Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Un tronson de inel metropolitan va lega centura Oradiei de autostradă

Ministrului Transporturilor Sorin Buşe și primarul Ilie Bolojan

Un tronson de inel metropolitan va lega centura Oradiei de autostradă

Ieri, 6 octombrie 2016, la Primăria Oradea, în prezenţa ministrului Transporturilor Sorin Buşe, primarul Ilie Bolojan şi directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Cătălin Homor au semnat protocolul de predare a documentaţiei tehnice a studiului de fezabilitate pentru tronsonul de legătură dintre centura oraşului Oradea şi viitoarea autostradă Transilvania.

Studiul de fezabilitate a fost realizat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea, traseul proiectului ,,Legătura Centura Oradea (giraţie Calea Sântandrei) - Autostrada A3 (Biharia)" desfăşurându-se pe teritoriul administrativ al comunelor Borş, Biharia, Tămăşeu, dar şi al reşedinţei de judeţ, Municipiul Oradea. Se va realiza astfel o prelungire a inelului ocolitor al oraşului de aproape 20 km, pe un traseu exterior zonelor urbane, şi un racord la viitorul traseu al autostrăzii A3.
Proiectul a fost inclus recent în Master Planul de transport aprobat de Guvernul României, urmând să beneficieze de finanţare din bani europeni prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020.
În deschiderea întâlnirii, primarul Ilie Bolojan a spus: ,,Aşa cum ştiţi, jumătate din traficul rutier al României pe relaţia România - Europa se desfăşoară pe axa de circulaţie DN 1, axă care traversează intravilanul municipiului Oradea şi care generează un trafic important în partea de vest a ţării. Având în vedere că în etapa următoare este prevăzută construcţia autostrăzii Transilvania, unul din obiectivele importante pentru oraşul Oradea a fost conectarea la această autostradă şi, în subsidiar, evitarea tranzitului prin Municipiul Oradea. Folosesc acest prilej să mulţumesc Ministerului Transporturilor, prin reprezentanţii aici de faţă, pentru că în aceşti ani, în urma colaborării noastre, am reuşit să realizăm acest proiect integrat, care înseamnă centura Municipiului Oradea cu pasajele aferente, care au dus la decongestionarea nodurile rutiere. Tot în urma colaborării cu Ministerul Transporturilor, suntem în faza în care o primă etapă din acest al doilea proiect mare de legare a oraşului Oradea la viitoarea autostradă îl încheiem astăzi".
Primăria Oradea prin Zona Metropolitană Oradea s-a angajat să realizeze studiul de fezabilitate care să conecteze zona de sud a judeţului Bihor la viitoarea autostradă, precum şi aplicaţia de finanţare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Acest proiect a fost făcut în două etape: s-a realizat prima parte a proiectului, respectiv un drum de aproximativ 9 km între giraţia de pe Calea Sîntandreiului până la DN 1, iar a doua etapă a constat în integrarea porţiunii de şosea, care mai rămânea de la acest punct până la autostradă, şi care făcea parte dintr-un proiect mai mare: drum expres Oradea - Arad, cu proiectul nostru. Studiul de fezabilitate are în vedere o şosea de legătură a oraşului Oradea cu 4 benzi, cu profil de autostradă, de aproape 20 km şi a cărei valoare estimată este de peste 158 milioane de euro.
,,Mulţumesc Ministerului Transporturilor pentru acest parteneriat şi pentru includerea acestui tronson de drum strategic pentru Municipiul Oradea în Master Planul de transport, deci în proiectele care vor fi finanţate din bani europeni prin Programul Operaţional Infrastructura Mare în perioada următoare", a completat primarul Ilie Bolojan.
Unul din angajamentele administraţiei locale este de a asigura prin contractorul nostru asistenţa tehnică până la demararea procedurilor de licitaţie.
Ministrul Transporturilor Sorin Buşe a spus: ,,Acest proiect se înscrie în strategia privind conectarea marilor oraşe ale ţării la arterele prezente sau viitoare de mare trafic, în acest caz autostrada Transilvania. De asemenea, acest proiect este posibil într-un timp accelerat, datorită parteneriatului cu administraţia locală, care este foarte activă şi pragmatică în a facilita astfel de proiecte. Totodată, acest proiect este posibil datorită Master Planului, care a fost aprobat de Guvern recent. Astfel, proiecte care înainte nu aveau o finanţare asigurată, prin Master Plan pot acum să beneficieze de fonduri europene. În următoarele şase săptămâni, până la finalul lui noiembrie, o să fie un val de proiecte mari, care urmează să fie anunţate. Mulţumesc primarului Ilie Bolojan pentru iniţiativa de care a dat dovadă şi pentru faptul că ne oferă oportunitatea de a veni în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor".
În final, directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, dl Cătălin Homor a spus: ,,Preluăm acest proiect cu toată responsabilitatea, iar el va deveni o certitudine nu în foarte mult timp. Primul pas pe care o să-l facem este să aprobăm indicatorii prin Hotărâre de Guvern, urmând apoi pregătirea proiectului tehnic şi lucrările propriu-zise care sunt programate a fi începute în cursul anului viitor. Termenul de execuţie este 2 ani. Deci, astăzi putem discuta că în 2019, autostrada va fi legată la Municipiul Oradea. Cu toţii aşteptăm ca modelul Oradea să fie multiplicat la principalele metropole ale României". (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:36:23 Ora standard a Europei de Est