Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Toţi suntem puţin dada”

Regulamentul concursului

,,Toţi suntem puţin dada”

Calendarul cultural al anului 2016 este definit de sărbătorirea centenarului mișcării artistice Dada. În onoarea unui asemenea eveniment important, Teatrul ,,Regina Maria" vă invită la spectacolul "Cabaretul Dada", de Matei Vişniec, regia Anca Bradu, care va avea premiera duminică, 23 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Mare, dar vine şi cu o propunere puţin mai îndrăzneaţă: un concurs de creaţie în stil dadaist ,,Toţi suntem puţin dada".

Îi invităm pe toţi cei care doresc să intre mai mult în spiritul mişcării culturale care a revoluţionat secolul 20 să scrie o poezie sau să creeze un afiş de spectacol după principiile dadaiste.
1. POEZIE
Principiul estetic dadaist este unul bazat pe aleatoriu, ceea ce se reflectă şi în modul în care sunt compuse poeziile. Pentru a scrie o poezie dadaistă, tot ce trebuie să faceţi e să: Luaţi un ziar./ Luaţi o pereche de foarfeci./ Alegeţi din ziar un articol care să aibă lungimea pe care vreţi să o daţi poeziei voastre./ Decupaţi articolul./ Tăiaţi cu grijă toate cuvintele care formează respectivul articol şi puneţi toate aceste cuvinte într-un săculeţ./ Agitaţi-l încetişor./ Scoateţi cuvintele unul dup[ altul, dispunându-le în ordinea în care le veţi extrage./ Copiaţi-le cuviincios. Poezia vă va semăna./ Şi iată-vă un scriitor infinit de original şi înzestrat, cu o sensibilitate încântătoare, deşi, se înţelege, neînţeleasă de oamenii vulgari. 
(Manifest despre amorul slab si amorul amar - Tristan Tzara)
2. AFIŞ
Afişele de spectacol dadaiste au la bază acelaşi principiu, caracterul aleatoriu al compunerii imaginii, folosind arta colajului. Acestea pot fi trimise atât în format electronic, cât depuse în format fizic în Valiza Dada de la Agenţia de bilete.
Pentru textul de afiş, vă oferim noi câteva indicii:
a. TITLU: Cabaretul Dada
b. AUTOR: Matei Vişniec
c. REGIA: Anca Bradu
Fiecare participant poate propune maximum două lucrări.
Acestea se pot trimite fie prin e-mail la adresa ftsoradea@gmail.com, fie prin mesaj privat pe pagina de facebook Cabaretul Dada (facebook.com/CabaretulDada/), cu subiectul: TOŢI SUNTEM PUŢIN DADA, sau le puteţi lăsa la Agenţia de bilete, în VALIZA DADA, însoţite de câteva date personale: nume, prenume, număr de telefon şi adresa de e-mail.
Nu se impune nicio limită de vârstă.
Participanţii la Concurs sunt obligaţi să respecte termenii şi condiţiile prezentului Regulament oficial al Concursului.
Perioada de desfăşurare a concursului:
10 - 17 octombrie 2016 - trimiterea lucrărilor
18 - 20 octombrie - postarea acestora pe pagina de facebook Cabaretul Dada, într-un album special creat
21 octombrie - anunţarea câştigătorilor (cele mai votate lucrări care sunt postate pe pagină vor fi recompensate)
Jurizare - Votul Publicului:
Votul publicului se face prin like la fotografii, pe pagina de Facebook /CabaretulDada/.
*primele șase poezii care vor obţine cele mai multe like-uri vor fi publicate în caietul program al spectacolului „Cabaretul Dada", vor apărea în Jurnalul Bihorean şi Crişana şi vor fi citite de către actori pe scena Teatrului ,,Regina Maria" după terminarea spectacolului „Cabaretul Dada", în 23 octombrie.
*primele șase afişe care vor obţine cele mai multe like-uri vor fi expuse în foaierul de la intrarea în teatru în seara premierei - 23 octombrie 2016.
ATENŢIE! Utilizatorii nu vor putea să îşi voteze propriile opere, ci doar ale celorlalţi participanţi.
Câştigătorii vor fi anunţaţi pe pagina de Facebook şi prin e-mail.
Prevederi finale:
Participantul declară în mod implicit prin înscrierea lucrării sale în concurs că este deţinătorul drepturilor de autor asupra acesteia şi îşi asumă toate consecinţele legale în cazul în care se dovedeşte că nu deţine drepturile intelectuale asupra operei. De asemenea, în cazul în care utilizatorul nu este deţinătorul drepturilor de autor asupra operei, acesta va fi descalificat. Organizatorul concursului nu îşi poate asuma în niciun fel responsabilitatea în cazul în care terţe părţi vor descărca / utiliza materialele de pe Facebook-ul concursului sau din alte surse.
Florina Dometi

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:10:52 Ora standard a Europei de Est