Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Cartea săptămânii’’- model de activitate literară

La ,,Miron Pompiliu” Ștei

,,Cartea săptămânii’’- model de activitate literară

Această activitate, numită sugestiv ,,Cartea săptămânii", este una dintre activităţile pe care le-am desfăşurat intens cu elevii de gimnaziu, în ultimii ani.

Acest proiect de activitate a suferit mai multe transformări de-a lungul timpului, fiind iniţiat în școală încă din anul 2008. A purtat la început o denumire mai sofisticată, ,,Carte pentru minte şi suflet" şi se baza pe munca în echipă a elevilor din clasă.
În momentul de faţă, activitatea care îşi propune să stimuleze interesul elevilor pentru lectură s-a modificat, deoarece experienţa anilor trecuţi mi-a arătat faptul că forma de organizare a activităţii, pe echipe, avea avantaje, dar şi numeroase dezavantaje. În ultimii 3 ani, activitatea ,,Cartea săptămânii"a fost organizată sub o altă formă şi încet, încet tinde să devină una dintre activităţile obişnuite ale elevilor mei.
Activitatea aflată în discuţie se desfăşoară săptămânal, în cadrul orelor de limba şi literatura română, la clasele de gimnaziu şi se întinde pe parcursul a 15-20 de minute, pline de sensibilitate. În prima zi din săptămână, lunea, elevii care au citit în cursul săptămânii o carte sau fragmente dintr-o carte (un basm, o nuvelă, o schiţă, o povestire, o legendă etc.) prezintă în faţa clasei conţinutul acesteia, oferă informaţii despre colecţia şi editura la care a apărut, îşi exprimă opinia în legătură cu acţiunile din text sau faţă de personajele pe care le-au întâlnit, vorbesc despre sentimentele trăite pe parcursul lecturii. Copiii îşi împărtăşesc unii altora experienţa citirii unei cărţi şi trăiesc alături de colegi momente cu o puternică încărcătură emoţională. Pentru a facilita activitatea de prezentare a cărţii citite, elevii au la dispoziţie un jurnal de lectură structurat de profesorul de limba şi literatura română. Acest jurnal constituie un instrument de lucru eficient pentru elevul dispus să noteze pe parcursul lecturii impresiile de lectură şi citatele semnificative din textul citit. Cu ajutorul jurnalului de lectură, elevii pot realiza prezentări de carte surprinzătoare, chiar captivante, împletind informaţiile notate în jurnal cu prezentarea orală a textului citit. Este extrem de plăcut, în calitate de profesor, să asişti la o prezentare de carte, în cadrul căreia elevii poartă, efectiv, un dialog despre cartea citită şi fac schimb de opinii, care de care mai interesante. Cu atât mai reuşită este o prezentare de carte, cu cât creşte interesul colegilor pentru textul propus. De altfel, modul în care se desfăşoară această activitate, este foarte important; însufleţirea cu care un elev îşi prezintă textul citit, face ca acest text să fie mai atractiv sau mai puţin atractiv pentru restul colegilor. De aceea, evaluarea şi notarea elevului care realizează o prezentare de carte este proporţională cu numărul de pagini citite, cu modul în care a realizat prezentarea, dar mai ales cu stimulul pe care a reuşit elevul să-l producă asupra colegilor săi, cu interesul pe care l-a stârnit faţă de cartea citită, în rândurile elevilor clasei.
Elevii sunt evaluaţi de profesor şi notaţi cu puncte de la 1 la 10. De-a lungul semestrului, un elev va obţine un număr mai mare sau mai mic de puncte înregistrate în caietul special al profesorului, în funcţie de numărul de texte citite şi de modalitatea de prezentare a cărţii, în faţa clasei. Aceste puncte vor fi concretizate, la sfârşitul semestrului, în nota pentru lectura suplimentară, a fiecărui elev, notă ce se va trece în catalog.
La sfârşitul fiecărui an şcolar, se va acorda un premiu simbolic, pentru ,,cel/cea mai harnic/harnică cititor/cititoare a clasei".
Activitatea ,,Cartea săptămânii" devine astfel, din punctul meu de vedere, o strategie eficientă de stimulare a interesului pentru lectură, de dezvoltare a unor abilităţi de lucru pe text, dar mai ales de dezvoltare a abilităţilor de producere de text. Pot afirma cu tărie acest lucru, deoarece, în urma unor lecturi, elevii devin interesaţi să producă şi ei texte, fie modificându-le pe cele deja citite, fie realizând scrieri originale, imaginative. Această activitate evidenţiază, de asemenea, ardoarea şi pasiunea pentru lectură a unor elevi din clasele de gimnaziu. Aceste rezultate deosebite în privinţa lecturii s-au reflectat, evident, şi asupra activităţii de producere de text. Elevii care au fost desemnaţi pe parcursul anilor de studiu ,,cei mai harnici cititori", au dat dovadă de calităţi scriitoriceşti deosebite, de o exprimare nuanţată şi de un simţ artist, specific omului de litere.
Fără a avea pretenţia de a considera că e o activitate ce implică pe toţi elevii în aceeaşi măsură, ,,Cartea săptămânii" contribuie totuşi la direcţionarea elevului spre lumea lecturii, asigurând, într-o măsură mai mică sau mai mare, imboldul de care are nevoie elevul de gimnaziu pentru a citi ceva, din când în când. Mult succes tuturor dascălilor care își propun să readucă lectura printre activitățile obișnuite ale elevilor!
În loc de fotografii, am atașat un model al jurnalului de lectură, completat de un participant la activitate.
Director,
prof. Simona Pantea

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 16:01:34 Ora de vară a Europei de Est