Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O carte cu sonete dedicate vârstnicilor „Manifest contra morţii”

Vineri, cu prilejul Zilei Senectuţii,

O carte cu sonete dedicate vârstnicilor „Manifest contra morţii”

Fiecare nouă carte este un prilej de bucurie, asemeni unui copil nou-născut, înzestrat cu haruri care îl fac unic şi de neînlocuit. Apariţia cărţii cu sonete dedicate vârstnicilor „Manifest contra morţii", aparţinând poetei Mihaela-Maria Dindelegan, va fi sărbătorită alături de adresatarii acestora, cu prilejul Zilei Senectuţii, vineri, 30 septembrie 2016, de la ora 18.00, la Sala „Florica Ungur".

Publicul se va putea bucura de o carte tumultuoasă, cu profunde idei de viaţă, cu o analiză dramatic de sinceră asupra existenţei umane, dar şi cu realităţi ideatice care vor fi oferite în dar, prin acest volum, participanţilor la manifestare. Prezentăm în continuare o scurtă analiză asupra cărţii, făcută de poetul şi scriitorul dr. Lucian Munteanu, cel care îşi semnează volumele cu numele Noru Silvan.
„Îndelungata mea experiență de viață socială mi-a permis - de fapt m-a obligat chiar - să îmi statuez câteva principii de conduită... Unele dintre acestea se regăsesc și în creațiile literare ale poetei Mihaela Maria Dindelegan. Asta dovedește un adevăr: cunoașterea prin poezie este incontestabilă.  Ea își dovedește nu numai veridicitatea, ci și faptul că poeții se apropie de esență prin metode artistice la fel de valabile ca și cele ale științelor.
Este cazul autoarei ultimului volum de sonete Manifest contra morții dedicat Senectuții. Care este definită chiar în sonetul introductiv ,,Senectutea-i un loc unde omul învață/Să trăiască atent, să primească povață".
Cele 96 de sonete cuprinse în cartea oferită, cu multă generozitate, cititorilor, de Mihaela Maria Dindelegan (despre care cineva a afirmat că s-a măritat cu poezia!), cuprind un florilegiu tematic de abordări: de la trăirile proprii la empatia pentru ambientul social  și de la apeluri țintite spre dublă implicare sentimental/rațională în treburile cetății până la minuțiozitatea cu care disecă viața deloc simplă a celor ce trăiesc aureolați de verticalitatea socratică. A celor pentru care etica este o practică morală curentă, alături de religie.
Toate afirmațiile de mai sus sunt ,,argumentate" în sonetele cuprinse în Manifest. Lectura va devoala cititorului o plăcută surpriză: calitatea prozodică a sonetelor a ajuns la o cotă înaltă, care dovedește strădania poetei de a încerca să ne atragă spre domeniile poematice și prin perfecțiunea formei. De pildă: ,,Cum aveți tot mereu harul sfânt de-a fi blânzi" (Părinților bătrâni).
În cetatea orădeană sărbătorirea Zilei Senectuții devine de fiecare dată ocazia doritei armonii între tineri și vârstnici. Pentru că după ce ajungem să ne câștigăm armonia sinelui, dorita armonizare cu ambientul social devine mai puțin anevoioasă...
Idealul suprem, Armonizarea cu Divinitatea nu trebuie să coincidă cu moartea fizică. Amin!"
Dr. Lucian Munteanu (alias Noru Silvan)
 
Ca o frunză pe ram

Peste ninsele crengi se mai scutur-o mână
Şi se-nşiră uşor printre degete moi
O căldură ce vrea peste pom să rămână,
Să mai picure-n el amintirea cu voi.
 
V-aţi născut să trăiţi tot mereu laolaltă,
Ca o frunză pe ram, să te legeni cu el,
Să te ţină pe braţ, tu să-i dai seva toată
Şi nicicând să nu fiţi separaţi, chiar defel.
 
Azi te uiţi pe pământ, viaţa ta e căzută,
El e gol şi pustiu, străjuind un abis,
Peste creştetul sur vine noaptea cea mută
Şi vă pierdeţi tăcând, c-aţi uitat al vost vis.
 
V-aţi iubit vreodat'? Primăvara-i în toate
Şi să-nvie ce-i mort a ei forţă mai poate!
(sonet din volumul „Manifest contra morţii")

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:28:42 Ora standard a Europei de Est