Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Noaptea Cercetătorilor Europeni, edițía 2016

Vineri, la Sala Polivalentă a U.O.

Noaptea Cercetătorilor Europeni, edițía 2016

Vineri, 30 septembrie 2016, Universitatea din Oradea îi aşteaptă pe toţi cei curioşi la Sala Polivalentă între orele 17.00-22.00, la un eveniment inedit, Noaptea Cercetătorilor, pentru a ne bucura împreună de lumea fascinantă a ştiinţei.

În peste 250 de orașe europene și 15 orașe din România copii şi oameni mari, entuziaşti şi sceptici, vor sărbători Noaptea Cercetătorilor Europeni prin organizarea unor serii de evenimente care au ca scop apropierea publicului larg de fascinanta lume a cercetării.
Participanţii se vor bucura şi de Zona SciFUN. Aceasta este dedicată științei interactive, zona experimentelor distractive legate de știință, zona unde descoperi explorând ştiinţa prin activităţi captivante, jocuri scifun. Participanții vor experimenta și își vor testa înclinațiile spre știință.
Una dintre surprizele de anul acesta constă în organizarea a două serii de Visiting Tour, de la orele 18.00, respectiv 19.00. Cu această ocazie vizitatorii vor avea şansa de a vedea trei dintre cele mai moderne infrastructuri de cercetare de la Universitatea din Oradea.
Vă aşteptăm cu drag, copii şi părinţi, bunici şi nepoţi, studenţi şi elevi la Noaptea Cercetătorilor. Veniţi împreună cu prietenii sau cu familia! Acest eveniment reprezintă o oportunitate excelentă pentru cercetători de a se deschide şi de a se face cunoscuţi publicului larg.
Partenerii evenimentului sunt: Inspectoratul de Poliţie Județean Bihor, Jandameria Bihor, Muzeul „Țării Crişurilor", Smurd Bihor, Liceul Teoretic „Ady Endre", Cercetaşii României, Astroclub ,,Meridian O", Connectronics România S.R.L., Dekor Mania, INOE-ICIA, Cluj - Napoca, Întreprinderea Individuală Dragoş Gligor, S.C. Celestica S.R.L., Dronshop Oradea, Plexus Oradea
Sprijinul în mediatizarea activităţilor din cadrul evenimentului ne este oferit de partenerii media: Bihoreanul, Crişana, Digi24Oradea, Evenimente Oradea, Jurnalul Bihorean, OradeaPress, OviDan, Radio Transilvania, TTVOradea, Zi de Zi Oradea&Bihor.
Programul şi detalii despre eveniment pot fi găsite pe:
www.noapteacercetatorilor.eu 
https://youtu.be/5gcIEnT00_Y
https://www.facebook.com/UniversitateaDinOradea/?ref=bookmarks
https://www.facebook.com/NoapteaCercetatorilor/
Claudia Ignat
 
Programul evenimentului
 
17.00-17.30 - Deschiderea oficială
17.00-22.00 - Primirea şi înregistrarea participanţilor la Info Point şi Stand UE
17.30-22.00 - Prezentări interactive la standuri
Prezentarea rezultatelor cercetării obținute în cadrul activităților științifice derulate la nivelul facultăţilor Universităţii din Oradea;
Prezentarea activităţilor relevante în domeniul cercetării și a proiectelor de cercetare ale instituţiilor publice;
Prezentarea activităţii de cercetare a companiilor private;
Prezentarea activităţii de cercetare a școlilor din Oradea.
De la 18 și de la 19 Visiting Tour
1.Infrastructura de cercetare pentru materiale avansate - SMARTMAT care cuprinde Laboratorul dotat printre altele cu un Microscop cu Forță Atomică (AFM) precum şi un Nanoindenter, ambele de ultimă generaţie. Laboratorul este situat în campusul central al Universității din Oradea, corpul V2. Clădirea a fost renovată în întregime. Se pot realiza cercetări în ceea ce privește materialele avansate utilizând echipamente de ultimă generație pentru analiza la scară nanometrică a materialelor.
2.Infrastructură de cercetare interdisciplinară în mecatronică și clădiri inteligente - INTELBUILD care cuprinde: standuri de sisteme hidraulice și pneumatice, sistem KNX pentru clădiri inteligente, roboți mobili și sistem de achiziție pentru senzori pe fibră optică. Laboratorul este situat în campusul central al Universității din Oradea, corpul T sala 211. Suprafața acestuia este de 230 m2, fiind compus din două încăperi destinate cercetării în domeniul clădirilor inteligente. Laboratorul este echipat cu un sistem KNX pentru monitorizarea si controlul parametrilor clădirii (climatizare, iluminat, control acces). În laborator sunt realizate cercetări privind sistemele hidro-pneumatice ale clădirilor și determinări acustice și ale vibrațiilor. Totodată, sistemele disponibile în laborator asigură realizarea măsurătorilor folosind senzori cu fibră optică, pot fi elaborate sisteme de control ale actuatorilor, precum și cercetări axate pe platforme de dezvoltare, inclusiv roboți mobili.
3.Capacitatea de cercetare - dezvoltare a laboratoarelor interdisciplinare pentru tehnologii în inginerie electrică - CCDELITE, care cuprinde: Laborator Cercetare Supraconductori și Sisteme Supraconductoare (LCS); Laborator Cercetare Tehnologii cu Microunde și Procese Inovative (LCTM); Laborator Cercetare Aparatură Electrică, Sisteme de Ventilație și Tehnica Frigului (LCAVF); Laborator Cercetare Softuri Specifice Aplicațiilor Inginerești (SSAI).
19.00-21.00 SCI FUN
oJocuri interactive
oGhicitori
oConcursuri pe teme de cercetare
oAstroclub ,,Meridian Zero" (în funcție de condițiile meteorologice se va putea urmări bolta stelară cu telescopul)
21.30 Tombolă - Extragerea câştigătorilor

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:31 Ora de vară a Europei de Est