Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ziua Educației la Ecoșcoala ,,Avram Iancu”

Activități și jocuri specifice copilăriei

Ziua Educației la Ecoșcoala ,,Avram Iancu”

Educația e cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea - Nelson Mandela.

La Școala Gimnazială ,,Avram Iancu" din Oradea, Ziua Educației a fost sărbătorită atât de preșcolari și școlari, cât și de dascăli prin diverse momente, activități și lecții speciale.
Ziua Educației la grupa mică A (educ. Negruț Diana și Anca Todoca) de la Grădinița Nr. 44 - ,,Rază de soare" Oradea (structură a școlii noastre) a fost marcată prin jocuri de mișcare și jocuri cu text și cânt (,,Iepurașu-n iarbă", ,,Bat din palme" etc.) și prin activități artistice de desen și muzică pe tema ,,Grădinița mea". La grupa mare B (prof. Bodea Floare și Puiu Ana Maria), au fost subliniate importanța și rolul cărților în viața omului, aportul lor la dezvoltarea personalității, dar și grija pe care trebuie s-o avem față de ele. Activitățile au îmbrăcat forma jocului. Observând că ploaia s-a oprit, iar razele soarelui au dat năvală punând stăpânire pe bolta albastră, copiii le-au imortalizat sub forma unor ciupercuțe colorate pe melodia ,,Noi suntem ciupercuțe", ,,construind" apoi ,,Podul de piatră", precum un curcubeu. Trecând acum în barca clasei I, în clasa Iepurașilor (I A, profesor Negruț Mariana), Ziua Educației a fost marcată prin colaje de desene: ,,Şcoala mea", ,,Învăţătoarea mea", ,,La mulţi ani, dragă doamnă învăţătoare!" și cântecele specifice: ,,Sunt şcolar", ,,Şcolărei şi şcolăriţe", iar la final ,,La mulţi ani" tuturor dascălilor, alături de promisiunea că vor fi mai ascultători şi vor învăţa mai bine; toți elevii au fost răsplătiți cu diplome. La clasa a II-a C (a doamnei prof. Cîrciumaru Stelieana), elevii au aflat cum se face școală în alte țări, după care au realizat un „copac al educației", cu exprimarea preferințelor  pentru activitățile extracurriculare agreate. Ziua specială s-a încheiat cu o călătorie în Sistemul Solar, finalizată cu premierea lucrărilor grafice, care au fost dăruite claselor pregătitoare și claselor I pentru lecțiile tematice.
Cum e să fii învățător!
Ștrumfii din a III-a C (prof. Toader Monica) au agreat evenimentul grație activităţilor speciale: un colaj cu tema „Şcoala prin ochi de copil"; evidențierea unor calități pozitive ale dascălilor și aşteptările pe care ei le au de la educatori. Un rol care i-a sensibilizat și stimulat a fost acela de a fi pentru cinci minute învăţătorul colegilor. Paisprezece copii curajoşi şi creativi au jucat rolul dascălului: Daria a completat un aritmogrif despre toamnă, Alexandru le-a ţinut lecţia despre Tyranosaurus Rex, Patric a memorizat o ghicitoare, Maria i-a învăţat scrierea corectă (cei/ce-i), Antoniu a făcut experimentul erupţiei unui vulcan, Ariana a consolidat cifrele romane, Mihai le-a povestit despre apariţia automobilelor, Oana le-a propus să deseneze ceea ce le place, Samira le-a dat un test la matematică, Andreea le-a pregătit ştrumfi de colorat, Ioana le-a testat cultura generală, Deian le-a inventat un exerciţiu cu ordinea operaţiilor, Ianis a rezolvat oral câteva exerciţii, iar Anne le-a făcut cunoştinţă cu Ştefan cel Mare.
Concluzia zilei: o zi obișnuită de școală a devenit una specială, în care partenerii și-au inversat rolurile, au devenit mai toleranți și mai creativi, mai veseli și mai apropiați, în fond ambii erau sărbătoriții zilei.
Dorina Toader
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua Educației la Ecoșcoala ,,Avram Iancu”.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:25:41 Ora standard a Europei de Est