Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O nouă fereastră deschisă... direct spre India, episodul al II-lea

După episodul din 26 septembrie - Specific și tradițional în arta culinară

O nouă fereastră deschisă... direct spre India, episodul al II-lea

Vineri, 7 octombrie 2016, în stupul harnicelor albiniţe ale clasei I A, de la Şcoala Gimnazială ,,Oltea Doamna" din Oradea, îndrumate de doamna profesor Cristiana Vidican, am asistat la un nou dialog (legătură directă) cu India.

După derularea primei activităţi (din cadrul proiectului internaţional: De la fereastra noastră... în direct cu Şcoala „Kulachi Hans Raj Model School" din India) despre specific și tradiţional în arta culinară indiană și în cea românească, activitatea de vineri a vizat felul în care ne îmbrăcăm, în funcție de anotimp: ce ţinute (sport sau pentru ocazii deosebite) abordăm, precum şi prezentarea câtorva costume tradiţionale româneşti din zona noastră.
,,Ţin să precizez că elevii mei (și părinții lor) au fost cei care şi-au ales tipul de ţinută pe care l-au prezentat în direct prietenilor noștri din India. Ținuta de vară, spre exemplu, ei o asociază cu  cea de vacanţă, de relaxare la piscină, la mare -  prilej de etalare a costumelor de baie, a ochelarilor de soare şi a căştilor de înot; dar şi alte ţinute lejere purtate în sezonul estival. Iarna, ca să ne referim la cealaltă extremă, odată cu vacanţa de iarnă, sosește și Moşul cu darurile, iar copiilor le fuge mintea la săniuș, la schiat și la bulgărit...
De la partenerii noștri aveam să aflăm că în India putem vorbi doar de trei anotimpuri: de vară, de iarnă şi de cel ploios. Elevii coordonaţi de doamna profesor Rashmi Kathuria de la „Kulachi Hans Raj Model School" ne-au prezentat haine din bumbac și din in, sănătoase pentru piele pentru anotimpul cald, căciuli din lână, pulovere din caşmir pentru vremea foarte rece şi încălţăminte din plastic/ cauciuc, pelerine, umbrele pentru zilele ploioase ale anotimpului care predomină în ţara paradoxurilor. Ei s-au arătat plăcut surprinşi de costumele noastre tradiţionale, lucrate manual, cu migală, împodobite cu flori, paiete şi mărgele, de ilicul viu colorat din catifea sau piele, de chimirul tricolor și de nelipsitul şorţ care completează portul popular feminin din zona noastră. Noi am admirat tradiţionalele rochii indiene - sari-  aurii și argintii pentru ocazii festive. Și la activitatea de vineri am fost sprijiniți tehnic de doamna profesor Mirela Tanc, inițiatorul proiectului, căreia îi mulțumim.
Ineditul întâlnirii virtuale de vineri cu prietenii noştri de peste mări şi ţări l-a constituit intrarea în direct şi cu Şcoala „Şt. O. Iosif" din Braşov, cu clasa doamnei învăţătoare Livia Dobrescu, și ei prezentând pentru partenerii indieni tot ţinute vestimentare specifice fiecărui anotimp din România.
Mai dorim să mulţumim pentru înțelegere și sprijin conducerii școlii noastre, dlui director Mircea Mitran, doamnei director adjunct, prof. dr. Liliana Bocoi, precum și directorului școlii „Kulachi Hans Raj Modern School" din New Delhi - India, doamna prof. Sneh Verma".
Felicitări, Cristiana și Mirela, pentru această nouă izbândă, vouă, copiilor și părinților, vrednici mesageri în promovarea Oradiei, Bihorului și a României peste mări și țări. Așteptăm următoarea activitate, despre salut şi specificul său în cele două țări.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (66 de poze), accesați Galeria foto: O nouă fereastră deschisă... direct spre India, episodul al II-lea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:19 Ora de vară a Europei de Est