Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ultimele două zile ale FITO 2016

Astăzi și mâine

Ultimele două zile ale FITO 2016

Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea, ediţia 2016, se apropie tiptil de final. Mai sunt două zile în care orădenii se pot delecta cu cele mai frumoase seri de teatru ale anotimpului.

Astăzi (vineri, 30 septembrie), în ultima zi din septembrie, vă invităm să vă bucuraţi de şase spectacole deosebite. Ziua de teatru începe de la ora 17.00, la Sala Arcadia, cu monodramă captivantă: „Ich bin Ofelia", de Gertrud Fussenegger, regia Sorin Militaru, o producţie a Teatrului Municipal „George Bacovia" Bacău, care se joacă în cadrul secţiunii Concurs a festivalului.
De la ora 19.00, la Sala Mare, sunteţi poftiţi la o comedie inteligentă, la care se poate râde minute în şir fără oprire, semnată de către directorul scenă Victor Ioan Frunză şi de scenografa Adriana Grand: „A douăsprezecea noapte", de la Teatrul Metropolis din Bucureşti. Tot de la ora 19.00, la Sala Studio Szigligeti, Teatrul Maghiar din Oradea vă invită la „Cazul", un spectacol dedicat tinerilor aflați la începutul carierei lor, dar care s-au remarcat deja prin activitățile lor artistice.
De la ora 19.30, se va desfăşura al doilea spectacol din cadrul concursului Festivalului de Teatru Scurt: ,,Albastru.Galben.Roşu", un spectacol de Radu Macrinici, produs la Teatrul Municipal Baia Mare.
De la ora 20.00, la Centrul Naţional pentru Informarea şi Promovarea Turismului Bihor, Teatrul Pygmalion din Viena poposeşte pentru câteva ore pe scena orădeană cu un spectacol excepţional: ,,Legenda sfântului beţiv", de Josepf Roth, în regia lui Geirun Tino.
Ziua de 30 septembrie se va încheia tot cu spectacolul Teatrului ,,Regina Maria" aflat în concurs: ,,În inima nopţii - Episodul Lear", un scenariu de Gavriil Pinte, cu inserţii de George Banu şi Monique Borie, regia Gavriil Pinte. Orădenii sunt aşteptaţi de la ora 21.00, la Scena Mobilă - Piaţa Unirii, pentru a-i susţine pe actorii orădeni în cursa pentru premiile Festivalului de Teatru Scurt.
Sâmbătă, se lasă cortina
Mâine, în prima zi a lunii octombrie, se încheie, din păcate, Festivalul Internaţional de Teatru Oradea, ediţia 2016. Dar, ultima zi de festival este la fel de bogată în evenimente. De la ora 17.00, la Sala Arcadia, Teatrul Naţional Cluj-Napoca vă invită la „Agamemnon" după Rodrigo Garcia, regia Andrei Măjeri, iar de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Teatrul Naţional „Marin Sorescu" din Craiova va prezenta „Iluzii", de Ivan Vîrîpaev, regia Bobi Pricop, spectacole cu care se va încheia concursul Festivalului de Teatru Scurt.
Până când juriul se va retrage pentru a delibera, noi ne vom delecta de la ora 19.00, la Sala Mare cu un alt spectacol semnat de către directorul de scenă Victor Ioan Frunză: „Nastasia - Poveste de cartier", rescriere dramatică după „Domnişoara Nastasia" de George Mihail Zamfirescu, prezentat de Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu" din Petroşani şi „Iubeşti? Plăteşti!, regia Denisa Vlad, de la ora 20.00, la Sala Studio Act.
Imediat după încheierea spectacolului „Nastasia - Poveste de cartier", la Sala Mare va avea loc festivitatea de premiere a Festivalului de Teatru Scurt, ediţia a XXII-a. Până atunci le ţinem pumnii strânşi tuturor participanţilor.
Şi pentru că festivalul însumează un cumul de emoţie şi talent, după o săptămână în care am râs, am trăit la unison dramele şi am urmărit cu sufletul la gură tragediile fiecărui personaj în parte, punem punct (ca anul viitor să o luăm de la capăt) cu o comedie muzicală, care îi pofteşte pe toţi orădenii, de la ora 21.00, în Piaţa Unirii, pe Scena Mobilă, la cântec şi dans: „Leonce şi Lena", scenariul de Mihai Măniuțiu și Ada Milea după Georg Büchner, regia Mihai Măniuțiu.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a teatrului, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 - 19.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00 sau cu o oră înainte de fiecare spectacol. Puteţi achiziţiona bilete şi online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.
Vă aşteptăm la teatru!
Florina Rus

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:22:41 Ora standard a Europei de Est