Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primele zile ale Festivalului Internaţional de Teatru Oradea

A IV-a ediție

Primele zile ale Festivalului Internaţional de Teatru Oradea

Festivalul Internaţional de Teatru Oradea, aflat la cea de a patra ediţie, a fost deschis oficial duminică, 25 septembrie 2016, cu premiera spectacolului Domnul Jurdan, rescriere dramatică după comedia ,,Burghezul gentilom", de Jean Baptiste Poquelin Molière, în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză.

Spectacolul a fost primit cu entuziasm de publicul orădean, care a răsplătit efortul artistic al echipei cu minute în şir de aplauze.
Festivalul a continuat luni, 26 septembrie, când a fost rândul teatrelor din ţară să cucerească spectatorii. Startul a fost dat de spumoasa comedie „PRAH sau LOZUL cel MARE", propusă de Teatrul „Alexandru Davila" Piteşti în cadrul secţiunii concurs a Festivalului de Teatru Scurt. Tot în secţiunea concurs au ieşit la rampă şi actorii Teatrului Clasic Ion Slavici Arad, cu spectacolul „Vârful Aisbergului", dar şi echipa Teatrului Nord Satu Mare, care a prezentat tragicomedia „Autobahn". Şi pentru că râsul este binevenit în orice moment al zilei, tot luni, 26 septembrie, îndrăgiţii actori Sebastian Lupu şi Mirela Lupu au prezentat în cadrul secţiunii OFF comedia Sărumânadecâtmăplimbam.
Festivalul a continuat marţi, 27 septembrie cu patru spectacole. Texte contemporane, regizori tineri, analize obiective şi profunde ale societăţii actuale, cu toate tarele şi ispitele ei, au cucerit publicul de toate vâstele.
De la ora 17.00, la Sala Arcadia, Teatrul Excelsior, Bucureşti ne-a propus „With A Little Help From My Friends", după Maria Manolescu, regia Alexandru Mâzgăreanu. Spectacolul este un strigăt de furie al unei generații care are nevoie să fie ascultată și înțeleasă. Câțiva adolescenți vin la mare pentru a se distra, pentru a se îndrăgosti, a visa și, poate, pentru a muri. Spectacolul vorbește despre lucrurile ascunse în adâncul personajelor care, prin intermediul jocului, ies la suprafață, făcând situația să scape de sub control.
De la ora 19.00, la Sala Mare (spectacol cu publicul pe scenă), Teatrul Dramatic „Fani Tardini", Galați a prezentat „Trilogia Belgrădeană", după Biljana Srbljanovic, regia Erwin Șimșensohn. Spectacolul prezintă trei povești ale unor tineri belgrădeni care aleg să plece din ţara natală, unde nu întrevăd nicio soluţie pentru viitorul lor. La Praga, la Sidney, la Los Angeles, exilaţii fostei „naţiuni iugoslave" realizează că niciun Crăciun nu e ca acasă.
De la ora 21.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Teatrul Naţional Bucureşti a jucat
„O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii", după un roman de Mark Haddon, regia Bobi Pricop. Spectacolul ne spune povestea lui Christopher, un adolescent cu sindrom Asperger. Băiatul care nu poate minţi se decide să investigheze moartea unui câine şi află prin ce întâmplări ciudate au trecut la miezul nopţii părinţii sau vecinii săi.
Tot marţi, 27 septembrie, în secţiunea OFF a festivalului am văzut „Reasons to be pretty", de Neil LaBute, regia Radu Horghidan. Propus de Studio Act Oradea, spectacolul ne spune o poveste despre oameni normali cu drame absolut normale, care sunt condamnați să trăiască într-o cultură a extraordinarului, cultură în care standardele de frumusețe se referă doar la aspectul fizic. Spectacolul s-a jucat în Sala Studio Act.
Florina Rus

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 18:10:10 Ora de vară a Europei de Est