Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un tronson de inel metropolitan va lega centura Oradiei de autostradă

Ministrului Transporturilor Sorin Buşe și primarul Ilie Bolojan

Un tronson de inel metropolitan va lega centura Oradiei de autostradă

Ieri, 6 octombrie 2016, la Primăria Oradea, în prezenţa ministrului Transporturilor Sorin Buşe, primarul Ilie Bolojan şi directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Cătălin Homor au semnat protocolul de predare a documentaţiei tehnice a studiului de fezabilitate pentru tronsonul de legătură dintre centura oraşului Oradea şi viitoarea autostradă Transilvania.

Studiul de fezabilitate a fost realizat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea, traseul proiectului ,,Legătura Centura Oradea (giraţie Calea Sântandrei) - Autostrada A3 (Biharia)" desfăşurându-se pe teritoriul administrativ al comunelor Borş, Biharia, Tămăşeu, dar şi al reşedinţei de judeţ, Municipiul Oradea. Se va realiza astfel o prelungire a inelului ocolitor al oraşului de aproape 20 km, pe un traseu exterior zonelor urbane, şi un racord la viitorul traseu al autostrăzii A3.
Proiectul a fost inclus recent în Master Planul de transport aprobat de Guvernul României, urmând să beneficieze de finanţare din bani europeni prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020.
În deschiderea întâlnirii, primarul Ilie Bolojan a spus: ,,Aşa cum ştiţi, jumătate din traficul rutier al României pe relaţia România - Europa se desfăşoară pe axa de circulaţie DN 1, axă care traversează intravilanul municipiului Oradea şi care generează un trafic important în partea de vest a ţării. Având în vedere că în etapa următoare este prevăzută construcţia autostrăzii Transilvania, unul din obiectivele importante pentru oraşul Oradea a fost conectarea la această autostradă şi, în subsidiar, evitarea tranzitului prin Municipiul Oradea. Folosesc acest prilej să mulţumesc Ministerului Transporturilor, prin reprezentanţii aici de faţă, pentru că în aceşti ani, în urma colaborării noastre, am reuşit să realizăm acest proiect integrat, care înseamnă centura Municipiului Oradea cu pasajele aferente, care au dus la decongestionarea nodurile rutiere. Tot în urma colaborării cu Ministerul Transporturilor, suntem în faza în care o primă etapă din acest al doilea proiect mare de legare a oraşului Oradea la viitoarea autostradă îl încheiem astăzi".
Primăria Oradea prin Zona Metropolitană Oradea s-a angajat să realizeze studiul de fezabilitate care să conecteze zona de sud a judeţului Bihor la viitoarea autostradă, precum şi aplicaţia de finanţare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Acest proiect a fost făcut în două etape: s-a realizat prima parte a proiectului, respectiv un drum de aproximativ 9 km între giraţia de pe Calea Sîntandreiului până la DN 1, iar a doua etapă a constat în integrarea porţiunii de şosea, care mai rămânea de la acest punct până la autostradă, şi care făcea parte dintr-un proiect mai mare: drum expres Oradea - Arad, cu proiectul nostru. Studiul de fezabilitate are în vedere o şosea de legătură a oraşului Oradea cu 4 benzi, cu profil de autostradă, de aproape 20 km şi a cărei valoare estimată este de peste 158 milioane de euro.
,,Mulţumesc Ministerului Transporturilor pentru acest parteneriat şi pentru includerea acestui tronson de drum strategic pentru Municipiul Oradea în Master Planul de transport, deci în proiectele care vor fi finanţate din bani europeni prin Programul Operaţional Infrastructura Mare în perioada următoare", a completat primarul Ilie Bolojan.
Unul din angajamentele administraţiei locale este de a asigura prin contractorul nostru asistenţa tehnică până la demararea procedurilor de licitaţie.
Ministrul Transporturilor Sorin Buşe a spus: ,,Acest proiect se înscrie în strategia privind conectarea marilor oraşe ale ţării la arterele prezente sau viitoare de mare trafic, în acest caz autostrada Transilvania. De asemenea, acest proiect este posibil într-un timp accelerat, datorită parteneriatului cu administraţia locală, care este foarte activă şi pragmatică în a facilita astfel de proiecte. Totodată, acest proiect este posibil datorită Master Planului, care a fost aprobat de Guvern recent. Astfel, proiecte care înainte nu aveau o finanţare asigurată, prin Master Plan pot acum să beneficieze de fonduri europene. În următoarele şase săptămâni, până la finalul lui noiembrie, o să fie un val de proiecte mari, care urmează să fie anunţate. Mulţumesc primarului Ilie Bolojan pentru iniţiativa de care a dat dovadă şi pentru faptul că ne oferă oportunitatea de a veni în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor".
În final, directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, dl Cătălin Homor a spus: ,,Preluăm acest proiect cu toată responsabilitatea, iar el va deveni o certitudine nu în foarte mult timp. Primul pas pe care o să-l facem este să aprobăm indicatorii prin Hotărâre de Guvern, urmând apoi pregătirea proiectului tehnic şi lucrările propriu-zise care sunt programate a fi începute în cursul anului viitor. Termenul de execuţie este 2 ani. Deci, astăzi putem discuta că în 2019, autostrada va fi legată la Municipiul Oradea. Cu toţii aşteptăm ca modelul Oradea să fie multiplicat la principalele metropole ale României". (B.P.)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:42:12 Ora de vară a Europei de Est