Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Salvarea e-n cultură”, scrie dl acad. Gheorghe Păun

Revista de cultură ,,Curtea de la Argeș”, nr. 10/2016

,,Salvarea e-n cultură”, scrie dl acad. Gheorghe Păun

Tocmai ne-a sosit revista de cultură ,,Curtea de la Argeș", numărul pe luna octombrie, care se deschide cu editorialul ,,Salvarea e-n cultură".

O lecție poate fi China pentru salvarea prin cultură, mai spune dl redactor-șef și încheie: Revenind la România - scăparea este revenirea la românism, la noi înșine. Prin cultură, în primul rând...". Iar Domnul Eminescu scris-a în ,,Timpul" din 6 mai 1881: ,,Să discutăm cu Românul lucruri elementare pentru orice cunoscător al istoriei, să-i facem abecedarul istoriografiei sau fiziologiei statului? Ar fi o misiune de două ori ingrată" (citiți mai multe pe adresa cunoscută: www.curteadelaarges.ro,). La Homo sapiens, Horia Bădescu are pe buze: Treceți batalioane române Carpații! ,,Ne pregătim de centenarul Marii Unirii. Să ne amintim, căci vremurile sunt tulburate și noaptea minții uneori prea lungă", încheie H.B. Johan Galtung privește pacea dinspre sănătate. Mihai Nadin publică Indian Summer, iar acad. Cristea Hera susține că cercetarea științifică din agricultură e în cea mai accentuată criză. ,,România este o țară prea bogată, cu un pământ prea fertil, ca să nu fie păstrată fără luptă". L-am citat pe Călin Georgescu din cartea sa - ,,Cumpăna României"; cartea va fi lansată, așa după cum am aflat tot de la dl redactor-șef Gheorghe Păun, mâine (luni, 10 octombrie 2016), ora 17.00, în sala mare a Centrului de Cultură și Arte „George Topîrceanu" din Curtea de Argeș. ,,Ne înstrăinăm, noi și Europa?" întreabă și se întreabă soții Constanța și Dragoș Vaida. Vedeți ce și cum. De la datinile strămoșești, Sorin Lory Buliga ajunge la Masa Tăcerii. ,,India este a treia mea patrie", afirmă Vasile Andru. De ce? Lecturând revista veți afla (la pag. 9-10). La Știința, parte a culturii,  Alexandru A. Popovici ni-l prezintă pe ,,Octav Onicescu - omul de știință total". Petre Popa dialoghează cu acad. Vasile Tonoiu. La rubrica Podul de reviste, Nicu Ciobanu vorbește despre amprenta autenticității referindu-se la monografia revistei Lumina. La Cărți și autori, Marian Mihăescu revine la ,,izvorul cel dintâi al creației noastre" - la Zamolxe, al lui Lucian Blaga, Gabriela Căluțiu Sonnenberg, la  volumul Povara luminii, a Mariei Vaida, iar Ion C. Ștefan face vorbire despre poetul Ioan Rațiu și cel de-al XI-lea volum al său, intitulat ,,Pentru tine". Dar câte nu vom putea afla lecturând pe-ndelete acest număr la adresa cunoscută pe care o mai amintim o dată: www.curteadelaarges.ro
Ovidiu Dan    

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:49 Ora de vară a Europei de Est