Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Campania de informare a Uniunii Europene în România

Din 24 septembrie până în 4 octombrie

Campania de informare a Uniunii Europene în România

Uniunea Europeană, formată din 27 state membre (de la 1 ianuarie 2007 - împreună cu România și Bulgaria) a devenit un spațiu în care sunt respectate drepturile fundamentale ale omului, enumerate în tratatele europene. Acestea sunt împărțite în șase concepte de bază: demnitate, libertate, egalitate, solidaritate, justiție și drepturile cetățeanului.

"Cetățenia europeană...
Nu doar cuvinte, ci drepturi concrete!"
 După șapte campanii de informare, organizate în diferite țări ale Uniunii Europene în 2004 și 2005, Comisia Europeană se așteaptă ca această nouă campanie, organizată în România, să fie la fel de reușită în informarea marelui public în legătură cu  noțiunea de cetățenie europeană și în convingerea cetățenilor că «Cetățenia europeană  nu înseamnă simple cuvinte, ci drepturi concrete».
Campania de informare a început simultan în patru orașe diferite din țară, în 24 septembrie și continuă până în 4 octombrie. Aceasta este formată din patru caravane, gestionate fiecare de către o echipă a câte cinci tineri. Până în data de 4 octombrie la standurile instalate în cele 40 de orașe din Romania vor avea loc sesiuni interactive de informare…  
Printre drepturile prevăzute în tratatele europene, cetățenii europeni pot beneficia de: dreptul la integritatea persoanei și interzicerea torturii -  care se raportează la conceptul de demnitate; respectul pentru viața privată, libertatea de exprimare și informare - care au corespondent în conceptul de libertate; nondiscriminarea și drepturile copilului - care fac referire la conceptul de egalitate; dreptul la condiții de muncă echitabile și corecte, precum și interzicerea muncii la copii - cu referință în conceptul de solidaritate; dreptul la un proces echitabil și la prezumția de nevinovație – referitor la cel de justiție. 
În ceea ce privește drepturile cetățeanului, în particular, orice cetățean al unui stat membru al  Uniunii Europene este și cetățean al Uniunii Europene și beneficiază de drepturi specifice. Acest lucru implică : dreptul de  a vota și a candida la alegerile locale și europene în statul membru în care cetățeanul rezidă, chiar dacă acesta nu este statul de origine; dreptul de a beneficia de o bună administrație a instituțiilor europene și accesul la documentele lor; dreptul de a adresa petiții Parlamentului European  și de a depune plângeri în legătură cu gestionarea instituțiilor europene; dreptul la protecția consulară în orice stat membru UE, în cazul unor probleme întâlnite într-un stat în care țara nu este reprezentată.  În concluzie, acest lucru implică dreptul de a circula și de a rezida liber, oriunde în cadrul Uniunii Europene.
Această campanie a Comisiei Europene este realizată în parteneriat cu primăriile orașelor unde este desfășurată campania, cu largul sprijin al consiliilor județene și cu contribuția prefecturilor. Sprijinul oferit dezvăluie interesul real al acestor instituții față de drepturile cetățenilor europeni în beneficiul celor pe care îi deservesc, pentru informarea promptă și exactă a acestora despre drepturile pe care le-au dobândit în contextul unei Românii europene. Vor fi prezenți la standuri și reprezentanți ai acestor instituții, ai autorităților publice locale, europarlamentari, alte persoane publice.
Sesiunile de 20 minute, ce vor avea loc pe toată durata zilei, încep cu un joc interactiv, se continuă cu posibilitatea participanților de a cere buletine de răspuns și se termină prin distribuirea de broșuri, postere, cărticele și mici cadouri. 
Ne așteptăm ca 25.000 de persoane să participe la această campanie de informare și că mult mai mulți cetățeni vor auzi și vor lua  cunoștință de acest eveniment prin intermediul media.
Organizatorul caravanei desemnat de Comisia Europeană în România este Fundația "Familia și Ocrotirea Copilului - F.O.C."
Caravana a ajuns în 24 septembrie în: Constanța, Drobeta Turnu Severin, București și Călărași, în 25 septembrie în: Tulcea, Petroșani, Ploiești și Oltenița, în 26 septembrie în: Brăila, Caransebeș, Brașov și Giurgiu, în 27 septembrie în: Galați, Reșița, Miercurea Ciuc și Alexandria, în 28 septembrie în: Focșani, Lugoj, Târgu Mureș și Craiova, în 30 septembrie în: Bacău, Timișoara, Bistrița și Târgu Jiu; astăzi (1 octombrie), cele patru caravane se vor afla în alte patru orașe din estul, vestul, centrul și sudul României, în: Piatra Neamț, Arad, Baia Mare și Hunedoara, joi (2 octombrie) în: Iași, Oradea, Cluj-Napoca și Sibiu, în 3 octombrie în: Botoșani, Zalău, Alba Iulia și Râmnicu Vâlcea, iar în 4 octombrie, vor ajunge în: Suceava, Satu Mare, Deva și Pitești. (Comisia Europeană)
P.S. Joi, la Oradea, caravana va staționa în parcarea de pe strada Independenței, între orele 10.00 și 18.00.

Trimite email
vineri, 27 decembrie 2024, 05:41:42 Ora standard a Europei de Est