Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Măria Sa, Dascălul, sărbătorit de Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor

Miercuri, de Ziua Educației

Măria Sa, Dascălul, sărbătorit de Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor

Miercuri, 5.10.2016, Casa Corpului Didactic a Județului Bihor a sărbătorit Ziua Educaţiei în cadrul programului omagial ,,Măria Sa, Dascălul", aflat la cea de-a IV-a ediție.

Evenimentul a avut loc la Hotel Continental Forum Oradea, într-o atmosferă de ţinută academică, marcată de prezența oaspeților de prestigiu și a cadrelor didactice cu rezultate deosebite în carieră, nume de referință a învăţământului bihorean. Cadrele didactice care au ieşit la rampă, anul acesta,  în aplauzele tuturor au fost: d-na profesor Maria Liber, (fosta directoare a C.N. Mihai Eminescu, Oradea, d-na profesor Şandor Maria, (fostă directoare a Liceului Greco-Catolic, Oradea și a C. T. ,,Andrei Șaguna", Oradea, d-na prof. univ. dr. Bonchiş Elena, prorector și fosta directoare a Liceului Pedagogic ,,Iosif Vulcan", dl. prof. Radu Mazilescu (fost inspector școlar) și dl. prof. Eilender Iosif (fost director al C.N. Mihai Eminescu, Oradea). Activitatea debutează cu emoţia transmisă de vocea tinerei interprete Astrid Muthu, talent descoperit şi fructificat de d-na profesoară Dana Oprescu, de la Palatul Copiilor și Elevilor, Oradea.
Doamna director a Casei Corpului Didactic, prof. Carmen Bodiu, deschide evenimentul urând un bunvenit invitaţilor, binecuvântați în acest an de prezența Preasfinției Sale, episcopul Greco-Catolic, Virgil Bercea. Ca în fiecare an, auditoriul este alcătuit din reprezentanți ai autorităților locale și județene: Claudia Timofte - șef Cancelaria Prefectului Județului Bihor, vicepreședintele Consiliului Județean - prof. univ. Ioan Mang, comisar-șef Ioana Indrieș - Inspectoratul de Poliție Județean Bihor; profesori universitari colaboratori ai CCD Bihor - prof. Vasile Marcu, prof. Popa Carmen, prof. Daniela Roman, prof. Erica Mang, prof. Marius Drugaș, prof. Delia Bîrlea. Din partea ISJ Bihor au fost prezenți: inspector școlar general adjunct, prof. Kerry Hajnal, inspectori şcolari de specialitate - prof. Felicia Ianța, prof. Omer Ismet, prof. Costa Monica, prof. Sopota Daniela; directori ai unităţilor de învăţământ bihorene, prof. Pirtea Ioan - director al Lic. Teoretic ,,Onisifor Ghibu", prof. Marian Cristina, director al Colegiului Național ,,Mihai Eminescu" Oradea, prof. Teușdea Alexandrina, director al Colegiului Național ,,Iosif Vulcan" Oradea, prof. Daniela Lukacs, director al GPP Nr.56, prof. Nan Maria, director al GPP Nr.52, prof. Nicolae Marcel Ungur, director al Liceului Teoretic German ,,Fr. Schiller", prof. Cozma Onisim, director al Lic. Teologic Penticostal Betel,  prof. Troie Gheorghe, director al Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu", prof. Iosif Curta, director al Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel", prof. Nicoleta Negrean, director al Școlii Gimnaziale Nr. 11 Oradea, cadre didactice şi prieteni dragi. Doamna director subliniază meritele cadrelor didactice, despre a căror influenţă ştim că este nelimitată şi imposibil de cuantificat.
Este dezvăluită identitatea primei persoane premiate, prin intermediul d-nei prof. metodist dr. Elisabeta Ile, care prezintă aspecte importante din viaţa d-nei prof. Maria Liber. Dintre cei mai de seamă foști elevi ai d-nei prof. Liber sunt amintiţi: Ida Socol, în prezent profesor de limba română la Universitatea din California, Lioara Bradu, în prezent redactor-șef la revista Elle România, Miron Blaga, scriitor, Lucia Babău, Lucia Micu, Stela Pop, toți profesori de limba și literatura  română.
Emoţiile invitaţilor cresc odată cu anunţarea următorului cadru didactic invitat, d-na prof. Şandor Maria, detaliile despre activitatea acesteia fiind oferite de d-na prof. metodist Florina Szabo. Cu o activitate de peste cincizeci de ani la catedră, ca profesor de biologie și director, d-na Șandor Maria, a făcut din familie și profesie cele două coordonate care i-au ghidat pașii în viață.
D-na prof. univ. dr. Bonchiş Elena este copleşită de surpriza făcută, afirmând că era pregătită să susţină o prelegere despre importanţa colaborării cu părinţii în actul educaţional, fără să realizeze că este unul dintre actorii principali ai evenimentului. D-na prof. metodist dr. Rodica Popa marchează momentele de răscruce din viaţa d-nei prof. Bonchiş, oferind auditoriului o adevărată lecţie despre prestigiu, onestitate şi integritate.
Următoarea personalitate distinsă este dl. prof. Radu Mazilescu, unul dintre cei mai longevivi inspectori şcolari, cu o activitate bogată şi o personalitate de excepţie. Prezentarea este făcută de d-na prof. metodist Popa Diana, care afirmă despre dl. prof. că a  fost ,,un mentor care a transmis prin entuziasmul său dorința de autodepășire tuturor celor pe care i-a îndrumat de-a lungul carierei sale".
D-na prof. metodist Konrad Katalin punctează evenimentele marcante din viaţa d-lui prof. Eilender Iosif. În absenţa acestuia, placheta este înmânată d-nei director al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu", prof. Cristina Marian, care aduce un scurt omagiu personalităţii celui datorită căruia clădirea Colegiului  Naţional „Mihai Eminescu", a trecut în Patrimoniul  Statului Român.
Doamna director Carmen Bodiu  subliniază importanţa vocaţiei în cariera didactică şi a pasiunii cu care s-au dăruit cei care vor rămâne în sufletele noastre adevăraţi mentori.
În finalul dezbaterii, d-na director i-a mulţumit d-lui Ghib Ionel, director al firmei de transport Lancetti care şi în acest an, a sponsorizat frumoasele plachete înmânate distinşilor oaspeţi, d-lui Pop Andrei, manager al Hotelului Continental Forum Oradea, d-nei Lucia Pavel de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna", d-nei prof. Nicoleta Negrean, director al Școlii Gimnaziale Nr. 11 Oradea și Agenției MMR.
 Atmosfera de sărbătoare încălzită de lumina cuvintelor, a emoțiilor și a frumosului din oameni, a fost completată în mod simbolic de o cupă de șampanie și un tort omagial, pe acordurile melodiei „La mulţi ani" dedicată celor care vor rămâne veşnic tineri în memoria noastră.
Prof. metodist Popa Diana

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:58 Ora de vară a Europei de Est