Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Campania de informare a Uniunii Europene în România

Din 24 septembrie până în 4 octombrie

Campania de informare a Uniunii Europene în România

Uniunea Europeană, formată din 27 state membre (de la 1 ianuarie 2007 - împreună cu România și Bulgaria) a devenit un spațiu în care sunt respectate drepturile fundamentale ale omului, enumerate în tratatele europene. Acestea sunt împărțite în șase concepte de bază: demnitate, libertate, egalitate, solidaritate, justiție și drepturile cetățeanului.

"Cetățenia europeană...
Nu doar cuvinte, ci drepturi concrete!"
 După șapte campanii de informare, organizate în diferite țări ale Uniunii Europene în 2004 și 2005, Comisia Europeană se așteaptă ca această nouă campanie, organizată în România, să fie la fel de reușită în informarea marelui public în legătură cu  noțiunea de cetățenie europeană și în convingerea cetățenilor că «Cetățenia europeană  nu înseamnă simple cuvinte, ci drepturi concrete».
Campania de informare a început simultan în patru orașe diferite din țară, în 24 septembrie și continuă până în 4 octombrie. Aceasta este formată din patru caravane, gestionate fiecare de către o echipă a câte cinci tineri. Până în data de 4 octombrie la standurile instalate în cele 40 de orașe din Romania vor avea loc sesiuni interactive de informare…  
Printre drepturile prevăzute în tratatele europene, cetățenii europeni pot beneficia de: dreptul la integritatea persoanei și interzicerea torturii -  care se raportează la conceptul de demnitate; respectul pentru viața privată, libertatea de exprimare și informare - care au corespondent în conceptul de libertate; nondiscriminarea și drepturile copilului - care fac referire la conceptul de egalitate; dreptul la condiții de muncă echitabile și corecte, precum și interzicerea muncii la copii - cu referință în conceptul de solidaritate; dreptul la un proces echitabil și la prezumția de nevinovație – referitor la cel de justiție. 
În ceea ce privește drepturile cetățeanului, în particular, orice cetățean al unui stat membru al  Uniunii Europene este și cetățean al Uniunii Europene și beneficiază de drepturi specifice. Acest lucru implică : dreptul de  a vota și a candida la alegerile locale și europene în statul membru în care cetățeanul rezidă, chiar dacă acesta nu este statul de origine; dreptul de a beneficia de o bună administrație a instituțiilor europene și accesul la documentele lor; dreptul de a adresa petiții Parlamentului European  și de a depune plângeri în legătură cu gestionarea instituțiilor europene; dreptul la protecția consulară în orice stat membru UE, în cazul unor probleme întâlnite într-un stat în care țara nu este reprezentată.  În concluzie, acest lucru implică dreptul de a circula și de a rezida liber, oriunde în cadrul Uniunii Europene.
Această campanie a Comisiei Europene este realizată în parteneriat cu primăriile orașelor unde este desfășurată campania, cu largul sprijin al consiliilor județene și cu contribuția prefecturilor. Sprijinul oferit dezvăluie interesul real al acestor instituții față de drepturile cetățenilor europeni în beneficiul celor pe care îi deservesc, pentru informarea promptă și exactă a acestora despre drepturile pe care le-au dobândit în contextul unei Românii europene. Vor fi prezenți la standuri și reprezentanți ai acestor instituții, ai autorităților publice locale, europarlamentari, alte persoane publice.
Sesiunile de 20 minute, ce vor avea loc pe toată durata zilei, încep cu un joc interactiv, se continuă cu posibilitatea participanților de a cere buletine de răspuns și se termină prin distribuirea de broșuri, postere, cărticele și mici cadouri. 
Ne așteptăm ca 25.000 de persoane să participe la această campanie de informare și că mult mai mulți cetățeni vor auzi și vor lua  cunoștință de acest eveniment prin intermediul media.
Organizatorul caravanei desemnat de Comisia Europeană în România este Fundația "Familia și Ocrotirea Copilului - F.O.C."
Caravana a ajuns în 24 septembrie în: Constanța, Drobeta Turnu Severin, București și Călărași, în 25 septembrie în: Tulcea, Petroșani, Ploiești și Oltenița, în 26 septembrie în: Brăila, Caransebeș, Brașov și Giurgiu, în 27 septembrie în: Galați, Reșița, Miercurea Ciuc și Alexandria, în 28 septembrie în: Focșani, Lugoj, Târgu Mureș și Craiova, în 30 septembrie în: Bacău, Timișoara, Bistrița și Târgu Jiu; astăzi (1 octombrie), cele patru caravane se vor afla în alte patru orașe din estul, vestul, centrul și sudul României, în: Piatra Neamț, Arad, Baia Mare și Hunedoara, joi (2 octombrie) în: Iași, Oradea, Cluj-Napoca și Sibiu, în 3 octombrie în: Botoșani, Zalău, Alba Iulia și Râmnicu Vâlcea, iar în 4 octombrie, vor ajunge în: Suceava, Satu Mare, Deva și Pitești. (Comisia Europeană)
P.S. Joi, la Oradea, caravana va staționa în parcarea de pe strada Independenței, între orele 10.00 și 18.00.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:10 Ora de vară a Europei de Est