Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Redescoperim Bihorul pe bicicletă - Biserici de lemn (II)

Reportaj... cu sufletul

Redescoperim Bihorul pe bicicletă - Biserici de lemn (II)

Peste 130 de bicicliști au pedalat pe un traseu lung de 34 de kilometri, au vizitat trei biserici de lemn, Biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Luncșoara, Biserica de lemn „Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Gheghie și Biserica de lemn ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Josani.

Indiferent de vârstă, bicicliștii, de la copii de 3 ani purtați de părinții lor în scaune speciale pentru bicicletă, la adolescenți, părinți și bunici dornici de mișcare, s-au întâlnit în comuna Vadu Crișului și au pornit pe „Drumul bisericilor de lemn".
Pe bicicletă, dar nu cu stomacul gol, au redescoperit Bihorul
Cu toate că pornirea pe traseu a fost programată la ora 9, startul s-a dat puțin mai târziu, pentru că reprezentanții Primăriei Vadu Crișului nu i-au putut lăsa pe vizitatori să pornească la drum cu „stomacul gol". Pe masa aranjată la foc rapid s-au aflat produse proaspete din carne de porc, brânză, zacuscă, ciocolată de casă, cozonac, pălincă și apă. Copiii au fost încântați de jucăriile făcute din lut alb de un meșter popular al locului, care alături de jucării a expus și câteva obiecte decorative. După ce au servit un mic dejun tradițional, bicicliștii au ascultat cu atenție recomandările făcute de reprezentanții Poliției Rutiere Aleșd și cei ai Secției 1 de Poliție Borod.
Spre Biserica de lemn din Luncșoara prin Valea Omului
După ce au traversat comuna Vadu Crișului și satul Cacuciu Vechi, turiștii au făcut primul popas de hidratare în comuna Aușeu în fața primăriei. Un producător local a oferit pe lângă apă și suc proaspăt de mere. Cei care nu au apucat să se bucure de micul dejun au putut servi de pe masa ornată tradițional pancove, cirighele și struguri din gospodăriile localnicilor.
Înainte de a ajunge la Biserica de lemn din Luncșoara, turiștii au avut de urcat o pantă pe un drum pietruit și de străbătut câteva drumuri pe coamele dealurilor din situl Natura 2000 Muntele Șes. Cu toate că ploile din ultimele zile a înmuiat cărările și drumul de pământ, bicicliștii s-au bucurat de terenul ușor accidentat. „Nici nu mă așteptam să găsesc asemenea porțiuni pe acest traseu. Nu știi ce ai pierdut", îi spunea la telefon un participant, unui prieten care nu a putut ajunge în tură.
Ospitalitate locală și istorie în aer liber
După câțiva kilometri de pedalat printre locuri pitorești, traseul a continuat paralel cu Valea Omului prin satul Luncșoara până la Biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe"(1760). Primarul comunei Aușeu, Mitică Lazăr, a însoțit grupul de turiști pe bicicletă până la Luncșoara, unde Ancuța Șchiop, viceprimarul comunei și Aurel Copăcian, preotul paroh din localitate, împreună cu un grup de copii îmbrăcați în straie populare, i-au întâmpinat pe turiști în pridvorul bisericii. Aici, atenți ca niște copii în sala de clasă, musafirii au ascultat legende locale și au aflat despre istoria lăcașului de cult. „Astăzi vă arătăm puțin din fiecare, pentru că vrem să vă determinăm să reveniți la Luncșoara. Vrem să vă determinăm să vă aduceți și prietenii, și mai ales vrem să vă convingem că într-adevăr aici se păstrează lucruri și valori, așa cum le-am primit", a spus Ancuța Șchiop viceprimarul comunei Aușeu.
Preotul satului le-a prezentat turiștilor, lăcașul de cult vechi de câteva sute de ani şi a apreciat acţiunea ca fiind ,,binevenită și m-aș bucura să se repete, sunt încântat pentru faptul că sunt antrenați și cei mici pentru ca astfel să le transmitem ceea ce este al nostru", a spus Aurel Copăcian, preotul paroh.
Mâncare tradițională din belșug
Efortul bicicliștilor a fost răsplătit de comunitatea locală cu o masă îmbelșugată de pe care nu au lipsit sarmalele cu smântână de casă, pâinea cu cartofi coaptă pe vatră, slănina și șunca de porc, dar nici pălinca turnată cu grijă din sticlele frumos ornate. Gospodinele din comuna Aușeu nu i-au lăsat pe turiști să plece fără să guste și ceva dulce. Așa că au îmbiat participanții cu cozonac de casă, gem de măceșe și prăjituri cu brânză. Înainte de plecare de la Căminul Cultural, grupul de copii îmbrăcați în straie tradiționale a jucat câteva dansuri populare specifice zonei.
