Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Chiar ar trebui să ni se reconsidere statutul!”

,,Suntem atât de frumoși în gândire, simțire și acțiune, încât

Chiar ar trebui să ni se reconsidere statutul!”

Miercuri, 5 octombrie 2016, de Ziua Mondială a Educației, membrii Asociației Dascălilor Bihoreni s-au întâlnit la ,,Butoiul de Aur" din Oradea (fostul Restaurant Oradea), unde a răsunat, iar și iară, imnul dascălilor - Învățătorul (cel tânăr).

Cei 67 de membri, dar nu numai, s-au reunit pentru o seară de socializare, la împlinirea unui an de existență a Asociației Dascălilor Bihoreni (ADB) și 110 ani de la aprobarea primului statut al Asociației Învățătorilor din Bihor, după cum avea să precizeze președintele asociației, doamna profesor Stela Tăut. Vorbind despre istoria înființării ADB, președintele a precizat că  ,,Asociația a primit Certificatul de înscriere a persoanei juridice de la Judecătoria Oradea în data de 2.10. 2015. Pentru înființarea asociației, cei 10 membri fondatori (profesorii: Tăut Stela Elisabeta, Iacob Adelina Dorina, Pavel Elena, Ianța Felicia, Troie Gheorghe, Pirtea Ioan, Vancea Marcela Simona, Bunica Valeria, Pop Daniela și Chereși Daniela) s-au reunit în prima ședință în 16.06.2015, în Biroul Notarial al domnului notar public Gârba Cornel (fost dascăl), cel care a sprijinit din punct de vedere juridic înființarea Asociației Dascălilor Bihoreni. În 1892 a existat Asociația Învățătorilor - secția Bihor - care a funcționat pe baza unui regulament elaborat de Consistoriul Diecezei din Arad până în 1906. Asociația noastră, care a împlinit, în 2 octombrie, un an de la înființare, își propune ridicarea prestigiului școlii bihorene și al dascălilor săi, eficientizarea actului educativ, asigurarea demnității cadrului didactic și inițierea de acțiuni în vederea dezvoltării capacității lor inovatoare, având ca obiective: să inițieze, să sprijine, să coordoneze și să desfășoare o serie de acțiuni cu și pentru membrii săi, individual sau în parteneriat cu alte instituții; să promoveze libera exprimare de opinii; să faciliteze exercitarea diferitelor interese profesionale, sociale, culturale etc". Referindu-se la activitățile desfășurate, președintele asociației a amintit: ,,Punte între generații", o acțiune tradițională care se desfășoară, an de an, în preajma zilei de 8 Martie, la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu", la care sunt invitați foștii dascăli ai școlii; care astfel se bucură de o floare și o felicitare, de un mărțișor dăruit cu dragoste, dar mai cu seamă de faptul că nu au fost uitați. Membri ai asociației au participat la simpozioanele internaționale din Serbia și de la Arad, la Școala internațională de vară de la Eforie Sud și la Cel de-al 38-lea Congres al Învățătorilor de la Constanța. ,,Doresc să subliniez faptul că Asociația Generală a Învățătorilor din România nu este formată numai din învățători ca în trecut, acum avem și profesori universitari și personalități din toate domeniile, toți cei care ajută școala și acțiunile sale. Asociația Dascălilor Bihoreni îi așteaptă în rândurile sale pe toți cei care iubesc copiii și meseria de dascăl și pot să sprijine această asociație. Sper ca până la anul să fim mult mai mulți și cu un număr mai mare de acțiuni", a conchis președintele ADB, dna prof. Stela Tăut.
,,Educația este cel mai frumos dar pe care-l poate dobândi omul" - Platon
Pentru a marca evenimentul și a rămâne cu o amintire plăcută de la această întâlnire de suflet a dascălilor bihoreni, organizatorii au oferit tuturor participanților câte o diplomă aniversară, care a fost înmânată de dl prof. Gheorghe Troie (directorul Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu"). Inspectorii școlari Felicia Ianța și Adelina Iacob au înmânat din partea asociației diplome și câte o plachetă unor ,,oameni speciali, care prin devotamentul lor, prin profesionalismul și sacrificiul lor și-au pus amprenta asupra destinelor multor generații de copii, și care, deși pensionari de câțiva ani, continuă să slujească învățământul, lucrând cu aceeași pasiune, cu aceeași putere de muncă și cu aceeași apropriere față de copii". Am citat-o pe doamna inspector școlar Felicia Ianța. Au primit diplome și plachete în acest sens doamnele prof. Cordoș Domnica și Vesea Cornelia. În replică, mulțumind pentru aprecieri, doamna profesor Cordoș Domnica a asemănat dascălul cu un alpinist, aflat mereu în ascensiune, iar toate reușitele elevilor sunt și victoriile dascălilor lor.
,,Să acordăm prețuire dascălilor. Să-l considerăm statutul" - UNESCO
,,Cred că este o zi de sărbătoare pe care o simțim fiecare, pe care, până la urmă o putem gusta în fiecare zi de muncă. În fiecare zi ne bucurăm de aprecierea elevilor noștri, a colegilor noștri. Eu cred că este o sărbătoare adevărată pentru că sărbătorile adevărate sunt cele pe care ai cu cine să le împarți. Suntem dascăli. Ne simțim sărbătoriți. Suntem frumoși la suflet. Exact așa cum trebuie. Nu cred că avem nevoie de un discurs formal. Noi suntem exact ceea ce trebuie să fim în această existență: să fim dascăli... Ne amintim că și pe vremea Domnului Trandafir erau elemente de context social care apăsau. Dar cine era primul om în sat? UNESCO spune că în acest an motto va fi: ,,Să acordăm prețuire dascălilor. Să-l considerăm statutul". Eu cred că în sfârșit e un mesaj. Cred că acesta ar trebui să fie mesajul nostru: Suntem atât de frumoși în gândire, simțire și acțiune, încât chiar ar trebui să ni se reconsidere statutul! Personal sunt mândră de fiecare dintre voi și sunt convinsă că veți înregistra succese și ca oameni deosebiți cum sunteți și ca profesioniști pe care vă cunosc", a spus doamna inspector școlar Adelina Iacob, același dascăl de suflet, admirabil prieten al copiilor și al tuturor colegilor de la catedră.
,,Mulțumesc lui Dumnezeu că mi te-a dăruit ca dascăl și m-a ales tocmai pe mine ca să fiu elevul tău"
În plus, pe agenda întâlnirii, am avut doi sărbătoriți speciali, pe Elena Roman (din Marghita) și pe Daniela Pop (de la Șc. Nr.11), Elena fiind născută în 4 octombrie, iar Daniela, chiar în 5 octombrie. Pentru cele două sărbătorite și pentru toți dascălii, sărbătoriții Zilei Mondiale a Educației, a răsunat La mulți ani!
Cu siguranță, cu toții și-ar dori să ajungă măcar o dată în situația Elenei din Marghita, căreia un fost elev i-a adresat următoarea mulțumire: ,,Mulțumesc lui Dumnezeu că mi te-a dăruit ca dascăl și m-a ales tocmai pe mine ca să fiu elevul tău"!
După această reuniune, am hotărât: și eu mă voi înscrie în ADB, cine mai vine?
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Chiar ar trebui să ni se reconsidere statutul!”

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 16:08:18 Ora standard a Europei de Est