Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O carte cu sonete dedicate vârstnicilor „Manifest contra morţii”

Vineri, cu prilejul Zilei Senectuţii,

O carte cu sonete dedicate vârstnicilor „Manifest contra morţii”

Fiecare nouă carte este un prilej de bucurie, asemeni unui copil nou-născut, înzestrat cu haruri care îl fac unic şi de neînlocuit. Apariţia cărţii cu sonete dedicate vârstnicilor „Manifest contra morţii", aparţinând poetei Mihaela-Maria Dindelegan, va fi sărbătorită alături de adresatarii acestora, cu prilejul Zilei Senectuţii, vineri, 30 septembrie 2016, de la ora 18.00, la Sala „Florica Ungur".

Publicul se va putea bucura de o carte tumultuoasă, cu profunde idei de viaţă, cu o analiză dramatic de sinceră asupra existenţei umane, dar şi cu realităţi ideatice care vor fi oferite în dar, prin acest volum, participanţilor la manifestare. Prezentăm în continuare o scurtă analiză asupra cărţii, făcută de poetul şi scriitorul dr. Lucian Munteanu, cel care îşi semnează volumele cu numele Noru Silvan.
„Îndelungata mea experiență de viață socială mi-a permis - de fapt m-a obligat chiar - să îmi statuez câteva principii de conduită... Unele dintre acestea se regăsesc și în creațiile literare ale poetei Mihaela Maria Dindelegan. Asta dovedește un adevăr: cunoașterea prin poezie este incontestabilă.  Ea își dovedește nu numai veridicitatea, ci și faptul că poeții se apropie de esență prin metode artistice la fel de valabile ca și cele ale științelor.
Este cazul autoarei ultimului volum de sonete Manifest contra morții dedicat Senectuții. Care este definită chiar în sonetul introductiv ,,Senectutea-i un loc unde omul învață/Să trăiască atent, să primească povață".
Cele 96 de sonete cuprinse în cartea oferită, cu multă generozitate, cititorilor, de Mihaela Maria Dindelegan (despre care cineva a afirmat că s-a măritat cu poezia!), cuprind un florilegiu tematic de abordări: de la trăirile proprii la empatia pentru ambientul social  și de la apeluri țintite spre dublă implicare sentimental/rațională în treburile cetății până la minuțiozitatea cu care disecă viața deloc simplă a celor ce trăiesc aureolați de verticalitatea socratică. A celor pentru care etica este o practică morală curentă, alături de religie.
Toate afirmațiile de mai sus sunt ,,argumentate" în sonetele cuprinse în Manifest. Lectura va devoala cititorului o plăcută surpriză: calitatea prozodică a sonetelor a ajuns la o cotă înaltă, care dovedește strădania poetei de a încerca să ne atragă spre domeniile poematice și prin perfecțiunea formei. De pildă: ,,Cum aveți tot mereu harul sfânt de-a fi blânzi" (Părinților bătrâni).
În cetatea orădeană sărbătorirea Zilei Senectuții devine de fiecare dată ocazia doritei armonii între tineri și vârstnici. Pentru că după ce ajungem să ne câștigăm armonia sinelui, dorita armonizare cu ambientul social devine mai puțin anevoioasă...
Idealul suprem, Armonizarea cu Divinitatea nu trebuie să coincidă cu moartea fizică. Amin!"
Dr. Lucian Munteanu (alias Noru Silvan)
 
Ca o frunză pe ram

Peste ninsele crengi se mai scutur-o mână
Şi se-nşiră uşor printre degete moi
O căldură ce vrea peste pom să rămână,
Să mai picure-n el amintirea cu voi.
 
V-aţi născut să trăiţi tot mereu laolaltă,
Ca o frunză pe ram, să te legeni cu el,
Să te ţină pe braţ, tu să-i dai seva toată
Şi nicicând să nu fiţi separaţi, chiar defel.
 
Azi te uiţi pe pământ, viaţa ta e căzută,
El e gol şi pustiu, străjuind un abis,
Peste creştetul sur vine noaptea cea mută
Şi vă pierdeţi tăcând, c-aţi uitat al vost vis.
 
V-aţi iubit vreodat'? Primăvara-i în toate
Şi să-nvie ce-i mort a ei forţă mai poate!
(sonet din volumul „Manifest contra morţii")

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:55:15 Ora de vară a Europei de Est