Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O nouă fereastră deschisă... direct spre India, episodul al II-lea

După episodul din 26 septembrie - Specific și tradițional în arta culinară

O nouă fereastră deschisă... direct spre India, episodul al II-lea

Vineri, 7 octombrie 2016, în stupul harnicelor albiniţe ale clasei I A, de la Şcoala Gimnazială ,,Oltea Doamna" din Oradea, îndrumate de doamna profesor Cristiana Vidican, am asistat la un nou dialog (legătură directă) cu India.

După derularea primei activităţi (din cadrul proiectului internaţional: De la fereastra noastră... în direct cu Şcoala „Kulachi Hans Raj Model School" din India) despre specific și tradiţional în arta culinară indiană și în cea românească, activitatea de vineri a vizat felul în care ne îmbrăcăm, în funcție de anotimp: ce ţinute (sport sau pentru ocazii deosebite) abordăm, precum şi prezentarea câtorva costume tradiţionale româneşti din zona noastră.
,,Ţin să precizez că elevii mei (și părinții lor) au fost cei care şi-au ales tipul de ţinută pe care l-au prezentat în direct prietenilor noștri din India. Ținuta de vară, spre exemplu, ei o asociază cu  cea de vacanţă, de relaxare la piscină, la mare -  prilej de etalare a costumelor de baie, a ochelarilor de soare şi a căştilor de înot; dar şi alte ţinute lejere purtate în sezonul estival. Iarna, ca să ne referim la cealaltă extremă, odată cu vacanţa de iarnă, sosește și Moşul cu darurile, iar copiilor le fuge mintea la săniuș, la schiat și la bulgărit...
De la partenerii noștri aveam să aflăm că în India putem vorbi doar de trei anotimpuri: de vară, de iarnă şi de cel ploios. Elevii coordonaţi de doamna profesor Rashmi Kathuria de la „Kulachi Hans Raj Model School" ne-au prezentat haine din bumbac și din in, sănătoase pentru piele pentru anotimpul cald, căciuli din lână, pulovere din caşmir pentru vremea foarte rece şi încălţăminte din plastic/ cauciuc, pelerine, umbrele pentru zilele ploioase ale anotimpului care predomină în ţara paradoxurilor. Ei s-au arătat plăcut surprinşi de costumele noastre tradiţionale, lucrate manual, cu migală, împodobite cu flori, paiete şi mărgele, de ilicul viu colorat din catifea sau piele, de chimirul tricolor și de nelipsitul şorţ care completează portul popular feminin din zona noastră. Noi am admirat tradiţionalele rochii indiene - sari-  aurii și argintii pentru ocazii festive. Și la activitatea de vineri am fost sprijiniți tehnic de doamna profesor Mirela Tanc, inițiatorul proiectului, căreia îi mulțumim.
Ineditul întâlnirii virtuale de vineri cu prietenii noştri de peste mări şi ţări l-a constituit intrarea în direct şi cu Şcoala „Şt. O. Iosif" din Braşov, cu clasa doamnei învăţătoare Livia Dobrescu, și ei prezentând pentru partenerii indieni tot ţinute vestimentare specifice fiecărui anotimp din România.
Mai dorim să mulţumim pentru înțelegere și sprijin conducerii școlii noastre, dlui director Mircea Mitran, doamnei director adjunct, prof. dr. Liliana Bocoi, precum și directorului școlii „Kulachi Hans Raj Modern School" din New Delhi - India, doamna prof. Sneh Verma".
Felicitări, Cristiana și Mirela, pentru această nouă izbândă, vouă, copiilor și părinților, vrednici mesageri în promovarea Oradiei, Bihorului și a României peste mări și țări. Așteptăm următoarea activitate, despre salut şi specificul său în cele două țări.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (66 de poze), accesați Galeria foto: O nouă fereastră deschisă... direct spre India, episodul al II-lea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:18:51 Ora standard a Europei de Est