Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

26 septembrie - Ziua Europeană a Limbilor

La Școala Gimnazială Nr. 2 din Livada

26 septembrie - Ziua Europeană a Limbilor

„Fiecare limbă nouă este asemenea unei ferestre deschise'' - Frank Harris.

Prima zi europeană a limbilor străine a fost sărbătorită pe 26 septembrie 2001, fiind unul din evenimentele centrale ale anului european al limbilor străine.
După succesul acestei prime celebrări, organizate de Uniunea Europeană și de Consiliul Europei și implicând milioane de oameni din 45 de țări participante, Comitetul de miniștri al Consiliului Europei a hotărât ca „Ziua europeană a limbilor străine" să fie sărbătorită în fiecare an, la data de 26 septembrie.
Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 2 Livada de Bihor, îndrumați de doamnele profesoare Alina Butișcă și Petruș Oana, s-au alăturat europenilor de pretutindeni și au celebrat luni, 26 septembrie 2016, Ziua limbilor europene.
Activitatea „Learning and having fun in different European languages" a implicat toți elevii de gimnaziu și a combinat învățarea cu distracția.
Prima parte a activității a constat în prezentarea unui material PowerPoint prin intermediul căruia elevii au aflat importanța acestei sărbători și obiectivele pe care le urmărește. Dintre acestea menționăm importanța învățării limbilor străine, a sporirii numărului de limbi străine învățate cu scopul de a întări multilingvismul și înțelegerea interculturală, promovarea bogăției lingvistice și culturale a Europei, bogăție care trebuie păstrată și cultivată, precum și încurajarea învățării pe tot parcursul vieții, atât în școală, cât și în afara ei, cu scopul de a studia, dar și pentru nevoi profesionale, pentru mobilitate, pentru simpla plăcere de a învăța.
O parte dintre elevi ne-au prezentat imnurile naționale ale câtorva țări europene și au oferit explicații referitoare la originea și semnificația versurilor acestora.
Alți elevi au recitat poezii ale marelui poet național, Mihai Eminescu, traduse în engleză și franceză, confirmând încă o dată că frumusețea versurilor eminesciene trece granița limbii.
Distracția a fost la ea acasă în momentul în care elevii au cântat în cor „Old MacDonald had a farm" și o variantă a acestui cântecel în limba italiană „Il pulcino pio". De asemenea, au învățat să spună „Bună ziua!", „Mulțumesc!" și „Te iubesc!" în mai multe limbi europene: engleză, franceză, italiană, spaniolă, maghiară și chiar greacă.
Activitatea noastră s-a încheiat cu momentul solemn al intonării imnului Europei, „Odă bucuriei", și este înscrisă pe site-ul oficial al Centrului European al limbilor moderne al Consiliului European, alături de multe alte școli din România și Europa aflate în competiție.
Așadar vă învităm să ne votați accesând următorul link:
http://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/EventID/13168/language/ro-RO/Default.aspx
Prof. Petruș Oana
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 26 septembrie - Ziua Europeană a Limbilor.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:07:27 Ora de vară a Europei de Est