Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Alimentația sănătoasă și activitatea fizică în rândul preșcolarilor și al elevilor din clasele 0 - IV”

Despre proiectul educativ

„Alimentația sănătoasă și activitatea fizică în rândul preșcolarilor și al elevilor din clasele 0 - IV”

Pe parcursul anului școlar 2015 - 2016, cadrele didactice împreună cu elevii de la C.S.E.I. Nr. 1 Tileagd, au desfășurat o multitudine de activități în cadrul proiectului mai sus menționat.

Voi exemplifica cu două dintre acestea.
În cadrul celei dintâi, copiilor le-a fost evidențiată importanța spălării mâinilor pentru a fi mereu sănătoși. Prin intermediul psihodramei, metodă pe care am utilizat-o pentru stimularea creativității și a spontaneității, elevii au definit starea de sănătate și au descris modalitățile de pierdere respectiv de recâștigare a sănătății. Le-a fost prezentată apoi, prin intermediul unui elev „asistent", trusa de prim ajutor existentă în școală. S-au identificat și îmbogățit noțiunile de prim ajutor. Prin intermediul jocului de rol a fost simulată acordarea ajutorului persoanelor aflate în diferite tipuri de dificultăți (accident de mașină, epistaxis, membre rupte, transportarea răniților).
Cea de-a doua activitate a constat în evidențierea importanței spălării alimentelor pentru a le avea mereu curate și gata de consum. Ca metodă s-a utilizat tot psihodrama, elevii descriind modalitățile de păstrare a acestora. Le-au fost descrise substanțele care compun alimentele. A fost descrisă noțiunea de vitamină pe care unii elevi o cunoșteau, fiindu-le completate cunoștințele. Prin intermediul jocului de rol li s-a (re)prezentat circulația alimentelor prin organism, fiind descrisă și piramida alimentelor. La rândul lor au fost sfătuiți să recomande și altora alimentele sănătoase. Cu acest prilej, elevii și-au însușit etapele necesare pentru prepararea unei salate de fructe, respectiv de legume și servirea acesteia în condiții de igienă. 
Membrii echipei de proiect au fost următorii profesori psihopedagogi: Marinela Buzle, Lucia Romanschi și Kovacs Ana, asistenta medicală Teodora Balint, profesor educator Florina Mal, profesorii pentru învățământ primar: Lucica Sârbu și Eugenia Deac, psiholog Alin Crețu, director Ervin Călinescu și director adjunct Kelemen Iuliu.
Pentru răsplătirea eforturilor, la Colegiul Național „Mihai Eminescu" a avut loc marți, 27 septembrie 2016, înmânarea adeverințelor de participare la proiectul educativ „Alimentația sănătoasă și activitatea fizică în rândul preșcolarilor și al elevilor din clasele 0 - IV", cadrelor didactice care au desfășurat activități de informare - educare - comunicare, în instituțiile de învățământ.
Proiectul reprezintă implementarea în județul Bihor a proiectului național RO 19.04 „Intervenții la mai multe niveluri pentru prevenția bolilor netransmisibile (B.N.T.) asociate stilului de viață în România", desfășurat în cadrul programului RO 19 „Inițiative în sănătatea publică" - componenta Intervenții pentru alimentație sănătoasă și activitate fizică în grădinițe și în școli și este parte a Planului - Cadru Județean „Fii activ pentru sănătate" Bihor 2015 - 2020, elaborat de către Direcția de Sănătate Publică Bihor și Inspectoratul Școlar Județean Bihor.   
Alin Crețu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:20:48 Ora de vară a Europei de Est