Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Educației la Ecoșcoala ,,Avram Iancu”

Activități și jocuri specifice copilăriei

Ziua Educației la Ecoșcoala ,,Avram Iancu”

Educația e cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea - Nelson Mandela.

La Școala Gimnazială ,,Avram Iancu" din Oradea, Ziua Educației a fost sărbătorită atât de preșcolari și școlari, cât și de dascăli prin diverse momente, activități și lecții speciale.
Ziua Educației la grupa mică A (educ. Negruț Diana și Anca Todoca) de la Grădinița Nr. 44 - ,,Rază de soare" Oradea (structură a școlii noastre) a fost marcată prin jocuri de mișcare și jocuri cu text și cânt (,,Iepurașu-n iarbă", ,,Bat din palme" etc.) și prin activități artistice de desen și muzică pe tema ,,Grădinița mea". La grupa mare B (prof. Bodea Floare și Puiu Ana Maria), au fost subliniate importanța și rolul cărților în viața omului, aportul lor la dezvoltarea personalității, dar și grija pe care trebuie s-o avem față de ele. Activitățile au îmbrăcat forma jocului. Observând că ploaia s-a oprit, iar razele soarelui au dat năvală punând stăpânire pe bolta albastră, copiii le-au imortalizat sub forma unor ciupercuțe colorate pe melodia ,,Noi suntem ciupercuțe", ,,construind" apoi ,,Podul de piatră", precum un curcubeu. Trecând acum în barca clasei I, în clasa Iepurașilor (I A, profesor Negruț Mariana), Ziua Educației a fost marcată prin colaje de desene: ,,Şcoala mea", ,,Învăţătoarea mea", ,,La mulţi ani, dragă doamnă învăţătoare!" și cântecele specifice: ,,Sunt şcolar", ,,Şcolărei şi şcolăriţe", iar la final ,,La mulţi ani" tuturor dascălilor, alături de promisiunea că vor fi mai ascultători şi vor învăţa mai bine; toți elevii au fost răsplătiți cu diplome. La clasa a II-a C (a doamnei prof. Cîrciumaru Stelieana), elevii au aflat cum se face școală în alte țări, după care au realizat un „copac al educației", cu exprimarea preferințelor  pentru activitățile extracurriculare agreate. Ziua specială s-a încheiat cu o călătorie în Sistemul Solar, finalizată cu premierea lucrărilor grafice, care au fost dăruite claselor pregătitoare și claselor I pentru lecțiile tematice.
Cum e să fii învățător!
Ștrumfii din a III-a C (prof. Toader Monica) au agreat evenimentul grație activităţilor speciale: un colaj cu tema „Şcoala prin ochi de copil"; evidențierea unor calități pozitive ale dascălilor și aşteptările pe care ei le au de la educatori. Un rol care i-a sensibilizat și stimulat a fost acela de a fi pentru cinci minute învăţătorul colegilor. Paisprezece copii curajoşi şi creativi au jucat rolul dascălului: Daria a completat un aritmogrif despre toamnă, Alexandru le-a ţinut lecţia despre Tyranosaurus Rex, Patric a memorizat o ghicitoare, Maria i-a învăţat scrierea corectă (cei/ce-i), Antoniu a făcut experimentul erupţiei unui vulcan, Ariana a consolidat cifrele romane, Mihai le-a povestit despre apariţia automobilelor, Oana le-a propus să deseneze ceea ce le place, Samira le-a dat un test la matematică, Andreea le-a pregătit ştrumfi de colorat, Ioana le-a testat cultura generală, Deian le-a inventat un exerciţiu cu ordinea operaţiilor, Ianis a rezolvat oral câteva exerciţii, iar Anne le-a făcut cunoştinţă cu Ştefan cel Mare.
Concluzia zilei: o zi obișnuită de școală a devenit una specială, în care partenerii și-au inversat rolurile, au devenit mai toleranți și mai creativi, mai veseli și mai apropiați, în fond ambii erau sărbătoriții zilei.
Dorina Toader
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua Educației la Ecoșcoala ,,Avram Iancu”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:59 Ora de vară a Europei de Est