Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Deschidem, din nou, fereastra spre India (III)

La Școala ,,Oltea Doamna”

Deschidem, din nou, fereastra spre India (III)

A treia activitate din cadrul proiectului internațional ,,De la fereastra noastră" între școlile ,,Oltea Doamna" din Oradea, Școala ,,Șt. O. Iosif" din Brașov și Kulachi Hansraj Model School din New Delhi, India, s-a desfășurat la nivel gimnazial, de această dată, în clasa a V-a A, sub îndrumarea d-nei diriginte Mirela Tanc, a d-nei prof. de limba engleză Otilia Chirilă și a doamnei prof. de educație tehnologică Trip Nicoleta.

Tema acestei întâlniri a fost Salutul și case tradiționale românești. Elevii au realizat, sub îndrumarea doamnei profesor de educație tehnologică Trip Nicoleta, lucrări cu tema ,,Case tradiționale românești". Ei s-au mobilizat exemplar și cu mult entuziasm au creat lucrări care prezintă casele românești din zonele țării: Maramureș, Bihor, Moldova, Oltenia și Dobrogea. În lucrări se evidențiază elementele distinctive ale caselor din fiecare regiune. Unul dintre cele mai importante elemente ale caselor tradiționale românești rămâne, fără îndoială, pridvorul, ,,acel spațiu important din punct de vedere estetic, care ne caracterizează cel mai bine firea" cum spunea arhitecta contemporană Liliana Chiaburu. ,,Pridvorul este un spațiu acoperit, dar deschis, mărginit de stâlpi de lemn, care acoperă, în general, dacă nu toată fațada, măcar partea cea mai mare. Pridvorul face ca zidul casei să nu fie cel mai important în fațadă, ci deschiderea. Deschiderea către lume, către vecini, către prieteni. Am putea spune că pridvorul este un semn al generozității și al  ospitalității. Și este din aceeași familie cu loggia caselor nobiliare, conferă  distincție unei case oricât de mici ar fi ea. Stând în pridvor, omul poate stăpâni lumea: stând mai sus de pământ și cuprinzând cu privirea întreaga perspectivă", explica arhitecta. Acest spațiu are însă și un rol funcțional, la fel de important. ,,Pridvorul se așază în general spre sud și umbrește zidul casei astfel încât în timpul verii în casă este răcoare și lumina nu este crudă, nu bate direct în ferestre, ci este reflectată de toată lemnăria pridvorului. Într-o cameră cu pridvor în față, atmosfera este una deosebit de intimă și plăcută, te simți apărat, simți că poți ieși din casă fără să fii obligat să înfrunți dintr-o dată agresivitatea naturii".
,,Casele tradiționale românești au un arhetip comun care constă în partiția locuirii. Zona de zi, primire, gătit, servirea mesei și dormit dau într-o încăpere centrală numită tindă. Ea separă celelalte spații, fiind unite printr-o galerie exterioară numită prispă. Caracteristic este, pentru toate casele, podul cu destinația specifică de șură cu acoperiș de șiță, șindrilă draniță sau paie. Materialele uzuale pentru construcție sunt cele naturale: lemnul, piatra și chirpiciul". Aceste informații definitorii pentru stilul românesc ne-au fost oferite cu generozitate de arhitect Dan Costa.
Cu talent și dăruire, copiii au realizat și machete ale caselor, foarte apreciate de elevii indieni.
Într-o atmosferă de sărbătoare, elevii au prezentat în direct elevilor din India - coordonați de profesor Rashmi Kathuria,  Sunita Sindhwani, Alka Khetrapal, Malini Bindra și Mameet Sharma, alături de d-na director Sneh Verma și celor din Brașov - coordonați de d-na învățătoare Livia Dobrescu, toate lucrările lor, executate cu multă dăruire.
D-na profesor Mirela Tanc, inițiatoarea și ,,sufletul" acestui proiect, le-a mulțumit d-nei director adjunct, prof. dr. Liliana Bocoi pentru implicare în acest minunat proiect, dar și părinților care îi susțin.
,,Suntem nerăbdători să ne întâlnim partenerii din India"
,,Suntem nerăbdători să ne întâlnim partenerii din India, în aproximativ două săptămâni, când ne vor onora cu vizita lor. Împreună cu părinții, le-am pregătit un program bogat, cu vizite la principalele obiective culturale din oraș și județ, cu ateliere de lucru minuțios organizate, cu  programe artistice diverse și cu multe alte surprize", ne-a mărturisit coordonatorul proiectului, d-na prof. Mirela Tanc.
Felicitări tuturor pentru  munca depusă, pentru momentul minunat creat, pentru legătură peste mări și țări, la aproximativ 7000 de km distanță.
Dacă până acum v-am prezentat două episoade de la clasa d-nei profesor Cristiana Vidican, acum au intrat în direct, cu India și Brașovul, gimnaziștii doamnei profesor Mirela Tanc.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (71 de poze), accesați Galeria foto: Deschidem, din nou, fereastra spre India (III).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:24 Ora de vară a Europei de Est