Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Muzică şi poezie de Ziua Senectuţii

Vineri, în Sala „Florica Ungur”

Muzică şi poezie de Ziua Senectuţii

Ziua Senectutii a fost sărbătorită la Oradea încă din ajun, printr-o manifestare organizată de Uniunea Femeilor Bihor în colaborare cu poeta Mihaela Dindelegan.

Astfel, cei aproximativ 100 de vârstnici reuniţi vineri, 30 septembrie 2016, în Sala „Florica Ungur" s-au putut bucura împreună asistând la un dublu eveniment: un spectacol muzical şi o lansare de carte, care le-a fost şi oferită în dar de autoare. Urările de viaţă lungă, cu sănătate şi împliniri, s-au făcut auzite din gura tuturor celor care au urcat pe scenă, de la elevi de 10 ani la octogenari, festivitatea având ca scop armonizarea între generaţii.
Pe durata întregii seri dedicate orădenilor ajunşi la vârsta a treia, acordurile muzicale s-au împletit cu ritmul şi rima sonetelor cuprinse în cartea „Manifest contra morţii", a Mihaelei Dindelegan, în interpretarea de excepţie a regizorului şi actorului Sebastian Bărbălaşa. Au cântat şi-au încântat publicul membrii corului bărbătesc „Traian Moşoiu", Alexandrina şi Florian Chelu, Liliana Ioniţă Budău, tinerele eleve la canto muzică uşoară Ioniţă Carla şi Balogh Maria, precum şi talentaţii copii interpreţi de folclor Alex David şi surorile Ghib.     
Trecerea de la muzică la poezie a fost moderată de prof. Ana Pop, preşedinta Uniunii Femeilor Bihor, care a avut şi rolul de a prezenta invitaţii serii. Alături de poetă, la masa prezidiului au luat loc poetul Noru Silvan, preşedinta de onoare a UFB, doamna Mioriţa Săteanu, precum şi reprezentanta Primăriei Oradea, Anca Grama, purtătoare de cuvânt a primarului Ilie Bolojan, care a transmis urări de bine tuturor celor prezenţi.
Celor doi octogenari le-a revenit misiunea de-a vorbi despre cartea dedicată persoanelor de vârsta lor şi de a transmite mesajul ei către cititori. „Lansarea cărţii doamnei poete Mihaela-Maria Dindelegan sub acest titlu dur şi înfricoşător nu are menirea să ne sperie şi nici să facă o aluzie la etapele următoare ale vieţii noastre, ci mai mult şi în mod special ne oferă o gândire pozitivă, pentru a avea grijă de viaţa noastră, de a ne ocroti sănătatea, de a menţine permanent legătura cu prietenii şi cunoştinţele, de a oferi dragoste şi un suflet plin de afecţiune copiilor, nepoţilor şi eventual strănepoţilor noştri", a afirmat doamna Mioriţa Săteanu. Pentru a exemplifica cele spuse, domnia sa a dat citire mai multor sonete din carte, dintre care menţionăm doar o strofă: „Neînţeleşi de cei ce sunt aproape/ Şi necrezuţi de cei ce sunt străini/ Părinţii noştri strâng ades din pleoape/ Şi nu mai vor cu vorba să-i alini", din sonetul „Condamnaţi la tăcere". Cu aplombu-i caracteristic, poetul Noru Silvan a elogiat conţinutul cărţii, dar a şi transmis îndemnul ca fiecare dintre noi să ne bucurăm la timpul prezent de clipele pe care ni le oferă viaţa.
Potrivit Rezoluţiei ONU, Ziua internaţională a persoanelor vârstnice este sărbătorită în fiecare an pe data de 1 octombrie.
La mulţi ani tuturor!
Roxana Popescu

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:11:41 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...