Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Poeta Mihaela Dindelegan a devenit Cetăţean de onoare al comunei Iclod

Duminică, 16 octombrie,

Poeta Mihaela Dindelegan a devenit Cetăţean de onoare al comunei Iclod

Începând de duminică, 16 octombrie 2016, poeta Mihaela Dindelegan a devenit Cetăţean de onoare al comunei Iclod.

„Atunci când realizezi ceva cu totul special se spune că eşti un om cu totul special"
În cadrul unei festivităţi care a reunit peste 600 de persoane, cu prilejul „Sărbătorii recoltei", primarul comunei Iclod, Emil Pîrţoc, i-a conferit poetei titlul de Cetăţean de onoare, în baza unei hotărâri din luna septembrie a Consiliului Local al comunei. „Atunci când realizezi ceva cu totul special se spune că eşti un om cu totul special, iar noi avem în mijlocul nostru o astfel de persoană care, deşi plecată de mulţi ani în Oradea, scrie cărţi şi pentru noi şi pentru copiii noştri", a afirmat dl primar, înainte de înmânarea diplomei care consfinţeşte titlul acordat.
Comuna Iclod este situată în partea centrală a judeţului Cluj, la 36 de kilometri de Cluj-Napoca şi la 15 km de Gherla, fiind traversată de DN1 şi are în componenţă cinci localităţi: Iclod, Fundătura, Livada, Orman şi Iclozel. Bucurându-se de un vechi trecut istoric, în prezent comuna are peste 4.600 de locuitori, cinci şcoli şi cinci grădiniţe, cu aproape 600 de elevi şi preşcolari. Cu prilejul ,,Sărbătorii recoltei" au fost premiaţi şi elevii care au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele şcolare.
„Preţul Adevărului"
Poeta Mihaela Dindelegan s-a născut la Iclod în urmă cu 43 de ani, din 1995 locuieşte în Oradea, iar în ultimii ani s-a remarcat prin activitatea poetică extrem de prodigioasă. De la debutul său editorial ca poetă, în anul 2013, Mihaela a publicat 33 de cărţi cu poezii, poveşti în versuri pentru copii, teatru în versuri, respectiv poezii cu formă fixă, precum sonete, glose, rondeluri, dar şi poezii cu vers alb. Cele mai recente volume cu sonete: „Mâna destinului" şi „Sfatul de taină" au văzut lumina tiparului în urmă cu câteva zile, astfel încât se poate menţiona că în decurs de un an poeta Mihaela Dindelegan a publicat peste 1.200 de sonete. Cea mai amplă lucrare a sa o constituie însă romanul „Preţul Adevărului", aflat în curs de tipărire. În prezent, Mihaela este consilier în domeniul organizării de evenimente în Primăria Oradea.
La festivitatea de decernare a titlului de Cetăţean de onoare, poeta a fost însoţită de preşedinta Uniunii Femeilor din Bihor, Ana Angela Pop, şi de doctorul Lucian Munteanu, poet şi scriitor. „O felicit din toată inima pe colega mea Mihaela, care este şi vicepreşedintă a Uniunii Femeilor, dar îl felicit totodată şi pe domnul primar, respectiv pe membrii Consiliului Local, pentru această decizie înţeleaptă pe care au luat-o. Mihaela vă face cinste dumneavoastră, dar ne face cinste şi nouă, orădenilor şi bihorenilor, precum şi organizaţiei pe care o reprezint. Voi, elevilor, luaţi exemplu de la ea, dacă doriţi să aveţi realizări mari în viaţă", a afirmat Ana Pop în faţa numerosului auditoriu prezent la manifestare.
Poetul Lucian Munteanu a subliniat valoarea lirică a versurilor Mihaelei, domnia sa fiind unul dintre primii susţinători ai poetei, încă de la debutul literar. Alături de Mihaela a fost prezentă şi familia sa din localitatea Iclod, iar în final poeta a oferit primarului comunei un cadou simbolic constând într-un sonet dedicat „Primarului gospodar", precum şi câte un exemplar din cărţile publicate. (F.P.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Poeta Mihaela Dindelegan a devenit Cetăţean de onoare al comunei Iclod.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:28:23 Ora standard a Europei de Est