivalului în comunitate? Pe toate le-a cuprins în sinteză regalul Toamnei, apreciat în unanimitate de conducerea școlii (dl director Gheorghe Troie) și de reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor (dna inspector școlar Felicia Ianța) și ai altor instituții locale și județene.
În derularea sa firească, festivalul cuprinde ingenioasa expoziţia de ,,sculptură" în legume şi fructe, concursul naţional de arte plastice (picturi, colaje și desene), carnavalul toamnei, spectacol și festivitate de premiere. Și la această ediție, după parada legumelor și fructelor bogate prezentate de elevii doamnei profesor (inițiator și coordonator) Stela Tăut, au intrat pe scenă artiștii claselor (îndrumate de prof. Monica Igna, Simona Vancea, Carla Fericean și maestrul instructor și coregraf Florin Culda), cu cântece și dansuri, soliști vocali îndrăgiți, o lume colorată care a sporit prin înnobilare festinul toamnei. Tot ca un atribut al reușitei evenimentului să mai notăm prezența a peste 500 de vizitatori (în majoritate școlari, preșcolari, cadre didactice și părinți, dar nu numai) care, potrivit organizatorilor, s-au declarat încântați și dornici ca de la anul să participe și cu lucrări.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (105 poze), accesați Galeria foto: Regina și prințesele Toamnei, în regalul legumelor și fructelor de la ,,Nicolae Bălcescu”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:11 Ora de vară a Europei de Est