Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Evenimentele istorice care s-au derulat, parte au depins de noi, parte au depins de conjunctura internațională”

Ziua Oradiei - istorie și actualitate

,,Evenimentele istorice care s-au derulat, parte au depins de noi, parte au depins de conjunctura internațională”

,,Așa și astăzi, vrem, nu vrem, România trebuie să fie o țară membră a Uniunii Europene, o țară care respectă valorile euroatlantice pentru că întotdeauna aceste valori au adus prosperitate. La rândul nostru trebuie ca prin locurile pe unde am trecut să lăsăm lucrurile într-o stare mai bună decât le-am găsit..."

Ședința festivă a Consiliului Local convocată miercuri, 12 octombrie 2016, de Ziua Municipiului Oradea, a fost deschisă și condusă de dl primar, ing. Ilie Bolojan. Așa după cum ne-a obișnuit, domnia sa a făcut o radiografiere a celor două momente istorice din 12 Octombrie 1918 și 12 Octombrie 1944, subliniind importanța lor, dar și faptul că parte au depins de noi și parte au depins de conjunctura internațională. S-a raportat la alții, dar și la sine, exprimându-și convingerile și simțirile proprii: ,,Eu cred că se cuvine ca în fiecare an să fim recunoscători celor care în momente istorice importante au decis corect pentru țara noastră, celor care au condus statul român, armata română, celor care au căzut în războaie pentru ca România să fie ceea ce este astăzi". Din istorie a coborât în actualitate, privind spre viitor, ancorându-se în realitatea imediată, fierbinte, a zilelor noastre. ,,În același timp, trebuie să gândim la ce suntem astăzi și la ce trebuie să fim mâine... Prin locurile prin care am trecut să lăsăm lucrurile într-o stare mai bună decât le-am găsit. Eu le sunt recunoscător celor care de-a lungul anilor trecând pe la Primăria Oradea au lăsat lucrurile mai bune decât le-au găsit. Să ne gândim că peste doi ani, la 100 de ani de la Marea Unire, dacă am preluat o țară întreagă de la înaintașii noștri, să lăsăm copiilor noștri o țară prosperă. Și pentru aceasta în Municipiul Oradea trebuie să facem câteva lucruri și să le urmărim în anii următori. E nevoie să asigurăm o conectare a orașului nostru cât mai bună la zonele care se dezvoltă, printr-o conectare mai bună aeriană, rutieră și informatică; e nevoie să susținem prin măsuri ca dezvoltarea economică a orașului să continue; să avem un sistem de educație performant în Oradea în așa fel încât din tinerii noștri prezenți în sală (olimpicii naționali, care urmau să fie premiați - n.n.) un număr cât mai mare dintre ei să rămână în Oradea. Sunt foarte valoroși; iar dacă pleacă, să-și amintească cu plăcere de Oradea. Să le oferim condiții de învățătură și de muncă pentru că ei vor dezvolta orașul în anii următori. Să avem servicii publice cât mai bune, să avem pace socială, în așa fel încât orice orădean, indiferent de etnie și confesiune, să se simtă acasă în Oradea".
,,Lucrurile se întâmplă în istorie cu o anumită logică"
Se leagă unele de altele, se condiționează, iar istoricul Gabriel Moisa le-a privit și le-a tratat în acest fel, în interconexiune și interdependență, vorbind despre cele două evenimente istorice din 12 Octombrie 1918 și 12 Oct. 1944; le-a abordat și le-a analizat în contextul internațional al vremii și în spiritul locului, subliniind rolul bunei conviețuiri a tuturor comunităților etnice din Oradea. A pus punctul pe i, a spus lucrurilor pe nume, tranșant, ironizându-i pe cei care cred că lumea a început cu ei (cu noi). ,,Cât despre trecut, trebuie să cunoaștem cât mai multe lucruri. Dacă nu ne cunoaștem trecutul, s-ar putea să facem greșeli...", a conchis dl prof. univ. dr. Gabriel Moisa.
Primăria Oradea a premiat în acest an 43 de olimpici naționali orădeni și profesorii lor îndrumători  
Pe cei 43 de olimpici naționali orădeni și pe  profesorii care i-au îndrumat, premiați cu diplome și cu câte 600 de lei, vi i-am prezentat, nominal (inclusiv cu poze) într-un articol anterior.
După încheierea ședinței festive din sala ,,Traian Moșoiu" a Primăriei Oradea, manifestările ocazionate de sărbătorirea Zilei Municipiului Oradea au continuat în Parcul 1 Decembrie, la Statuia Ostașului Român, cu un Te Deum și ceremonial militar, cu alocuțiuni, cu un moment artistic omagial și cu depuneri de coroane și jerbe la statuie.
,,Să respectăm spiritul anului 1918, să menținem o pace socială în Municipiul Oradea"
Reiterând cele două momente istorice legate de data de 12 octombrie, domnul primar Ilie Bolojan a ținut să sublinieze cum ne aducem aminte și cum respectăm memoria înaintașilor: ,,nu prin ceea ce spunem, ci prin ceea ce facem! Forma de respect minimă pe care o putem arăta cei care suntem pe funcții publice este ca acolo unde ajungem temporar să lăsăm lucrurile când plecăm într-o stare mai bună decât cum le-am găsit". A revenit asupra conectării aeriene, rutiere și informatice a Oradiei, asupra dezvoltării economice și a serviciilor publice performante, așa încât, respectând spiritul anului 1918, să fie menținută pacea socială în Municipiului Oradea, ca fiecare cetățean, indiferent de etnie și confesiune, să se simtă acasă.
,,Parcă văd că sufletele lor se întorc acasă"
Vorbind cu patos, ca de fiecare dată, retrăind momentele de glorie ale soldaților români, col. (r) Grigore Bartoș a ,,rupt iarăși lanțurile robiei", evocând luptele pentru eliberarea Oradiei (și Bihorului), ,,care nu au durat o zi, ci 30 de zile", eșalonat în patru etape. ,,Pentru Oradea, acum a sunat clopotul eliberării, începând cu seara lui 11 octombrie 1944". Rememorând cu foc secvențe din luptele crâncene care s-au dat la Leș, Nojorid și mai apoi pe baricadele Oradiei (mărturie stă groapa comună de la Leș unde își dorm somnul de veci 318 soldați), domnul colonel a subliniat atașamentul populației (al femeilor din Miersig -n.n.) față de soldații răniți, precum și recunoștința pe care o arată astăzi copiii care vin cu flori la Monumentul ridicat anul trecut la Leș. ,,Privindu-i cum se apleacă cu flori asupra monumentului, parcă văd că sufletele lor (ale celor căzuți pentru apărarea pământului străbun, reînviind) se întorc acasă".
În semn de profund respect, au fost depuse coroane, jerbe și flori la Statuia Ostașului Român, iar mai apoi la Casa Memorială și la Statuia lui Aurel Lazăr, iar grupul coral de bărbați ,,Traian Moșoiu" a înălțat imn de slavă vrednicilor înaintași care ne-au lăsat România pe care o avem astăzi.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (142 de poze), accesați Galeria foto: ,,Evenimentele istorice care s-au derulat, parte au depins de noi, parte au depins de conjunctura internațională”.


Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:54:42 Ora standard a Europei de Est