Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Primele zile ale Festivalului Internaţional de Teatru Oradea

A IV-a ediție

Primele zile ale Festivalului Internaţional de Teatru Oradea

Festivalul Internaţional de Teatru Oradea, aflat la cea de a patra ediţie, a fost deschis oficial duminică, 25 septembrie 2016, cu premiera spectacolului Domnul Jurdan, rescriere dramatică după comedia ,,Burghezul gentilom", de Jean Baptiste Poquelin Molière, în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză.

Spectacolul a fost primit cu entuziasm de publicul orădean, care a răsplătit efortul artistic al echipei cu minute în şir de aplauze.
Festivalul a continuat luni, 26 septembrie, când a fost rândul teatrelor din ţară să cucerească spectatorii. Startul a fost dat de spumoasa comedie „PRAH sau LOZUL cel MARE", propusă de Teatrul „Alexandru Davila" Piteşti în cadrul secţiunii concurs a Festivalului de Teatru Scurt. Tot în secţiunea concurs au ieşit la rampă şi actorii Teatrului Clasic Ion Slavici Arad, cu spectacolul „Vârful Aisbergului", dar şi echipa Teatrului Nord Satu Mare, care a prezentat tragicomedia „Autobahn". Şi pentru că râsul este binevenit în orice moment al zilei, tot luni, 26 septembrie, îndrăgiţii actori Sebastian Lupu şi Mirela Lupu au prezentat în cadrul secţiunii OFF comedia Sărumânadecâtmăplimbam.
Festivalul a continuat marţi, 27 septembrie cu patru spectacole. Texte contemporane, regizori tineri, analize obiective şi profunde ale societăţii actuale, cu toate tarele şi ispitele ei, au cucerit publicul de toate vâstele.
De la ora 17.00, la Sala Arcadia, Teatrul Excelsior, Bucureşti ne-a propus „With A Little Help From My Friends", după Maria Manolescu, regia Alexandru Mâzgăreanu. Spectacolul este un strigăt de furie al unei generații care are nevoie să fie ascultată și înțeleasă. Câțiva adolescenți vin la mare pentru a se distra, pentru a se îndrăgosti, a visa și, poate, pentru a muri. Spectacolul vorbește despre lucrurile ascunse în adâncul personajelor care, prin intermediul jocului, ies la suprafață, făcând situația să scape de sub control.
De la ora 19.00, la Sala Mare (spectacol cu publicul pe scenă), Teatrul Dramatic „Fani Tardini", Galați a prezentat „Trilogia Belgrădeană", după Biljana Srbljanovic, regia Erwin Șimșensohn. Spectacolul prezintă trei povești ale unor tineri belgrădeni care aleg să plece din ţara natală, unde nu întrevăd nicio soluţie pentru viitorul lor. La Praga, la Sidney, la Los Angeles, exilaţii fostei „naţiuni iugoslave" realizează că niciun Crăciun nu e ca acasă.
De la ora 21.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Teatrul Naţional Bucureşti a jucat
„O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii", după un roman de Mark Haddon, regia Bobi Pricop. Spectacolul ne spune povestea lui Christopher, un adolescent cu sindrom Asperger. Băiatul care nu poate minţi se decide să investigheze moartea unui câine şi află prin ce întâmplări ciudate au trecut la miezul nopţii părinţii sau vecinii săi.
Tot marţi, 27 septembrie, în secţiunea OFF a festivalului am văzut „Reasons to be pretty", de Neil LaBute, regia Radu Horghidan. Propus de Studio Act Oradea, spectacolul ne spune o poveste despre oameni normali cu drame absolut normale, care sunt condamnați să trăiască într-o cultură a extraordinarului, cultură în care standardele de frumusețe se referă doar la aspectul fizic. Spectacolul s-a jucat în Sala Studio Act.
Florina Rus

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:08:26 Ora standard a Europei de Est