Printre lanurile de porumb spre Biserica de lemn din Gheghie
Până la Biserica de lemn din Gheghie, construită în anul 1714, situată peste deal, turiștii s-au delectat cu fructele din merii și nucii de pe marginea drumului. Alții au făcut poze și s-au bucurat de peisajul rural împreună cu familia.
Traseul până în satul vecin, Gheghie a fost provocator, dar datorită organizatorilor zonele mai dificile au fost traversate cu ușurință. Asociația Unanimis a avut grijă ca la această ediție să nu lipsească o mașină pentru asistență tehnică, serviciile ei fiind gratuite și de mare folosință unor bicicliști.
Curtea Bisericii de lemn din Gheghie a fost neîncăpătoare pentru vizitatorii din week-end-ul care a trecut. Atenția participanților a fost atrasă de preotul Laurențiu Lazăr, președintele Asociației Filantropia Oradea, care le-a spus celor prezenți că „simplitatea bisericilor de lemn este cea care atrage vizitatorii, dar să nu uităm că, deși în interiorul lor nu se mai țin slujbe religioase, aceste lăcașuri de cult sunt spații sacre". Tânărul preot a fost la înălțime, a reușit să-i implice pe turiști în rostirea în cor a rugăciunii Tatăl Nostru. Biserica de lemn din Gheghie a fost restaurată datorită implicării într-un proiect european a Primăriei Aușeu și a Direcției pentru cultură Bihor.
Mai odihniți și plini de energie, turiștii și-au continuat drumul până la Josani pe un drum de țară paralel cu Crișul Repede. Ajunși în curtea bisericii unde este situată și Biserica de lemn ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" (sec.XVII), gazdele Marin Merț, primarul comunei Măgești și preotul parohiei ortodoxe Ioan Opriș, împreună cu localnicii au pregătit o gustare tradițională din care nu au lipsit delicioasele brânzoici. Ora de istorie locală a fost susținută de profesoara Florica Bradea.
,,Drumul bisericilor de lemn din Bihor" - câștig
Crearea acestui circuit turistic cuprinde mai multe activități: identificarea lăcașelor de cult reprezentative, identificarea infrastructurii din imediata apropiere, acces, semnalizarea turistică, identificarea unor persoane care să poată oferi turiștilor ghidaj, stabilirea unui program de vizitare, realizarea unei pagini web și a unei aplicații pentru telefoane mobile.
Agenția de Management al Destinației Bihor consideră că circuitul turistic „Drumul bisericilor de lemn din Bihor" este privit cu seriozitate de către participanți și comunitățile locale. Față de prima ediție, la care au participat peste 100 de turiști, la invitația pentru acest eveniment au răspuns peste 120 de oameni. Considerăm că introducerea bisericilor de lemn pe lista monumentelor UNESCO și ulterior, pe lista unor circuite turistice europene va aduce un plus de valoare turismului din județul Bihor.
Cicloturismul
Prin evenimentul „Redescoperă Bihorul pe bicicletă - Biserici de lemn", Agenția de Management al Destinației Bihor susține inițiativele de înființare a traseelor de cicloturism.
Potențialul cicloturistic al județului Bihor este ridicat din toate punctele de vedere, atât pentru cicloturismul ,,de șosea" cât și pentru cicloturismul montan (mountain biking recreativ și turistic).
Pe lângă relieful favorabil, care oferă peisaje impresionante și variate, cicloturismul beneficiază în Bihor și de un patrimoniu cultural deosebit. Accesul spre obiectivele turistice este deschis în mare parte tuturor posesorilor de biciclete, facilitând astfel crearea unei rețele de trasee diverse, care să aducă în prim plan cât mai multe atracții turistice naturale și antropice.
Evenimentul a fost organizat de Agenția de Management al Destinației Bihor, Consiliul Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, împreună cu Primăria Comunei Aușeu, Primăria Comunei Vadu Crișului, Primăria Comunei Măgești, Asociația Filantropia Oradea, Asociația Unanimis și a fost sprijinit de către CFR Oradea și Poliția Bihor prin secția de poliție 1 Borod.
Răzvan Dumbravă
Claudiu Gabriel Bonaciu
Foto: Ovidiu Secară & Mihaela Ungureanu
Pentru mai multe poze (44 de poze), accesați Galeria foto: Redescoperim Bihorul pe bicicletă - Biserici de lemn (II).

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:53:29 Ora standard a Europei de Est