Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

România, din nou în prima ligă mondială a inovației în construcții

Cei interesați să facă parte din proiect pot aplica până la 20 octombrie

România, din nou în prima ligă mondială a inovației în construcții

După proiectul PRISPA (2012, Madrid) şi proiectul EFdeN (2014, Versailles), România s-a calificat cu un nou proiect în competiția internațională Solar Decathlon.

EFdeN-Team Bucharest 2018, o echipă multidisciplinară de studenți, va reprezenta România la Solar Decathlon Middle East 2018, în Dubai.
Cei interesați să facă parte din proiect pot aplica până la 20 octombrie 2016, ora 18.00.
După participarea din 2012 la Madrid cu proiectul PRISPA și cea din 2014 la Versailles cu proiectul EFdeN, România reușește calificarea la ediția din 2018 a Solar Decathlon, cea mai prestigioasă competiție internațională pentru locuințe sustenabile. Concursul va avea loc în Dubai unde echipa de studenți români va concura alături de 22 echipe din 16 țări, de pe 4 continente.
Echipele calificate în finala competiției au fost anunțate oficial în cadrul World Green Economy Summit (WGES), care a avut loc pe 5-6 octombrie 2016, la Dubai International Convention and Exhibition Centre. Fiecare propunere înscrisă în competiție a avut de acoperit 4 dimensiuni: concept; plan de management; strategie de finanțare și integrarea în curicula universitară.
,,În 2018 vom reprezenta România în Orientul Mijlociu, în Dubai, un oraş care se dezvoltă cu o foarte mare viteză spre un viitor cu cele mai noi şi mai sustenabile tehnologii. Casa pe care o vom dezvolta va fi proiectată și construită inițial în România, apoi o vom transporta pe uscat și pe mare în Dubai și acolo o vom reasambla în doar 10 zile. Aceasta este doar una dintre provocările competiției.", a declarat Daniel Butucel, coordonator Team Bucharest 2018.
El a adăugat:,,Dorim să ne completăm echipa şi suntem deschişi studenţilor pasionaţi care vor să pună în practică cunoştinţele dobândite în şcoală și vor să schimbe lumea. Îi invităm să ne trimită CV-ul şi o scrisoare de intenție la adresa hr@efden.org, până la data de 20 octombrie 2016, ora 18".
Echipa EFdeN, având la activ și participarea la Solar Decathlon Europe 2014, este formată din studenți de la 5 universități din București, printre care Universitatea de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu", Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, tineri pasionați de arhitectură, inginerie, management și comunicare.
În urmă cu doi ani, echipa EFdeN a proiectat, construit, transportat 2.500 km, asamblat în doar 12 zile și la final reasamblat o locuință solară, confortabilă și sigură, inteligentă și sustenabilă, eficientă energetic, care își produce singură energia. Pe scurt - o locuință a viitorului, aflată în prezent în incinta Facultăţii de Inginerie a Instalațiilor, în București. Locuința, devenită primul Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort, este deschisă publicului larg și a fost vizitată deja de câteva mii de persoane. Proiectul EFdeN este rezultatul colaborării a peste 350 studenți, 130 companii și 2 universităţi.
În competiţia Solar Decathlon participă echipe din toată lumea, care trebuie să proiecteze și să construiască locuințe solare 100% electrice. Competiția are scopul de a ridica nivelul de conştientizare al studenţilor şi universităţilor participante asupra importanţei folosirii tehnologiilor bazate pe energii din surse regenerabile. În acelaşi timp, Solar Decathlon se adresează companiilor, încurajându-le să îşi promoveze şi să pună în aplicare materialele şi sistemele verzi, care reduc impactul construcţiei asupra mediului, educând în acelaşi timp şi publicul larg asupra consumului responsabil de resurse.
Competiția Solar Decathlon a luat naștere în SUA în 2002. Prima ediție internațională a avut loc în Europa în 2010, la Madrid. Au urmat edițiile 2012 (Madrid), 2014 (Versailles), iar acum competiția s-a extins la nivel internațional și are loc în America de Sud, în China și în 2018, pentru prima dată, în Orientul Mijlociu.
Daniel Butucel

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:51:08 Ora standard a Europei de Est