Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Muzică şi poezie de Ziua Senectuţii

Vineri, în Sala „Florica Ungur”

Muzică şi poezie de Ziua Senectuţii

Ziua Senectutii a fost sărbătorită la Oradea încă din ajun, printr-o manifestare organizată de Uniunea Femeilor Bihor în colaborare cu poeta Mihaela Dindelegan.

Astfel, cei aproximativ 100 de vârstnici reuniţi vineri, 30 septembrie 2016, în Sala „Florica Ungur" s-au putut bucura împreună asistând la un dublu eveniment: un spectacol muzical şi o lansare de carte, care le-a fost şi oferită în dar de autoare. Urările de viaţă lungă, cu sănătate şi împliniri, s-au făcut auzite din gura tuturor celor care au urcat pe scenă, de la elevi de 10 ani la octogenari, festivitatea având ca scop armonizarea între generaţii.
Pe durata întregii seri dedicate orădenilor ajunşi la vârsta a treia, acordurile muzicale s-au împletit cu ritmul şi rima sonetelor cuprinse în cartea „Manifest contra morţii", a Mihaelei Dindelegan, în interpretarea de excepţie a regizorului şi actorului Sebastian Bărbălaşa. Au cântat şi-au încântat publicul membrii corului bărbătesc „Traian Moşoiu", Alexandrina şi Florian Chelu, Liliana Ioniţă Budău, tinerele eleve la canto muzică uşoară Ioniţă Carla şi Balogh Maria, precum şi talentaţii copii interpreţi de folclor Alex David şi surorile Ghib.     
Trecerea de la muzică la poezie a fost moderată de prof. Ana Pop, preşedinta Uniunii Femeilor Bihor, care a avut şi rolul de a prezenta invitaţii serii. Alături de poetă, la masa prezidiului au luat loc poetul Noru Silvan, preşedinta de onoare a UFB, doamna Mioriţa Săteanu, precum şi reprezentanta Primăriei Oradea, Anca Grama, purtătoare de cuvânt a primarului Ilie Bolojan, care a transmis urări de bine tuturor celor prezenţi.
Celor doi octogenari le-a revenit misiunea de-a vorbi despre cartea dedicată persoanelor de vârsta lor şi de a transmite mesajul ei către cititori. „Lansarea cărţii doamnei poete Mihaela-Maria Dindelegan sub acest titlu dur şi înfricoşător nu are menirea să ne sperie şi nici să facă o aluzie la etapele următoare ale vieţii noastre, ci mai mult şi în mod special ne oferă o gândire pozitivă, pentru a avea grijă de viaţa noastră, de a ne ocroti sănătatea, de a menţine permanent legătura cu prietenii şi cunoştinţele, de a oferi dragoste şi un suflet plin de afecţiune copiilor, nepoţilor şi eventual strănepoţilor noştri", a afirmat doamna Mioriţa Săteanu. Pentru a exemplifica cele spuse, domnia sa a dat citire mai multor sonete din carte, dintre care menţionăm doar o strofă: „Neînţeleşi de cei ce sunt aproape/ Şi necrezuţi de cei ce sunt străini/ Părinţii noştri strâng ades din pleoape/ Şi nu mai vor cu vorba să-i alini", din sonetul „Condamnaţi la tăcere". Cu aplombu-i caracteristic, poetul Noru Silvan a elogiat conţinutul cărţii, dar a şi transmis îndemnul ca fiecare dintre noi să ne bucurăm la timpul prezent de clipele pe care ni le oferă viaţa.
Potrivit Rezoluţiei ONU, Ziua internaţională a persoanelor vârstnice este sărbătorită în fiecare an pe data de 1 octombrie.
La mulţi ani tuturor!
Roxana Popescu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:52 Ora de vară a Europei de Est