Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce surprize aduce în acest an Festivalul ,,Toamna orădeană”

Dezvăluiri

Ce surprize aduce în acest an Festivalul ,,Toamna orădeană”

Săptămâna viitoare va avea loc la Oradea o nouă ediție a ,,Toamnei orădene". Detalii legate de acest eveniment au fost prezentate ieri, 29 septembrie 2016, de Mihai Jurca, din partea Asociației de Promovare a Turismului din Oradea și Regiune, Victoria Balint - director artistic la Teatrul ,,Regina Maria", Constantin Covaliu - manager Street Food Festival și Sebastian Bărbălan - director artistic Centrul pentru Experimentare și Cercetare Artistică.

Evenimentele se vor concentra în Piața Unirii, în perioada 6-9 octombrie, Toamna orădeană revenind, după mai mulţi ani, în centrul orașului, a arătat Mihai Jurca, subliniind însă că în paralel vor avea loc evenimente culturale în Cetatea Oradea, la Casa de Cultură a Sindicatelor și la Teatrul ,,Regina Maria".
Alături de momentele muzicale anunţate anterior (Carla's Dreams, Holograf, Direcţia 5, Byron şi Robin & The Backstabbers), programul festivalului include şi evenimente culturale care se adresează unui public mai exigent: în Cetatea Oradea, Centrul pentru Experimentare și Cercetare Artistică va organiza, în cadrul Galei Traficantului de Cultură, evenimente artistice pe cele cinci scene mobile care vor fi puse la dispoziția cetățenilor.
Implicarea Teatrului ,,Regina Maria" în organizarea ,,Toamnei orădene" a fost prezentată de către Victoria Balint, care a arătat că instituţia susține acest eveniment printr-un spectacol de succes al teatrului, „Omul din La Mancha", care va avea loc în data de 8 octombrie, de la ora 19. Biletele la spectacol pot fi achiziționate la un preț promoțional, de 10 lei pentru sală și lojă, iar pentru balcon la 5 lei. 
În cadrul ,,Toamnei orădene", va fi prezentă pentru prima oară la Oradea cea mai gustoasă experienţă din România: Street Food Festival. Acesta va așeza municipiul Oradea pe harta celor mai importante festivaluri de street-food din lume, sub recomandarea lui Chef Foa, care a decis să susțină inițiativa lansată de agenția clujeană Why Not Us.
,,Street Food Festival va aduce la Oradea cea mai delicioasă mâncare, numai bună de a fi servită pe stradă. Burgeri şi cheeseburgeri savuroşi, costiţe afumate, dulci sau picante, cârnaţi aromați, cu curry sau caşcaval, specialităţi asiatice precum sushi sau îngheţată thailandeză, preparate ale bucătăriei italieneşti precum porchetta sau arrosticini, sunt doar câteva din sortimentele savuroase care vor putea fi servite în festival. De asemenea, pentru o experienţă completă, gurmanzii vor putea savura diferite tipuri de craft beer, cafea proaspăt prăjită, dar şi soiuri încântătoare de vin. Cunoscut în lumea culinară sub numele de Chef Foa, Florin Scripca s-a alăturat inițiativei Street Food Festival și va fi prezent timp de trei zile și la Oradea pentru a se bucura alături de participanţi de experienţa culinară şi multisenzorială pe care o oferă festivalul", a declarat Constantin Covaliu. Festivalul a fost organizat în acest an la Cluj-Napoca şi la Iași, în ambele orașe având un succes mare în rândul gurmanzilor.
Conceptul Festivalului Street Food în sine se bazează pe o experiență inedită ce aduce an de an cei mai buni vendori alături de marii producători de specialități culinare și, evident, pasionații de gastronomie. Ușile bucătăriei stradale se vor deschide pe 6 octombrie 2016 în Oradea și vor oferi tuturor celor care iubesc culisele mâncării o experiență cu adevărat gustoasă și, în același timp, educativă.
În cadrul festivalului Street Food din Oradea vor participa 20 de restaurante, va fi un stand pentru coctailuri, iar două autobuze școlare transformate în restaurante mobile vor înviora de asemenea festivalul zilnic, între orele 12-23.
Pe toată durata festivalului, circulaţia rutieră între Str. Primăriei şi Traian Moşoiu va fi oprită, carosabilul din Piața Unirii fiind în această perioadă ocupat de comercianți și restaurante mobile. (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:40:29 Ora standard a Europei de Est