Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ce surprize aduce în acest an Festivalul ,,Toamna orădeană”

Dezvăluiri

Ce surprize aduce în acest an Festivalul ,,Toamna orădeană”

Săptămâna viitoare va avea loc la Oradea o nouă ediție a ,,Toamnei orădene". Detalii legate de acest eveniment au fost prezentate ieri, 29 septembrie 2016, de Mihai Jurca, din partea Asociației de Promovare a Turismului din Oradea și Regiune, Victoria Balint - director artistic la Teatrul ,,Regina Maria", Constantin Covaliu - manager Street Food Festival și Sebastian Bărbălan - director artistic Centrul pentru Experimentare și Cercetare Artistică.

Evenimentele se vor concentra în Piața Unirii, în perioada 6-9 octombrie, Toamna orădeană revenind, după mai mulţi ani, în centrul orașului, a arătat Mihai Jurca, subliniind însă că în paralel vor avea loc evenimente culturale în Cetatea Oradea, la Casa de Cultură a Sindicatelor și la Teatrul ,,Regina Maria".
Alături de momentele muzicale anunţate anterior (Carla's Dreams, Holograf, Direcţia 5, Byron şi Robin & The Backstabbers), programul festivalului include şi evenimente culturale care se adresează unui public mai exigent: în Cetatea Oradea, Centrul pentru Experimentare și Cercetare Artistică va organiza, în cadrul Galei Traficantului de Cultură, evenimente artistice pe cele cinci scene mobile care vor fi puse la dispoziția cetățenilor.
Implicarea Teatrului ,,Regina Maria" în organizarea ,,Toamnei orădene" a fost prezentată de către Victoria Balint, care a arătat că instituţia susține acest eveniment printr-un spectacol de succes al teatrului, „Omul din La Mancha", care va avea loc în data de 8 octombrie, de la ora 19. Biletele la spectacol pot fi achiziționate la un preț promoțional, de 10 lei pentru sală și lojă, iar pentru balcon la 5 lei. 
În cadrul ,,Toamnei orădene", va fi prezentă pentru prima oară la Oradea cea mai gustoasă experienţă din România: Street Food Festival. Acesta va așeza municipiul Oradea pe harta celor mai importante festivaluri de street-food din lume, sub recomandarea lui Chef Foa, care a decis să susțină inițiativa lansată de agenția clujeană Why Not Us.
,,Street Food Festival va aduce la Oradea cea mai delicioasă mâncare, numai bună de a fi servită pe stradă. Burgeri şi cheeseburgeri savuroşi, costiţe afumate, dulci sau picante, cârnaţi aromați, cu curry sau caşcaval, specialităţi asiatice precum sushi sau îngheţată thailandeză, preparate ale bucătăriei italieneşti precum porchetta sau arrosticini, sunt doar câteva din sortimentele savuroase care vor putea fi servite în festival. De asemenea, pentru o experienţă completă, gurmanzii vor putea savura diferite tipuri de craft beer, cafea proaspăt prăjită, dar şi soiuri încântătoare de vin. Cunoscut în lumea culinară sub numele de Chef Foa, Florin Scripca s-a alăturat inițiativei Street Food Festival și va fi prezent timp de trei zile și la Oradea pentru a se bucura alături de participanţi de experienţa culinară şi multisenzorială pe care o oferă festivalul", a declarat Constantin Covaliu. Festivalul a fost organizat în acest an la Cluj-Napoca şi la Iași, în ambele orașe având un succes mare în rândul gurmanzilor.
Conceptul Festivalului Street Food în sine se bazează pe o experiență inedită ce aduce an de an cei mai buni vendori alături de marii producători de specialități culinare și, evident, pasionații de gastronomie. Ușile bucătăriei stradale se vor deschide pe 6 octombrie 2016 în Oradea și vor oferi tuturor celor care iubesc culisele mâncării o experiență cu adevărat gustoasă și, în același timp, educativă.
În cadrul festivalului Street Food din Oradea vor participa 20 de restaurante, va fi un stand pentru coctailuri, iar două autobuze școlare transformate în restaurante mobile vor înviora de asemenea festivalul zilnic, între orele 12-23.
Pe toată durata festivalului, circulaţia rutieră între Str. Primăriei şi Traian Moşoiu va fi oprită, carosabilul din Piața Unirii fiind în această perioadă ocupat de comercianți și restaurante mobile. (B.P.)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:39:52 Ora de vară a Europei de Est